Είτε ξεκινάτε ένα οδικό ταξίδι, είτε μετακινείστε προς τη δουλειά, η σύνδεση μεταξύ του οχήματός σας και του δρόμου είναι ζωτικής σημασίας. Και στην καρδιά αυτής της σύνδεσης βρίσκεται ένα καθοριστικό στοιχείο που συχνά περνά απαρατήρητο – τα ελαστικά. Η επιλογή των σωστών ελαστικών για το αυτοκίνητό σας μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στην οδηγική σας εμπειρία. Είναι το κυριολεκτικό σημείο επαφής μεταξύ του οχήματός σας και των συνεχώς μεταβαλλόμενων συνθηκών του δρόμου.

Από τις στροφές σε ορεινούς δρόμους με στροφές έως την πλοήγηση σε αυτοκινητόδρομους εμποτισμένους με βροχή, τα ελαστικά σας είναι οι πιστοί σύντροφοί σας, διασφαλίζοντας την ασφάλεια, την άνεση και την απόδοσή σας. Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στους διάφορους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή των σωστών ελαστικών για το αυτοκίνητό σας. Θα διερευνήσουμε τη σημασία του μεγέθους των ελαστικών, των μοτίβων πέλματος και των χαρακτηριστικών απόδοσης, ρίχνοντας φως στις περίπλοκες πληροφορίες τους!

Πότε πρέπει να αλλάξετε τα ελαστικά σας;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να αντικαταστήσετε τα ελαστικά σας μόλις υπάρξει ορατή φθορά ή η απόδοση αρχίσει να μειώνεται. Φυσικά, υπάρχει πάντα η πιθανότητα μιας ανεπανόρθωτης διάτρησης, οπότε κατευθυνθείτε κατευθείαν σε έναν ειδικό. Ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αλλαγή των ελαστικών σας:

  • Ρηχά πέλματα: Είναι παράνομο να οδηγείτε με γυμνά ελαστικά – δηλαδή, εκείνα με βάθος πέλματος μικρότερο από 1,6 mm. Κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο για εσάς και τους άλλους οδηγούς. Ωστόσο, τα επίπεδα απόδοσης επιδεινώνονται πολύ πριν φτάσετε στη γραμμή των 1,6 mm, οπότε γιατί να μην αντικαταστήσετε τα ελαστικά σας νωρίτερα για μεγαλύτερη σιγουριά;
  • Η αλλαγή ελαστικών σε ζεύγη εξοικονομεί αρκετούς πονοκεφάλους, συμπεριλαμβανομένης της ανομοιόμορφης αντίστασης κύλισης και της πρόσφυσης που προκαλείται από διαφορετικά πέλματα στον ίδιο άξονα.
  • Η ποιότητα παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς τα premium ελαστικά τείνουν να διαρκούν λίγο περισσότερο από τις ποικιλίες χαμηλού προϋπολογισμού.
  • Μήπως αισθάνεστε κάτι ασυνήθιστο κατά την οδήγηση; Ενδέχεται να υπάρχει εσωτερική ζημιά στο ελαστικό σας. Όσο περισσότερο οδηγείτε, τόσο πιο πιθανό είναι αυτό, γι’ αυτό σας συνιστούμε να επισκεφθείτε έναν ειδικό για έλεγχο ελαστικών.

Το κατάλληλο μέγεθος

Πριν αποφασίσετε σχετικά με τις μάρκες, τα απαραίτητα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές απόδοσης, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το ελαστικό ταιριάζει με το όχημά σας. Αναρωτιέστε ποια ελαστικά ταιριάζουν στο αυτοκίνητό σας; Αρχικά, θα πρέπει να μετρήσετε τα εξής:

  • Πλάτος διατομής – το συνολικό πλάτος του ελαστικού, μετρούμενο σε χιλιοστά.
  • Πάχος τοιχώματος – καταγράφεται ως ποσοστιαία αναλογία του πλάτους του ελαστικού προς το ύψος του. Ένα ελαστικό χαμηλού προφίλ έχει μικρότερα πλευρικά τοιχώματα που δεν είναι τόσο εύκαμπτα όσο τα ελαστικά κανονικού προφίλ. Τα μικρότερα πλευρικά τοιχώματα αυξάνουν το κράτημα στο δρόμο και την πρόσφυση σφιχτά στις στροφές. Ωστόσο, τα ελαστικά χαμηλού προφίλ είναι γενικά πιο ακριβά και είναι λιγότερο άνετα από τις κανονικές ποικιλίες.
  • Τύπος – είτε ακτινικό (R) είτε λινό (P). Οι πρώτοι έχουν τις εσωτερικές χορδές τους σε γωνία 90 μοιρών προς το κέντρο του τροχού, ενώ οι δεύτεροι χρησιμοποιούν αλληλοσυνδεόμενες συγχορδίες σε γωνίες 45 μοιρών. Σχεδόν όλα τα σύγχρονα ελαστικά είναι ακτινωτά.
  • Διάμετρος ζάντας – το μήκος σε όλο το εσωτερικό του χείλους, σε ίντσες.
  • Ο δείκτης δείκτη φορτίου – είναι το μέγιστο φορτίο που μπορεί να μεταφέρει το ελαστικό, ο οποίος εμφανίζεται ως αριθμός δείκτη που αντιπροσωπεύει το βάρος σε κιλά.
  • Δείκτης αξιολόγησης ταχύτητας – εμφανίζεται ως γράμμα, που αντιπροσωπεύει μια μέγιστη ταχύτητα σε mph.

Αναζητήστε καταστήματα με ελαστικά στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr

Πηγή: www.halfords.com