Τα κλιματιστικά συναντώνται σε μία μεγάλη ποικιλία μεγεθών, τύπων και σχημάτων, όλα τους, όμως, πραγματοποιούν την ίδια ακριβώς λειτουργία: καταπολεμούν την υγρασία και την ξηρότητα του αέρα μέσα σε έναν κλειστό χώρο, αντικαθιστώντας τον με κρύο αέρα, που βοηθάει τους ανθρώπους να αντεπεξέλθουν στις δυσμενείς κλιματικές συνθήκες. Η λειτουργία ενός τυπικού κλιματιστικού βασίζεται στη χρήση ενός συγκεκριμένου χημικού συστατικού, το οποίο ονομάζεται ψυκτικό (ή, αλλιώς, φρέον) και αποτελείται από τρία κύρια συστατικά: το πηνίο του εξατμιστή, το πηνίο του συμπυκνωτή και τον συμπιεστή. Τα τρία αυτά συστατικά δρουν συνδυαστικά μεταξύ τους μέσα στο κλιματιστικό, πραγματοποιώντας με αρκετά γρήγορους ρυθμούς τη μετατροπή από υγρό σε αέριο και τούμπαλην.

Ο συμπυκνωτής ανεβάζει τη θερμοκρασία και την πίεση του ψυκτικού αερίου, οδηγώντας το στο πηνίο του συμπυκνωτή, όπου μετατρέπεται σε υγρό. Το ψυκτικό, έπειτα, εισέρχεται στο πηνίο του εξατμιστή, όπου το υγρό μετατρέπεται σε αέριο, δροσίζοντας τον εσωτερικό χώρο, χάρη, πάντα, στη συμβολή του ενσωματωμένου ανεμιστήρα του κλιματιστικού, ο οποίος επισπεύδει την κυκλοφορία του αέρα. Αν και πρόκειται για διαδικασίες οι οποίες, λόγω της σημαντικής τεχνολογικής εξέλιξης των τελευταίων ετών, είναι πολύ απλές, η καθημερινή και χρόνια χρήση του κλιματιστικού, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί φθορές και, κατ’ επέκταση, κάνει την αντικατάσταση ή την επιδιόρθωση του κλιματιστικού απαραίτητη. Ας δούμε πότε πρέπει να αγοράσετε νέο κλιματιστικό ή να δρομολογήσετε την επισκευή του υπάρχοντος κλιματιστικού σας.

Ο κύκλος ζωής ενός κλιματιστικού

Αν και η διάρκεια της ζωής ενός κλιματιστικού υπολογίζεται, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, από επτά έως και δεκαπέντε χρόνια, στην πραγματικότητα αυτή εξαρτάται από μία ποικιλία παραγόντων. Αν, παραδείγματος χάρη, χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό σας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως η πλειονότητα των χρηστών συνηθίζει, τότε εύλογα το κλιματιστικό έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει αρκετές υλικές φθορές ή τεχνικές βλάβες που θα χρειαστούν επιδιόρθωση και θα μικρύνουν τη διάρκεια ζωής του. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις όπου στο χώρο όπου το κλιματιστικό λειτουργεί, συναντώνται ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα υγρασίας, που πρόκειται να επιβαρύνουν το κλιματιστικό. Ο κύκλος της ζωής του κλιματιστικού, βέβαια, εξαρτάται και από τη μάρκα, το μοντέλο και, αν μη τι άλλο, την ποιότητα της κατασκευής του.

Πώς να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του κλιματιστικού

Η διάρκεια της ζωής του κλιματιστικού, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, επηρεάζεται από μία πληθώρα δεδομένων. Με τη σωστή και προσεγμένη χρήση, ωστόσο, ενδεχομένως να καταφέρετε να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής του, εξασφαλίζοντας, συνάμα, την ποιοτική και οικονομική του απόδοση. Πώς, λοιπόν, θα επεκτείνετε τον κύκλο ζωής του κλιματιστικού σας και θα αποφύγετε τόσο τη σύντομη αγορά ενός νέου κλιματιστικού, όσο και τις συχνές επιδιορθώσεις του υπάρχοντος κλιματιστικού, που θα σας επιβαρύνουν οικονομικά;

  • Μην παραλείπετε να καθαρίζετε τακτικά και επιμελώς το φίλτρο του κλιματιστικού σας. Οι ειδικοί, μάλιστα, προτείνουν τον καθαρισμό του φίλτρου ακόμα και κάθε δύο εβδομάδες, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η χρήση του είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη. Το φίλτρο του κλιματιστικού, μάλιστα, προτείνεται να αντικαθίσταται ανά τριετία.
  • Διατηρήστε καθαρή την εξωτερική όψη του κλιματιστικού, καθαρίζοντάς το με ένα απαλό πανί και με φειδωλή χρήση του συνδυασμού ενός φυσικού καθαριστικού και του ζεστού νερού, που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τη σκόνη και τη βρώμα.
  • Πραγματοποιήστε σωστή χρήση του κλιματιστικού. Όταν, παραδείγματος χάρη, χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό σας μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, βεβαιωθείτε πως έχετε προηγουμένως καθαρίσει σωστά το φίλτρο του. Αντιστοίχως, όταν απουσιάζετε από το χώρο, επιβεβαιώστε πως το κλιματιστικό παραμένει εκτός λειτουργίας.
  • Όταν λείπετε από το χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδείκνυται να κλείσετε τελείως το γενικό διακόπτη του ηλεκτρισμού, έτσι ώστε να αποφύγετε την κατανάλωση ενέργειας χωρίς να χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό σας.

Πότε το κλιματιστικό χρειάζεται επισκευή

Η επισκευή οποιασδήποτε ηλεκτρικής συσκευής, μεταξύ των οποίων, αναμφίβολα, είναι και το κλιματιστικό, σίγουρα δεν αποτελεί την πιο ευχάριστη διαδικασία, για μία ποικιλία λόγων. Αφενός, όλοι, ιδανικά, θα θέλαμε να αποφύγουμε το κόστος μιας επισκευής, το οποίο μπορεί μεν να είναι αμελητέο, ορισμένες φορές, όμως, είναι ιδιαίτερα τσουχτερό. Αφετέρου, όταν το κλιματιστικό χρειάζεται επισκευή, αυτό συνεπάγεται πως ενδεχομένως θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για κάποιο διάστημα, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα, ιδίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπου πολλές φορές η θερμοκρασία είναι ανυπόφορη.

Πότε, λοιπόν, το κλιματιστικό χρειάζεται οπωσδήποτε επιδιόρθωση;

  • Όταν ο αέρας που βγαίνει από το κλιματιστικό δεν είναι τόσο κρύος όσο κατά το αρχικό διάστημα της χρήσης του, είναι εμφανές πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δοκιμάστε, επομένως, να καθαρίσετε το φίλτρο και την εξωτερική επιφάνεια του κλιματιστικού και, αν το πρόβλημα παραμείνει, τότε είναι δεδομένο πως χρειάζεστε τη συμβολή ενός ειδικού.
  • Αν στο κλιματιστικό σας έχει συγκεντρωθεί εμφανής ποσότητα υγρασίας, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι διαρροής φρέον, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα επισφαλές για την υγεία όσων μένουν ή εργάζονται στο χώρο όπου λειτουργεί το κλιματιστικό. Για το λόγο αυτό, πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.
  • Όταν ο λογαριασμός που εκδίδεται από τον πάροχο ενέργειάς σας είναι πιο υψηλός από όσο θα έπρεπε, ακόμα και με μικρότερη χρήση του κλιματιστικού, αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί δείγμα βλάβης ή ελλιπούς συντήρησης. Αν θέλετε να επανακτήσετε την οικονομική απόδοση του κλιματιστικού σας, είναι αναγκαίο να λάβετε τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία.

Σημάδια ότι το κλιματιστικό σας πρέπει να αντικατασταθεί

Το κακό της υπόθεσης, είναι πως ενδεχομένως το κλιματιστικό σας να χρήζει επισκευής ή αντικατάστασης. Το καλό της υπόθεσης, είναι ότι τα σημάδια που θα συνηγορήσουν υπέρ της αντικατάστασης είναι παραπάνω από εμφανή. Αν έχετε εφαρμόσει όλα τα παραπάνω και, παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα παραμένουν, τότε το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι το κλιματιστικό σας βρίσκεται πολύ κοντά στην απόσυρση – ιδίως αν έχετε επανειλημμένα απευθυνθεί σε ειδικούς, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επισκευές και οι ενδείξεις ελαττωματικής λειτουργίας εξακολουθούν να υφίστανται. Ειδικά, μάλιστα, στην περίπτωση όπου το κλιματιστικό σας έχει συμπληρώσει πάνω από δέκα έτη λειτουργίας και εμφανίζει διαρκώς νέα προβλήματα, τότε μάλλον πρέπει να εγκαταλείψετε τις προσπάθειες επισκευής του, περιορίζοντας τα έξοδα που αυτές συνεπάγονται. Ακόμα και αν το κλιματιστικό σας φαινομενικά αποδίδει καλώς, αν αυτό είναι παλαιό και η ενεργειακή του κλάση είναι χαμηλή, ενδεχομένως η αντικατάστασή του με ένα νέο κλιματιστικό να αποβεί περισσότερο συμφέρουσα οικονομικά. Η κατανάλωση ενέργειας των καινούριων μοντέλων κλιματιστικών υψηλής ενεργειακής κλάσης είναι συντριπτικά μικρότερη σε σχέση με εκείνη των κλιματιστικών παλιού τύπου.

 

Αναζητήστε καταστήματα πώλησης κλιματιστικών ή τεχνικό στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης.