Τα σώματά μας είναι πολύπλοκα και περίπλοκα συστήματα, καθένα από τα οποία λειτουργεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Πίσω από τα παρασκήνια, μια συμφωνία χημικών διεργασιών λαμβάνει χώρα για τη διατήρηση της υγείας και της ευημερίας μας. Η κατανόηση των περιπλοκών των εσωτερικών λειτουργιών μας είναι το κλειδί για την προληπτική διαχείριση της συνολικής υγείας μας. Σε αυτό το άρθρο, εμβαθύνουμε στον κόσμο της σύγχρονης ιατρικής και εξερευνούμε τα οφέλη ενός απλού αλλά ισχυρού εργαλείου: της εξέτασης αίματος. Αναλύοντας ένα μικρό δείγμα του υγρού που διατηρεί τη ζωή μας, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να αποκαλύψουν έναν πλούτο πληροφοριών σχετικά με το σώμα μας, που κυμαίνονται από ελλείψεις θρεπτικών ουσιών και ορμονικές ανισορροπίες έως πρώιμα σημάδια ασθενειών.

Για ποιο λόγο προβαίνουμε σε αιματολογικές εξετάσεις;

Οι εξετάσεις αίματος έχουν ποικίλες χρήσεις και είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους ιατρικών εξετάσεων που γίνονται. Επιπλέον, μια εξέταση αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να:

  • Δείτε τη γενική κατάσταση της υγείας σας
  • Αξιολογήσετε εάν έχετε λοίμωξη
  • Δείτε πόσο καλά λειτουργούν ορισμένα όργανα, όπως το ήπαρ και τα νεφρά σας
  • Ελέγξετε σας για ορισμένες γενετικές παθήσεις
  • Μάθετε εάν διατρέχετε κίνδυνο καρδιακής νόσου
  • Αξιολογήσετε πόσο καλά πήζει το αίμα σας
  • Μάθετε αν διατρέχετε κίνδυνο καρδιακής νόσου
  • Γίνει διάγνωση ασθενειών όπως ο καρκίνος, το HIV / AIDS, ο διαβήτης, η αναιμία και η στεφανιαία νόσος

Η πλειοψηφία των εξετάσεων αίματος θα χρειαστούν μόνο μερικά λεπτά για να γίνουν και πραγματοποιούνται στο ιατρείο σας ή στο τοπικό νοσοκομείο από γιατρό, νοσοκόμα ή φλεβοτόμο (αυτός είναι ειδικός στη λήψη δειγμάτων αίματος).

Πριν από μια εξέταση αίματος

Η πλειοψηφία των εξετάσεων αίματος δεν απαιτούν ειδική προετοιμασία και διαρκούν μόνο μερικά λεπτά. Άλλοι τύποι εξετάσεων αίματος απαιτούν νηστεία, γενικά δεν επιτρέπεται το γεύμα για 8 έως 12 ώρες πριν από την εξέταση. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει πώς να προετοιμαστείτε για την εξέταση αίματός σας.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης αίματος;

Μια εξέταση αίματος θα περιλαμβάνει ένα δείγμα αίματος που λαμβάνεται από ένα αιμοφόρο αγγείο στο χέρι σας. Ο βραχίονας είναι ένα ιδανικό τμήμα του σώματος για να πάρετε ένα δείγμα αίματος, επειδή μπορεί εύκολα να αποκαλυφθεί. Η τυπική περιοχή για ένα δείγμα που πρέπει να ληφθεί είναι από το εσωτερικό του αγκώνα ή του καρπού, αυτό συμβαίνει επειδή οι φλέβες είναι σχετικά κοντά στην επιφάνεια. Τα δείγματα αίματος από παιδιά λαμβάνονται συχνά από το πίσω μέρος του χεριού, φυσικά αυτό μπορεί να είναι μια οδυνηρή εμπειρία για εκείνα, το δέρμα τους μπορεί να μουδιάσει με ένα ειδικό σπρέι ή κρέμα πριν από τη λήψη του δείγματος. Μια σφιχτή ταινία στερεώνεται γύρω από το πάνω μέρος του άνω βραχίονα. Αυτή θα συμπιέσει το χέρι, προσωρινά θα επιβραδύνει τη ροή του αίματος και θα κάνει τις φλέβες προσωρινά να διογκωθούν, αυτό θα διευκολύνει τη λήψη δείγματος. Πριν από τη λήψη δείγματος, ο γιατρός ή η νοσοκόμα θα απολυμάνει την περιοχή του δέρματος με αντισηπτικό μαντηλάκι. Μια βελόνα που είναι προσαρτημένη σε μια σύριγγα πιέζεται μέσα στη φλέβα. Η σύριγγα χρησιμοποιείται για να τραβήξει ένα δείγμα του αίματός σας. Μπορεί να αισθανθείτε ένα ελαφρύ τσίμπημα ή ξύσιμο καθώς η βελόνα μπαίνει μέσα, αλλά δεν πρέπει να είναι άβολο. Εάν έχετε αποστροφή για τις βελόνες και το αίμα, ενημερώστε το άτομο που παίρνει το δείγμα, ώστε να σας κάνει να αισθανθείτε πιο άνετα. Όταν ολοκληρωθεί το δείγμα, το τουρνουά θα αφαιρεθεί και η βελόνα θα αφαιρεθεί. Η πίεση θα εφαρμοστεί στο δέρμα για μερικά λεπτά χρησιμοποιώντας ένα καθαρό βαμβάκι.

Μετά από εξέταση αίματος

Μια πολύ μικρή ποσότητα αίματος θα ληφθεί για μια εξέταση αίματος, έχοντας αυτό κατά νου, δεν θα πρέπει να αισθάνεστε σημαντικά δυσάρεστες συνέπειες. Μερικοί άνθρωποι, ωστόσο, αισθάνονται ελαφρώς λιποθυμία κατά τη διάρκεια και μετά από μια εξέταση αίματος. Εάν αυτό είναι κάτι που έχετε βιώσει κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης εξέτασης αίματος, ενημερώστε τον επαγγελματία υγείας που διεξάγει τη δοκιμή, ώστε να το γνωρίζουν και να σας κάνουν να αισθανθείτε πιο άνετα. Μπορεί να έχετε ένα μικρό μώλωπα όπου η βελόνα μπήκε μετά τη δοκιμή. Οι μώλωπες μπορεί να είναι επώδυνες, αλλά είναι αβλαβείς και θα εξασθενίσουν τις επόμενες ημέρες!

Οφέλη από τις εξετάσεις αίματος

Οι εξετάσεις αίματος είναι μια αξιόπιστη μορφή δεδομένων – το μεγαλύτερο όφελος για τις τακτικές εξετάσεις αίματος είναι ότι προσφέρει ένα αξιόπιστο μέτρο για την παρακολούθηση της υγείας και της ευεξίας σας.

Διάγνωση ασθενειών: η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Οι εξετάσεις αίματος δεν είναι ένας τέλειος τρόπος για να βρείτε όλες τις ασθένειες, αλλά πολλές ασθένειες μπορούν να ανακαλυφθούν μέσω εξετάσεων αίματος.

Έλεγχος του μεταβολισμού σας για να μάθετε αν είστε διαβητικός: ο διαβήτης είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα άτομα στην κοινωνία. Οι εξετάσεις αίματός σας είναι μια εικόνα για το μεταβολισμό σας και τις χημικές διεργασίες μέσα στο σώμα σας.

Έλεγχος της λειτουργίας του ήπατος σας: μία από τις κύριες λειτουργίες του ήπατος σας είναι η διάσπαση διαφόρων τοξινών μέσα στο σώμα. Το συκώτι σας λειτουργεί ως ένα είδος συστήματος αποτοξίνωσης. Τα προβλήματα που μπορεί να έχετε στο συκώτι σας μπορούν να βρεθούν στις εξετάσεις αίματός σας.

Παρακολούθηση της υγείας των νεφρών: Τα νεφρά σας είναι μέρος του ουροποιητικού συστήματος και βοηθούν στη ρύθμιση του αίματός σας. Για παράδειγμα, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, το επίπεδο pH, τη συγκέντρωση μεταλλικών στοιχείων και τη σύνθεση νερού του αίματος.

Έλεγχος των επιπέδων ορμονών για άνδρες και γυναίκες: Υπάρχουν πολλές σημαντικές ορμόνες στο σώμα μας που οι τακτικές εξετάσεις αίματος μπορούν να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε. Επιπλέον, ορισμένες αξιοσημείωτες ορμόνες όπως η τεστοστερόνη, η προγεστερόνη, η DHEA-S και η οιστραδιόλη.

Πηγή: dualityhealth.co.uk

Αναζητήστε μικροβιολόγο και μικροβιολογικά εργαστήρια στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr