Όταν οι άνθρωποι ακούνε τον όρο “πολεμικές τέχνες”, το πιο πιθανό είναι πως φέρνους στο μυαλό τους τις πιο δημοφιλείς πολεμικές τέχνες του 21ου αιώνα, όπως είναι, για παράδειγμα, το κουνγκ φου, το καράτε, το τζούντο, το ζίου ζίτσου και το αϊκίντο.

Και ενώ η δημοτικότητα των προαναφερθέντων αυτών πολεμικών τεχνών είναι, πράγματι, ευρέως διαδεδομένη σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας, χάρη, σε μεγάλο βαθμό, στις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές του Χόλυγουντ, που έχουν απογειώσει την απήχησή τους τις τελευταίες δεκαετίες, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πως οι περισσότερες από τις παραπάνω πολεμικές τέχνες είναι αρκετά πρόσφατες προσθήκες στο παγκόσμιο τοπίο των πολεμικών τεχνών.

Τουναντίον, ακόμα και στις μέρες μας υπάρχουν αρκετές λιγότερο γνωστές πολεμικές τέχνες, με ιστορίες που ξεκινούν από τους πρώτους κιόλας ανθρώπινους πολιτισμούς, πολεμικές τέχνες οι οποίες, μάλιστα, εξακολουθούν να εξασκούνται συστηματικά από διάφορους πολιτισμούς του κόσμου.

Σε πολλές περιπτώσεις, είναι δύσκολο να δοθεί μια ακριβής ημερομηνία προέλευσης για μια συγκεκριμένη πολεμική τέχνη, καθώς δεν υπάρχουν ανθρώπινα αρχεία από την πρώιμη ανθρώπινη ιστορία. Ας διαβάσουμε κάποιες βασικές πληροφορίες για τις πολεμικές τέχνες αυτές.

Το Taekkyon

Το Taekkyon πιστεύεται ότι είναι μια από τις πρώτες μορφές κορεατικών πολεμικών τεχνών. Οι παλαιότερες καταγραφές του Taekkyon χρονολογούνται γύρω στο 50 π.Χ. σε πίνακες που βρέθηκαν στους αρχαίους τάφους των Muyongchong και Samsilchong της δυναστείας Goguryeo. Υπάρχουν πρόσθετα στοιχεία που δείχνουν ότι το Taekkyon, εκτός από πολεμική τέχνη, χρησιμοποιήθηκε από μεγάλο αριθμό στρατιωτικών κατά την εποχή του Goguryeo. Κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα, η δημοτικότητα του Taekkyon εξαπλώθηκε ευρέως και ακόμη και ο βασιλιάς ασκούσε την πολεμική τέχνη. Ωστόσο, από τα τέλη του 13ου αιώνα το Taekkyon σταμάτησε να αποτελεί ενεργά ασκούμενη πολεμική τέχνη. Η επιβίωση του Taekkyon αποδίδεται στον Song Duk-ki (1893-1987), ο οποίος διατήρησε την πολεμική τέχνη αυτή και τη μεταβίβασε στους σύγχρονους Κορεάτες, οι οποίοι εκλαϊκοποίησαν ξανά το Taekkyon από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Το Kalaripayattu

Αν και το Kalaripayattu δεν είναι τόσο παλιό όσο άλλες μορφές πολεμικών τεχνών σε αυτήν τη λίστα, συχνά αναφέρεται ως η παλαιότερη πολεμική τέχνη που εστιάζει στην πειθαρχία και τον αυτοέλεγχο. Η ιστορία του μπορεί να ανιχνευθεί πάνω από 3000 χρόνια πριν στις Βέδες, που είναι ένα μεγάλο σύνολο κειμένων γνώσης από τον αρχαίο ινδικό χώρο. Σύμφωνα με το μύθο, το Kalaripayattu δημιουργήθηκε από τον Parasurama, ο οποίος ήταν ο έκτος avatar της ινδουιστικής θεότητας Vishnu. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο Kalaripayattu επηρέασε τη γνωστή πολεμική τέχνη Shaolin Kung Fu επειδή ο Bodhi Dharma, ένας βουδιστής μοναχός και δάσκαλος του Kalaripayattu, πιστώνεται συχνά ότι διδάσκει τις πρώτες πολεμικές τέχνες που προέρχονται από το Kalaripayattu σε μοναχούς Shaolin.

Το Παγκράτιο

Το Παγκράτιο είναι μια αρχαία μορφή πολεμικής τέχνης που ανάγεται στην Αρχαία Ελλάδα και συνδύαζε την πυγμαχία με την πάλη, αλλά επέτρεπε και το λάκτισμα. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το Παγκράτιο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ηρακλή, για να πολεμήσει το λιοντάρι της Νεμέας, αλλά και τον Θησέα, ο οποίος το χρησιμοποίησε για να πολεμήσει τον Μινώταυρο. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι το Παγκράτιο ως πολεμική τέχνη χρονολογείται νωρίτερα από το 648 π.Χ., όταν και εισήχθη στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Διάφορα στοιχεία δείχνουν ότι το Παγκράτιο εκτείνεται στην πραγματικότητα γύρω στο 2000 π.Χ. ως πολεμική τέχνη που χρησιμοποιούσαν οι Σπαρτιάτες οπλίτες και η μακεδονική φάλαγγα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αν και το Παγκράτιο δεν αποκαταστάθηκε ως επίσημο άθλημα κατά τη διάρκεια της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, υπάρχουν σύγχρονα τουρνουά Παγκρατίου και θεωρείται μια μορφή Μικτών Πολεμικών Τεχνών (MMA).

Το Shuai Jiao

Το Shuai Jiao (γνωστό ως κινέζικη πάλη), θεωρείται η αρχαιότερη από τις πολεμικές τέχνες της Κίνας. Η πρώτη καταγραφή της, η οποία τότε ονομαζόταν Jiao Ti, χρονολογείται γύρω στο 2697 π.Χ., όταν ο θρυλικός Κίτρινος Αυτοκράτορας πολέμησε εναντίον του Chih Yiu. Το Jiao Ti εξελίχθηκε τελικά σε πολεμική τέχνη που συνιστά ένα σύστημα πάλης-μάχης, που ονομάζεται Jiao Li και συστηματοποιήθηκε από τον στρατό κατά τη διάρκεια της δυναστείας Zhou (1122 – 256 π.Χ.). Το Jiao Li έγινε τελικά δημοφιλής πολεμική τέχνη κατά τη διάρκεια της δυναστείας Qin (221 – 207 π.Χ.) και οι καλύτεροι μαχητές Jiao Li επιλέχθηκαν για να γίνουν σωματοφύλακες του αυτοκράτορα. Στη σύγχρονη εποχή, ο Shuai Jiao διδάσκεται σε κινεζικές αστυνομικές και στρατιωτικές ακαδημίες.

Το Malla-yuddha

Το Malla-yuddha είναι μια αρχαία μορφή πάλης που προέρχεται από τη Νότια Ασία (κυρίως την Ινδία και το Πακιστάν, αλλά και στο Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα και το Νεπάλ) και χρονολογείται τουλάχιστον γύρω στο 3000 π.Χ., με κάποιες από τις πρώτες αναφορές να προέρχονται από τη λαϊκή ιστορία ενός θρυλικού ήρωα της Μαλαισίας. Οι αρχαιότερες γραπτές καταγραφές του Malla-yuddha βρίσκονται στη Mahabharata, ένα αρχαίο ινδικό έπος από τον 5ο αιώνα π.Χ. Η πολεμική τέχνη του Malla-yuddha χωρίζεται σε τέσσερα στυλ, το καθένα από τα οποία πήρε το όνομά του από έναν ινδουιστικό θεό: το Hanumanti, που επικεντρώνεται στην τεχνική υπεροχή, το Jambuvanti, που χρησιμοποιεί κλειδώματα και κρατήματα ώστε ο αντίπαλος να αναγκαστεί σε υποταγή, το Jarasandhi, που εστιάζει στο σπάσιμο των άκρων και των αρθρώσεων και Bhimaseni, που επιδεικνύει καθαρή δύναμη. Αν και η δημοτικότητα της εν λόγω πολεμικής τέχνης εξασθένησε στα τέλη του 16ου αιώνα, εξακολουθεί να εφαρμόζεται από μικρές κοινότητες στη Νότια Ασία.

Η πάλη και η πυγμαχία

Ακολουθούν δύο από τις αρχαιότερες πολεμικές τέχνες που όλοι μας γνωρίζουμε: η πάλη και η πυγμαχία. Μαζί με την πάλη, η πυγμαχία ήταν πιθανότατα μια από τις πρώτες πολεμικές τέχνες που αναπτύχθηκαν από τους πρώιμους πολιτισμούς. Αν και η ακριβής προέλευση της πολεμικής τέχνης της πυγμαχίας είναι άγνωστη, οι παλαιότερες απεικονίσεις του αθλήματος προέρχονται από ένα ανάγλυφο των Σουμερίων (έναν από τους πρώτους πολιτισμούς) από το 3000 π.Χ., αρκετοί άλλοι αρχαίοι πολιτισμοί απεικόνιζαν επίσης την πυγμαχία στην τέχνη τους. Η πάλη, από την άλλη, πιθανότατα χρονολογείται από τις πρώτες μέρες της ανθρωπότητας, καθώς αγάλματα και αμφορείς παλαιότεροι της εποχής της ακμής της Αιγύπτου, απεικονίζουν σχήματα που μπορούν να ερμηνευθούν ως δύο άντρες που αγωνίζονται ή παλεύουν Διαφορετικές μορφές πάλης έχουν αναφερθεί στις αρχαίες ιστορίες πολλών πολιτισμών, επομένως η προέλευσή της είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Και οι δύο πολεμικές τέχνες παραμένουν δημοφιλείς μέχρι και σήμερα, ενώ ανήκουν και στα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αναζητήστε σχολές πολεμικών τεχνών στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr.