Στα μυστήρια του ανθρώπινου σώματος, αόρατες μάχες μπορεί να συμβαίνουν, συχνά σιωπηλές, αλλά βαθιά επιδραστικές. Μεταξύ αυτών, ο σχηματισμός λίθων (πετρών) στα νεφρά αποτελεί απόδειξη της ευαίσθητης ισορροπίας μας. Αυτοί οι ορυκτοί σχηματισμοί αναδύονται ύπουλα, προκαλώντας όλεθρο μέσα στα περίπλοκα κανάλια του ουροποιητικού συστήματος. Σε αυτόν το άρθρο, ξεκινάμε ένα ταξίδι για να αποκαλύψουμε τα μυστικά σημάδια και συμπτώματα των λίθων στα νεφρά και να αναλύσουμε τέσσερις κρίσιμους δείκτες που προαναγγέλλουν την παρουσία λίθων, προτρέποντας σε επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση απέναντι σε αυτόν τον εχθρό.

Τι είναι οι πέτρες στα νεφρά;

Οι πέτρες στα νεφρά είναι σκληρές συλλογές αλατιού και μετάλλων που συχνά αποτελούνται από ασβέστιο ή ουρικό οξύ. Σχηματίζονται μέσα στο νεφρό και μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη του ουροποιητικού συστήματος. Οι πέτρες ποικίλλουν σε μέγεθος. Μερικά είναι τόσο μικρά όσο η περίοδος στο τέλος αυτής της πρότασης – ένα κλάσμα της ίντσας. Άλλοι μπορούν να μεγαλώσουν για να είναι μερικά εκατοστά σε πλάτος. Μερικές πέτρες στα νεφρά μπορεί να γίνουν τόσο μεγάλες που καταλαμβάνουν ολόκληρο το νεφρό. Μια πέτρα στα νεφρά σχηματίζεται όταν πάρα πολλά από ορισμένα μέταλλα στο σώμα σας συσσωρεύονται στα ούρα σας. Όταν δεν είστε καλά ενυδατωμένοι, τα ούρα σας γίνονται πιο συγκεντρωμένα με υψηλότερα επίπεδα ορισμένων μετάλλων. Όταν τα επίπεδα ορυκτών είναι υψηλότερα, είναι πιο πιθανό να σχηματιστεί πέτρα στα νεφρά.

Οι πέτρες στα νεφρά είναι επίσης πιο συχνές σε άτομα που έχουν διαβήτη ή παχυσαρκία. Οι πέτρες στα νεφρά μπορούν επίσης να προκληθούν από μια γενετική κατάσταση που ονομάζεται κυστινουρία.

Μικρότερες πέτρες στα νεφρά που παραμένουν στο νεφρό συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα. Μπορεί να μην παρατηρήσετε ότι τίποτα δεν πάει καλά μέχρι η πέτρα να μετακινηθεί στον ουρητήρα σας – τον σωλήνα μέσω του οποίου ταξιδεύουν τα ούρα για να φτάσουν από το νεφρό σας στην ουροδόχο κύστη σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας πέτρας στα νεφρά;

Εάν έχετε μια πολύ μικρή πέτρα στα νεφρά, μπορεί να μην έχετε συμπτώματα καθώς η πέτρα περνά μέσα από το ουροποιητικό σας σύστημα. Αλλά αν η πέτρα στα νεφρά σας είναι μεγαλύτερη, πιθανότατα θα έχετε κάποια συμπτώματα, όπως:

Ο πόνος από πέτρα στα νεφρά – επίσης γνωστός ως κολικός νεφρού

Ο πόνος είναι αρκετά έντονος ώστε να αντιπροσωπεύει περισσότερες από μισό εκατομμύριο επισκέψεις σε αίθουσες έκτακτης ανάγκης κάθε χρόνο. Συνήθως, ο πόνος ξεκινά όταν μια πέτρα μετακινείται στον στενό ουρητήρα. Αυτό προκαλεί απόφραξη, η οποία προκαλεί πίεση για τη συσσώρευση στο νεφρό. Η πίεση ενεργοποιεί τις νευρικές ίνες που μεταδίδουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο. Ο πόνος στην πέτρα στα νεφρά συχνά ξεκινά ξαφνικά. Καθώς η πέτρα κινείται, ο πόνος αλλάζει θέση και ένταση. Ο πόνος συχνά έρχεται και φεύγει σε κύματα, τα οποία επιδεινώνονται από τη σύσπαση του ουρητήρα καθώς προσπαθεί να ωθήσει την πέτρα έξω. Κάθε κύμα μπορεί να διαρκέσει λίγα λεπτά, να εξαφανιστεί και στη συνέχεια να επανέλθει. Συνήθως θα αισθανθείτε τον πόνο κατά μήκος της πλευράς και της πλάτης σας, κάτω από τα πλευρά σας. Μπορεί να ακτινοβολεί στην περιοχή της κοιλιάς και της βουβωνικής χώρας καθώς η πέτρα κινείται προς τα κάτω μέσω του ουροποιητικού σας συστήματος.

Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση

Μόλις η πέτρα φτάσει στη διασταύρωση μεταξύ του ουρητήρα και της ουροδόχου κύστης σας, θα αρχίσετε να αισθάνεστε πόνο όταν ουρείτε. Εάν δεν γνωρίζετε ότι έχετε πέτρα στα νεφρά, μπορεί να το μπερδέψετε με ουρολοίμωξη. Μερικές φορές μπορεί να έχετε μια λοίμωξη μαζί με την πέτρα.

Επείγουσα ανάγκη για ούρηση

Η ανάγκη να πάτε στο μπάνιο πιο επειγόντως ή συχνά από το συνηθισμένο είναι ένα άλλο σημάδι ότι η πέτρα έχει μετακινηθεί στο κάτω μέρος του ουροποιητικού σας συστήματος. Μπορεί να βρεθείτε να τρέχετε στο μπάνιο ή να χρειάζεται να πηγαίνετε συνεχώς όλη την ημέρα και τη νύχτα. Η επείγουσα ούρηση μπορεί επίσης να μιμηθεί ένα σύμπτωμα ουρολοίμωξης.

Αίμα στα ούρα

Το αίμα στα ούρα είναι ένα κοινό σύμπτωμα σε άτομα με πέτρες στα νεφρά. Αυτό το σύμπτωμα ονομάζεται επίσης αιματουρία. Το αίμα μπορεί να είναι κόκκινο, ροζ ή καφέ. Μερικές φορές τα κύτταρα του αίματος είναι πολύ μικρά για να τα δείτε χωρίς μικροσκόπιο (που ονομάζεται μικροσκοπική αιματουρία), αλλά ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει τα ούρα σας για να δει αν περιέχει αίμα.

Αναζητήστε νεφρολόγο στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr