Η άθληση αποτελεί για κάποιους αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, ενώ για κάποιους άλλους είναι απλά ένας «γνωστός»… όχι και τόσο γνώριμος! Σε όποια κατηγορία και να ανήκετε, το πιθανότερο είναι πως έχετε στην κατοχή σας τουλάχιστον ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, τα οποία σας ακολουθούν είτε στην προπόνηση ή σε έναν απλό περίπατο. Είναι, όμως, το ζευγάρι αυτό ιδανικό για τη χρήση που προορίζεται; Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που αθλείστε, η επιλογή του κατάλληλου αθλητικού παπουτσιού δεν αποτελεί και τόσο εύκολη υπόθεση, καθώς εάν το παπούτσι που έχετε επιλέξει δεν προορίζεται για το συγκεκριμένο τύπο γυμναστικής που κάνετε, θα δυσκολευτείτε να αποδώσετε στο 100%, ενώ παράλληλα είναι πολύ πιθανό να προκύψει κάποιος τραυματισμός. Πως, λοιπόν, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι έχετε κάνει τη σωστή επιλογή; Ή ακόμη, σε περίπτωση που σκέφτεστε να επενδύσετε σε ένα ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών, ποια κριτήρια πρέπει να λάβετε υπόψη πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αγορά;

Αναφέραμε ήδη, πως ο πρώτος παράγοντας που καθορίζει την επιλογή των αθλητικών παπουτσιών, είναι το είδος δραστηριότητας με το οποίο ασχολείστε. Για παράδειγμα, οι ανάγκες κάποιου που γυμνάζεται με βάρη είναι τελείως διαφορετικές από εκείνες που έχει κάποιος που τρέχει ή κάνει αερόβια γυμναστική. Επιπρόσθετα, η συχνότητα καθώς και το επίπεδο στο οποίο αθλείστε αποτελούν παράγοντες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Είναι λογικό, ένας αθλητής επαγγελματικού επιπέδου να έχει διαφορετικές απαιτήσεις από έναν ερασιτέχνη ή κάποιον που αθλείται για ψυχαγωγικούς λόγους. Βάσει όλων των παραπάνω, λοιπόν, πάμε να δούμε ένα σύντομο οδηγό που θα σας βοηθήσει να διαλέξετε το κατάλληλο αθλητικό παπούτσι, δίνοντας βαρύτητα στο κριτήριο του είδους εκγύμνασης.

Άρση βαρών

Εάν η προπόνησή σας περιλαμβάνει την ανύψωση βαρών, τα παπούτσια που θα επιλέξετε θα πρέπει να έχουν επίπεδη και σκληρή σόλα, έτσι ώστε να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή σταθερότητα, ενώ παράλληλα πρέπει να είναι και αντιολισθητικά. Ένα τέτοιου είδους παπούτσι, ενώ προσφέρει πολύ υψηλά επίπεδα υποστήριξης στο πόδι έτσι ώστε να παραμένει σταθερό όταν σηκώνετε πολλά βάρη, δεν προτείνεται για άλλες δραστηριότητες, όπως το τζόκινγκ σε διάδρομο ή η αερόβια άσκηση, καθώς δεν έχει το γνωστό «μαξιλαράκι» με τις αντικραδασμικές ιδιότητες. Επιπλέον, η επένδυση σε ένα καλής κατασκευής παπούτσι άρσης βαρών μπορεί να κοστίσει λίγο ακριβά, όμως να έχετε κατά νου πως θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους για πολλά χρόνια, δεδομένης της ανθεκτικότητας τους.

Τρέξιμο

Η επιλογή του κατάλληλου αθλητικού παπουτσιού που προορίζεται για τρέξιμο, είναι αρκετά πιο περίπλοκη, καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τόσο ο τρόπος που βαδίζετε όσο και το επίπεδο απορρόφησης κραδασμών που χρειάζεστε. Όσον αφορά την απορρόφηση κραδασμών, με κάθε βήμα που κάνετε εκτοξεύεται ένα φορτίο πρόσκρουσης στα πόδια σας, κάτι το οποίο χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς, όπως τενοντίτιδα, πόνος στο γόνατο ή και κάταγμα. Με την έννοια του τρόπου βαδίσματος ή αλλιώς πρηνισμό, αναφερόμαστε στον τρόπο εκείνο με τον οποίο τα πόδια σας στρέφονται προς το εσωτερικό όταν περπατάτε ή τρέχετε, κατά την προσγείωση στο έδαφος. Κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν μεγαλύτερο (υπερπρηνισμός) ή μικρότερο (υποπρηνισμός) πρηνισμό από τον μέσο όρο, ενώ ορισμένοι είναι ουδέτεροι.

Τα παπούτσια τρεξίματος είναι ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να εξουδετερώνουν τόσο τον υπέρ όσο και τον υπό πρηνισμό, οδηγώντας σε μια πιο ουδέτερη και υγιή προσγείωση του ποδιού στο έδαφος. Πριν καταλήξετε σε κάποια επιλογή, καλό θα είναι να κάνετε μια εκτενή έρευνα αγοράς και να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, είτε πρόκειται για ιατρό ή έναν εξειδικευμένο υπάλληλο καταστήματος αθλητικών ειδών, έτσι ώστε τα παπούτσια που θα διαλέξετε να σας προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή άνεση, την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας τραυματισμών καθώς και μια εμπειρία τρεξίματος πιο γρήγορη, ευχάριστη και ξεκούραστη.

Cross Training

Το cross training (πολλές φορές αναφέρεται και ως κυκλική προπόνηση) απαρτίζεται από συνδυασμό ασκήσεων που συναντάμε σε διαφορετικά είδη προπονήσεων και είναι ιδανική για απώλεια θερμίδων και ενδυνάμωση του σώματος συνολικά, καθώς εμπλέκονται διάφορες μυϊκές ομάδες. Δεδομένου ότι αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή τύπο προπόνησης, έχει οδηγήσει τις εταιρίες κατασκευής παπουτσιών στη δημιουργία αθλητικών παπουτσιών, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για το συγκεκριμένο τύπο προπόνησης, γνωστά και ως cross trainers. Τα cross trainers, συνήθως έχουν φαρδιά σόλα και φτάνουν έως το ύψος του αστραγάλου, έτσι ώστε να παρέχουν υψηλή υποστήριξη καθώς και να επιτρέπουν και να διευκολύνουν τις πλευρικές κινήσεις. Παράλληλα είναι πιο σταθερά από τα παπούτσια τρεξίματος και παρέχουν καλύτερη απορρόφηση κραδασμών από εκείνα της άρσης βαρών, έτσι ώστε να μπορείτε να ανταπεξέλθετε εξίσου στις διαφορετικές ανάγκες της κάθε άσκησης. Φυσικά, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι καθώς πρόκειται για ένα είδος παπουτσιού που προσπαθεί να τα συνδυάσει όλα, ενδέχεται να μη λειτουργήσει άψογα σε όλες τις συνθήκες, καθιστώντας το έτσι ως μια επιλογή που θα χαρακτηριζόταν απλά ως επαρκής.

Αθλήματα γηπέδου

Ξεφεύγοντας από τις προπονήσεις στο χώρο του γυμναστηρίου, που αναφέραμε παραπάνω, τα διάφορα αθλήματα όπως το τένις, το μπάσκετ και το βόλεϋ , έχουν με τη σειρά τους τις ανάλογες απαιτήσεις όσον αφορά τα αθλητικά παπούτσια. Πιο συγκεκριμένα, καθώς κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης ενός τέτοιου είδους αθλήματος, πραγματοποιούνται πολλές πλευρικές κινήσεις, ένα παπούτσι τρεξίματος για παράδειγμα το οποίο έχει συνήθως χοντρή σόλα, κρίνεται τελείως ακατάλληλο, καθώς δεν παρέχει στο πόδι την απαιτούμενη υποστήριξη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Τα αθλητικά παπούτσια στα οποία θα επενδύσετε, θα πρέπει να είναι σχεδιασμένα με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να επιτρέπουν την κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς και να διευκολύνουν τις γρήγορες και απότομες εναλλαγές κατεύθυνσης.

Πιο συγκεκριμένα, εάν παίζετε μπάσκετ, προτιμήστε ένα ζευγάρι παπουτσιών που να φτάνει έως το ύψος του αστραγάλου, με σταθερό και μεγάλης βάσης επίπεδο πάτημα, καθώς είναι εκείνα που παρέχουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη και σταθερότητα στις κινήσεις σας, ενώ εγγυώνται ομαλές προσγειώσεις από τα άλματα. Εάν από την άλλη το άθλημα σας είναι το τένις, προτιμήστε ένα παπούτσι που να προσφέρει τόσο εξωτερική όσο και εσωτερική στήριξη στο πόδι, ενώ παράλληλα θα πρέπει να σας παρέχει πλήρη ευελιξία κινήσεων, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα άθλημα με πολύ εκρηκτικές και συνεχείς αλλαγές κατευθύνσεων.

Περπάτημα

Τέλος, εάν ανήκετε στην κατηγορία ανθρώπων που χρειάζεται ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια για χαλαρό περπάτημα, η αναζήτησή σας είναι σίγουρα πιο εύκολη. Επενδύστε σε κάποιο παπούτσι που να είναι ελαφρύ, να παρέχει αντικραδασμική προστασία καθώς και ομοιόμορφη κατανομή του βάρους σε ολόκληρη την επιφάνεια του πέλματος, και περπατήστε άφοβα!

 

Αναζητήστε καταστήματα πώλησης αθλητικών ειδών στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης!