Μερικά απλά συστατικά, όπως το αλεύρι, η μαγιά και, φυσικά, το νερό, είναι υπεύθυνα για την παρασκευή της ζύμης του ψωμιού, το οποίο αποτελεί ίσως τη σπουδαιότερη σε κατανάλωση τροφή σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και διαδραματίζει από αρχαιοτάτων κιόλας χρόνων (σύμφωνα με εκτιμήσεις, εδώ και τουλάχιστον τριάντα χιλιάδες χρόνια) εξαιρετικά σπουδαίο ρόλο στη διατροφή των ανθρώπων. Ως μία εξαιρετική σημαντική πηγή υδατανθράκων, σχεδόν κάθε οικογένεια, ανεξαρτήτως της χώρας και γαστρονομικής της κουλτούρας, λατρεύει να αγοράζει το ψωμί της από το φούρνο της γειτονιάς και να το τοποθετεί σε περίοπτη θέση του τραπεζιού.

Οι φούρνοι, μάλιστα, με τα χρόνια, έχουν εξελίξει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή ψωμιού και άλλων ειδών αρτοποιείου, έτσι ώστε να ικανοποιούν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες και γευστικές προτιμήσεις του καθενός. Κάθε φούρνος παράγει τη δική του γκάμα από είδη ψωμιού: πολύσπορο, σταρένιο ή λευκό, μαύρο ή ολικής αλέσεως, χωριάτικο, με προζύμι, γερμανικό, σικάλεως, μπριός, είναι από τις πλέον συνήθεις κατηγορίες, μαζί με πολλές ακόμα σπεσιαλιτέ, που μπορείτε να βρείτε ανάλογα με το φούρνο που θα επιλέξετε, από τους παραδοσιακούς φούρνους των χωριών μέχρι τους πιο high class φούρνους στις καλές γειτονιές των μεγάλων πόλεων.

Αν και το πώς ακριβώς ανακαλύφθηκε το ψωμί παραμένει άγνωστο, η πλειονότητα των εκτιμήσεων θεωρούν πως μάλλον πρόκειται για εφεύρεση που προέκυψε μέσα από τυχαία πειράματα. Οι ειδικοί, μάλιστα, τοποθετούν την ανακάλυψη του ψωμιού στην ευρωπαϊκή ήπειρο, κατά τη διάρκεια της παλαιολιθικής περιόδου. Ας δούμε τα πιο δημοφιλή είδη του ψωμιού, που παράγονται μαζικά σε κάθε φούρνο της χώρας μας, μικρό και μεγάλο, συνοικιακό και βιομηχανικό, έχοντας μετατραπεί σε αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας.

Το λευκό ψωμί

Το λευκό ψωμί παράγεται από στάρι και είναι, χωρίς καμία αμφισβήτηση, το πιο δημοφιλές είδος ψωμιού που δε λείπει από κανένα φούρνο και γνωρίζει ευρεία κατανάλωση σε κάθε γωνιά του κόσμου. Κοσκινισμένο έτσι ώστε μεγάλο μέρος του φλοιού του σιταριού να αφαιρείται, το λευκό ψωμί είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητα που έχει σε άμυλο, γεγονός που το καθιστά λιγότερο θρεπτικό σε σχέση με άλλα είδη ψωμιού. Αν και πολλοί τείνουν να το αποφεύγουν λόγω της δυσανεξίας τους στη γλουτένη, παραμένει το σπουδαιότερο σε απήχηση είδος ψωμιού.

Το μαύρο ψωμί

Ευρέως γνωστό για την αξιοσημείωτη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, που το καθιστούν πιο εύπεπτο και συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου, το μαύρο ψωμί ή ψωμί ολικής άλεσης είναι ένα ακόμα δημοφιλές προϊόν που συναντάται σε κάθε φούρνο. Θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα διαιτητικό και βοηθά το μεταβολισμό να απορροφήσει καλύτερα της θρεπτικές του ουσίες, ενώ, εκτός από το φούρνο, θα το βρείτε σίγουρα και στα σούπερ μάρκετ, σε φέτες τοστ. Περιέχει, επίσης, ιχνοστοιχεία, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνες Ε, Β1 και Β2, καθώς και ασβέστιο.

Το πολύσπορο ψωμί

Ένα ψωμί που περικλείει όλα τα δημητριακά, όπως η βρώμη, το καλαμπόκι, το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι και πολλά ακόμα, το πολύσπορο ψωμί είναι ίσως η πλέον υγιεινή επιλογή ψωμιού που θα βρείτε στο φούρνο της γειτονιάς σας. Με ελαφρώς περισσότερες θερμίδες, αλλά μία σημαντικά μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών στοιχείων, το πολύσπορο ψωμί δεν παύει να αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα σε πωλήσεις προϊόντα των φούρνων.

Το ψωμί σίκαλης

Το ψωμί σίκαλης που πιθανότατα θα βρείτε στον κοντινό σας φούρνο, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, καθότι θεωρείται πως δημιουργεί ένα αίσθημα κορεσμού και, έτσι, είθισται να συστήνεται από διαιτολόγους και διατροφολόγους για την απώλεια βάρους στην οποία συνδράμει. Συν τοις άλλοις, το συγκεκριμένο είδος ψωμιού έχει συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της χοληστερόλης και η πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Το ψωμί καλαμποκιού

Το ψωμί καλαμποκιού, κοινώς καλαμποκόψωμο ή μπομπότα, έχει τις ρίζες του στην εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθότι αποτελούσε την πλέον οικονομική επιλογή ψωμιού τόσο για σπιτική παραγωγή, όσο και για πώληση στους φούρνους. Το καλαμπόκι που χρησιμοποιείται δίνει μία ιδιαίτερη, ελαφρώς γλυκιά γεύση στο ζυμάρι, καθώς και ένα χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα. Εκτός από ψωμί, πολλοί φούρνοι μετατρέπουν τη ζύμη του καλαμποκιού και σε κουλούρια, που φημίζονται για την αξιοσημείωτη απαλή υφή τους.

Το χωριάτικο ψωμί

Μία πολύ ιδιαίτερη κατηγορία ψωμιού, η οποία ξυπνά μνήμες από τους παλιούς, παραδοσιακούς φούρνους του περασμένου αιώνα, που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη γαστρονομική κουλτούρα των ελληνικών χωριών, είναι το χωριάτικο ψωμί. Γνωστό για τη χρυσίζουσα απόχρωση που αποκτά μετά την άλεση του αραβόσιτου, το ζύμωμα που διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες και το ψήσιμο, το χωριάτικο ψωμί, από τους παλιούς ξυλόφουρνους των χωριών, έχει, πλέον, κερδίσει επάξια τη θέση του σε κάθε ελληνικό φούρνο.

Το ψωμί τύπου μπριός

Με τις καταβολές του στους παραδοσιακούς γαλλικούς φούρνους, το μπριός αποτελεί μία πραγματικά ξεχωριστή κατηγορία ψωμιού, την οποία θα λατρέψετε. Η ελαφρώς γλυκιά γεύση του μπριός προϋποθέτει μόλις ένα εικοσάλεπτο για το ζύμωμα, πρέπει, όμως, να τοποθετηθεί για κάποιες ώρες στο ψυγείο πριν το ψήσιμο στο φούρνο. Το υπέροχο ψωμί μπριός συναντάται συνήθως ως εναλλακτική των σάντουιτς, καθότι δένει φανταστικά με μία μεγάλη ποικιλία αλμυρών υλικών. Θα το βρείτε κυρίως σε κεντρικούς φούρνους με περισσότερο πολυτελείς επιλογές, αλλά και σε κάποιους φούρνους της γειτονιάς σας.

Το ψωμί γερμανικού τύπου

Ιδιαίτερα δημοφιλές στους φούρνους της Κεντρικής Ευρώπης, το ψωμί γερμανικού τύπου διακρίνεται από τη χαρακτηριστική του υφή και μοναδική, πλούσια γεύση που χρωστάει στη χρήση του φυσικού προζυμιού. Δυστυχώς, στη χώρα μας δύσκολα θα το βρείτε σε κάποιο συνοικιακό φούρνο. Σίγουρα, όμως, μπορείτε να το αγοράσετε στο κοντινό σας σούπερ μάρκετ, όπου συναντάται κυρίως σε πλατιές, οβάλ φέτες.

Τα μοναδικά ελληνικά ψωμιά

Σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τις παραδοσιακές συνταγές ψωμιού, που βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο στους ελληνικούς φούρνους. Το σταφιδόψωμο, το ελαιόψωμο και το τυρόψωμο αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα, με τους φούρνους της χώρας μας να έχουν μετουσιώσει τις γεύσεις ορισμένων από τα πλέον χαρακτηριστικά ελληνικά προϊόντα, όπως οι ελιές, το τυρί φέτα και η σταφίδα, σε ευφάνταστες συνταγές που σπάνε τη μονοτονία του ψωμιού.

Τα γιορτινά ψωμιά

Το ψωμί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας, γι’ αυτό και, την περίοδο των γιορτών, οι φούρνοι της χώρας πλημμυρίζουν από ιδιαίτερες συνταγές ψωμιού. Το χριστόψωμο, η λαγάνα και το λαμπρόψωμα είναι πάντα διαθέσιμα στους ελληνικούς φούρνους τις μέρες των Χριστουγέννων, της Καθαράς Δευτέρας και του Πάσχα αντιστοίχως, προσφέροντας μοναδικές γεύσεις που συμπληρώνουν με υπέροχο τρόπο το εορταστικό τραπέζι κάθε οικογένειας.

Αναζητήστε αρτοποιεία-φούρνους στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης.