Τα χαλιά έχουν από καιρό αγαπηθεί ως μια ζεστή και φιλόξενη προσθήκη στα σπίτια μας, παρέχοντας άνεση και προσθέτοντας ζεστασιά στους χώρους διαβίωσής μας. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η καθημερινή φθορά, οι διαρροές και η κυκλοφορία των ποδιών μπορούν να αφήσουν τα χαλιά μας να φαίνονται λεκιασμένα και λιγότερο ελκυστικά. Τα καλά νέα είναι ότι η αποκατάσταση της ομορφιάς και της φρεσκάδας του χαλιού σας δεν χρειάζεται να είναι μια επίπονη εργασία! Σε αυτό το άρθρο, εμβαθύνουμε στον κόσμο του καθαρισμού χαλιών και μοιραζόμαστε πολύτιμες πληροφορίες, συμβουλές και τεχνικές για το πώς να καθαρίσετε το χαλί σας, ώστε να φαίνεται σαν καινούργιο.

Είδη ταπητοκαθαριστηρίου

Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό του χαλιού σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε τα σωστά εργαλεία. Ανάλογα με τον τύπο καθαρισμού που κάνετε, μπορεί να χρειαστείτε τα ακόλουθα αναλώσιμα:

  • Μηχανή καθαρισμού χαλιών
  • Μαγειρική σόδα
  • Λευκό ξύδι
  • Υπεροξείδιο του υδρογόνου
  • Καθαριστικό χαλιών
  • Βούρτσα χαλιών
  • Μπουκάλι ψεκασμού
  • Πανιά μικροϊνών

Πόσο συχνά πρέπει καθαρίζετε το χαλί σας;

Το χαλί σας θα συλλέξει φυσικά βρωμιά και τρίχωμα με την πάροδο του χρόνου, οπότε πρέπει να το σκουπίζετε συχνά. Επιλέξτε μια ηλεκτρική σκούπα με εξάρτημα αναρρόφησης, η οποία θα καθαρίσει τα χαλιά σας καλύτερα από μια τυπική περιστροφική σκούπα. Κάντε βαθύ καθαρισμό κάθε λίγους μήνες για να κάνετε τα χαλιά σας σαν καινούργια. Βεβαιωθείτε ότι το χαλί σας μπορεί να χειριστεί έναν βαθύ καθαρισμό πριν ξεκινήσετε. Εάν έχετε ένα παλιό χαλί ή ένα κατασκευασμένο από ευαίσθητα υλικά, καλό θα ήταν να το πλύνεται στο χέρι με ένα καθαριστικό με ισορροπημένο pH. Αν πρόκειται για μάλλινο χαλί, ας κάνει «ηλιοθεραπεία» μία φορά το χρόνο. Ο ήλιος βοηθά στην απολύμανση του μαλλιού, αλλά προσέξτε το ξεθώριασμα του χρώματος.

Πριν ξεκινήσετε

Όταν δημιουργείτε ένα σχέδιο για το πώς να καθαρίσετε το χαλί σας, διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες σε όλα τα προϊόντα που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε. Συνήθως, η ετικέτα θα σας ενημερώσει εάν (και πώς) πρέπει να δοκιμάσετε σε μια μικρή, δυσδιάκριτη περιοχή για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα βλάψετε κατά λάθος ολόκληρο το χαλί σας. Μόλις επεξεργαστείτε ένα μικρό τμήμα του χαλιού σας, περιμένετε μερικές ώρες για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ανεπιθύμητη αντίδραση – όπως αλλαγή στο χρώμα ή την υφή των ινών – πριν προχωρήσετε στον καθαρισμό του υπόλοιπου χαλιού σας.

Πώς να κάνετε μία σωστή ρουτίνα καθαρισμού;

Τα άτομα με αλλεργίες και άσθμα κατανοούν τη σημασία των τακτικών καθαρισμών χαλιών, αλλά ακόμα κι αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν σας προειδοποιεί όταν το χαλί σας είναι βρώμικο, θα θελήσετε να προγραμματίσετε μία ρουτίνα καθαρισμού. Επιπλέον, εάν χύσετε κάτι στο χαλί σας, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε αμέσως το λεκέ.

Σκουπίστε το χαλί σας

Ξεκινήστε σκουπίζοντας με ηλεκτρική σκούπα τα χαλιά και τα χαλιά σας μερικές φορές το μήνα για να αφαιρέσετε τη σκόνη και το τρίχωμα. Και αν ετοιμάζεστε να καθαρίσετε τα χαλιά σας, θα πρέπει πρώτα να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα κάθε φορά.

Πώς να καθαρίσετε τους επίμονους λεκέδες;

Αφαιρέστε λεκέδες κατοικίδιων ζώων

Φαίνονται άσχημα και μυρίζουν χειρότερα, αλλά οι λεκέδες από τα ατυχήματα του κατοικίδιου ζώου σας είναι αρκετά εύκολο να αφαιρεθούν. Χρησιμοποιήστε μια χαρτοπετσέτα για να σκουπίσετε όσο το δυνατόν περισσότερα ούρα. Στη συνέχεια, ανακατέψτε ίσα μέρη λευκού ξιδιού και ζεστού νερού σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψεκάστε την περιοχή για να απαλλαχτείτε από τη μυρωδιά. Επαναλάβετε μέχρι να φύγει εντελώς.

Αφαιρέστε κόκκινο κρασί

Αυτός ο λεκές συχνά προκαλεί πανικό, αλλά αν έχετε χύσει κόκκινο κρασί, υπάρχει ελπίδα για το χαλί σας ακόμα! Για να καθαρίσετε έναν λεκέ κόκκινου κρασιού, σκουπίστε όσο περισσότερο μπορείτε—το συντομότερο δυνατόν. Στη συνέχεια, πασπαλίστε αλάτι ή μπέικιν πάουντερ (γενναιόδωρα) στο λεκέ, δίνοντάς του λίγα λεπτά για να κατακαθίσει πριν το σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα.

Πηγή: www.rd.com

Αναζητήστε ταπητοκαθαριστήρια στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr