Πριν 100 χρόνια περίπου, ο δρ Γεώργιος Παπανικολάου ξεκίνησε μία έρευνα η οποία αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία της ιατρικής. Λίγα χρόνια αργότερα, ανακάλυψε μία μέθοδο, η οποία χαρίζει μέχρι και σήμερα ζωή σε όλες τις γυναίκες του κόσμου, και δεν είναι άλλη, από το τεστ Παπανικολάου.

Η μέθοδος Παπανικολάου ή όπως οι περισσότεροι ξέρουμε ως τεστ Παπ, είναι η εξέταση του κολπικού υγρού για την ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Δυστυχώς, πολλές γυναίκες δεν επισκέπτονται τακτικά τον γυναικολόγο τους, για τον προληπτικό αυτό έλεγχο που συνιστάται να γίνεται ετησίως. Αν γνωρίζαμε λοιπόν όλες μας, την αξία του τεστ Παπ, θα παραλείπαμε να επισκεφτούμε τον γυναικολόγο μας στον ίδιο βαθμό;

Αναλυτικότερα και επιστημονικότερα

Το τεστ Παπ είναι μία μέθοδος, κατά την οποία ερευνάται εργαστηριακά η κατάσταση του τραχήλου της μήτρας. Στην ουσία εξετάζονται τα κύτταρα του τραχήλου και ανιχνεύονται τυχόν πιθανά προ-καρκινικά και καρκινικά δείγματα στη μήτρα. Σε μη φυσιολογικά ευρήματα, λόγω του τεστ, έχουμε ήδη προλάβει δυσμενείς καταστάσεις. Έτσι με μία απλή επέμβαση, γίνεται διακοπή της ανάπτυξης του καρκίνου στην περιοχή.

Η διαδικασία του τεστ Παπανικολάου δεν είναι καθόλου επίπονη, αρκεί να είμαστε χαλαρές! Για την συλλογή του υγρού, εφαρμόζεται ένας διαστολέας, για το άνοιγμα του κολπικού καναλιού από τον γυναικολόγο μας, και στην συνέχεια συλλέγονται κύτταρα από την επιφάνεια του τραχήλου με μια σπάτουλα, καθώς και από τον ενδοτραχηλικό σωλήνα με ένα βουρτσάκι. Ο γυναικολόγος παίρνει, έτσι, τα κύτταρα από το εξωτερικό μέρος του τραχήλου, αδενικά κύτταρα από τον ενδοτραχηλικό σωλήνα, και τα στέλνει στο εργαστήριο για ανάλυση. Ακόμη, το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει μολύνσεις και διαταραχές που προκαλούνται από σεξουαλικά μεταδιδόμενους ιούς στον ενδοτράχηλο και το ενδομήτριο. Παρόλα αυτά όμως, δεν είναι σχεδιασμένο για αυτόν τον σκοπό.

Ιατρικές χρήσεις

Από ποια ηλικία είναι καλό να γίνεται το τεστ Παπ;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, το τεστ πρέπει να γίνεται από την ηλικία των 20 ετών και μετά, σε ενεργές σεξουαλικά γυναίκες. Σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας, που έχουν αρχίσει σεξουαλικές επαφές και στις οποίες υπάρχουν προβλήματα, μπορεί η λήψη του τεστ να αρχίσει νωρίτερα, πάντα με την σύσταση του γυναικολόγου.
Συνήθως η λήψη του τεστ Παπ γίνεται μαζί με την ετήσια εξέταση στον γυναικολόγο μας. Όμως, η τακτικότητα του τεστ πρέπει να αποφασίζεται από το γιατρό μας, με βάση την ηλικία, το ιστορικό και τους ατομικούς παράγοντες κινδύνου.

Προετοιμασία

Καθώς, όπως ήδη περιγράψαμε, γίνεται συλλογή κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας θα ήταν καλό να αποφευχθεί η διενέργεια του τεστ κατά τις ημέρες της έμμηνης ρύσης, αφού το αίμα περιόδου θα έχει συμπαρασύρει κύτταρα από την επιφάνεια του τραχήλου. Επίσης, δεν πρέπει να κάνουμε κολπικές πλύσεις ή να χρησιμοποιήσουμε κολπικά τζελ και κρέμες τις προηγούμενες 48 ώρες, ενώ θα πρέπει να μην έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή το προηγούμενο 24ωρο.

Τεστ Παπ και εγκυμοσύνη

Η διενέργεια του τεστ δεν είναι επικίνδυνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι την 24η εβδομάδα της κύησης, ενώ στην περίπτωση που δεν έχει γίνει τεστ για ένα έτος ή και περισσότερο, καλό θα ήταν να γίνει. Συνήθως, η πρώτη εξέταση της εγκυμοσύνης είναι μια ευκαιρία για έλεγχο στον γυναικολόγο μας, ιδιαίτερα σε γυναίκες που δεν υποβάλλονται σε τακτικούς προληπτικούς ελέγχους. Ο γυναικολόγος είναι εκείνος που θα καθορίσει τι θα περιλαμβάνει ο έλεγχος που θα γίνει. Μετά τη γέννα, συνιστάται οι γυναίκες να περιμένουν μέχρι 12 εβδομάδες πριν ξανακάνουν το τεστ, καθώς η φυσιολογική φλεγμονή που αναπτύσσεται στον τράχηλο της μήτρας, ενδέχεται να αλλοιώσει τα αποτελέσματα.

Αποτελεσματικότητα

Με το τεστ Παπανικολάου έχουμε ενδείξεις για πιθανό πρόβλημα, όχι όμως σίγουρη και τελική διάγνωση. Ο γυναικολόγος μας, και πάλι, θα προσδιορίσει τι χρειάζεται να γίνει στη συνέχεια. Έχει αναφερθεί ότι με ένα μόνο τεστ Παπανικολάου δεν εξασφαλίζεται πάντοτε σιγουριά, καθώς σε μερικές περιπτώσεις το τεστ είναι ψευδώς αρνητικό. Τα ποσοστά των ψευδώς αρνητικών τεστ, κυμαίνονται από 30% έως 40%. Όμως, εάν υποβαλλόμαστε σε τακτικούς ελέγχους από τον γυναικολόγο μας, ο κίνδυνος να ξεφύγει κάποια σοβαρή αλλοίωση ελαχιστοποιείται, αφού η καρκινογένεση στον τράχηλο της μήτρας είναι χρονοβόρα διαδικασία και εάν δεν φανεί κάτι σε ένα τεστ, θα φανεί στο επόμενο. Στην περίπτωση αυτή, ο γυναικολόγος θα καθορίσει, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό και την ηλικία κάθε γυναίκας, ποιες επιπλέον εξετάσεις χρειάζονται εκτός από το τεστ Παπανικολάου.

Συμπερασματικά

Στις μέρες μας, το τεστ Παπ και η επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι ρουτίνα και δεν θα έπρεπε να μας αγχώνει ή να μας φοβίζει! Αξίζει να θυμόμαστε, πως το τεστ Παπ είναι μία ανώδυνη, οικονομική και εύκολη μέθοδος, η οποία προσφέρει ζωή τα τελευταία 50 χρόνια σε όλες τις γυναίκες του κόσμου. Αν λοιπόν, διατηρούμε τις επισκέψεις στον γυναικολόγο μας τακτικές, δεν θα έχουμε κανέναν λόγο ανησυχίας στον γυναικολογικό τομέα.

 

Αναζητήστε γυναικολόγους στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr