Η μέρα μεγάλωσε, τα μακρυμάνικα έχουν φυλαχτεί στα έγκατα της ντουλάπας, οι απογευματινές βόλτες πληθαίνουν, η διάθεσή μας είναι ανεβασμένη. Θα μπορούσαμε να γράφουμε ώρες ατελείωτες, έτσι ώστε να αναλύσουμε όλα όσα περιγράφουν την αγαπημένη μας εποχή, που δεν είναι άλλη από το καλοκαίρι! Το καλοκαίρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο στο μυαλό με τη θάλασσα, τις διακοπές, την ανεμελιά, τον ήλιο. Και ναι, ενώ όλα ακούγονται μαγικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως επιβάλλεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η μαγεία αυτή κρύβει πολλές φορές και κινδύνους. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στον ήλιο και την έκθεσή μας σε αυτόν.

Είναι γνωστό πως ο ήλιος έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, ενέχει όμως και πολύ σημαντικούς κινδύνους, με έναν από αυτούς να αφορά στο δέρμα. Όλοι θυμόμαστε τη μητέρα μας να μας αλείφει με έναν τόνο αντηλιακού όταν ήμασταν μικροί, και όχι αδίκως! Σύμφωνα και με τους δερματολόγους, η αντηλιακή προστασία είναι το Α και το Ω για να διατηρούμε το δέρμα μας υγιές και θα πρέπει να εφαρμόζεται χωρίς εκπτώσεις. Γιατί όμως, πρέπει να φοράμε αντηλιακό σε σταθερή βάση; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονούν από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο; Και τέλος, πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως το αντηλιακό που έχουμε προμηθευτεί, πράγματι μας προστατεύει;

Γιατί πρέπει να φοράμε αντηλιακό

Είναι γεγονός πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι χρειάζεται να φοράνε αντηλιακό μόνο όταν πάνε στην παραλία ή όταν πρόκειται να εκτεθούν στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλοι, πάλι, αν και γνωρίζουν ότι πρέπει να φοράμε αντηλιακό σε καθημερινή βάση, δεν το εφαρμόζουν. Το αντηλιακό δεν αποτελεί ένα εποχιακό προϊόν, καθώς οι δερματολόγοι επιμένουν πως επιβάλλεται να χρησιμοποιείται τόσο κατά τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες, είτε έχει ήλιο είτε συννεφιά. Ο λόγος;

Αρχικά, η κύρια δουλειά που κάνει ένα αντηλιακό, είναι να μπλοκάρει τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό την επιδερμίδα. Οι υπεριώδεις ακτίνες είναι πάντα παρούσες και δεν εμποδίζονται από τα σύννεφα, οπότε ακόμα κι αν ο ήλιος δεν είναι ορατός, εξακολουθείτε να είστε εκτεθειμένοι σε αυτές και στις βλάβες που ενδέχεται να προκαλέσουν στο δέρμα σας. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να θυμάστε να φοράτε το αντηλιακό σας σε καθημερινή βάση, σε πρόσωπο και σώμα, διαφορετικά μπορεί να βάζετε το δέρμα σας σε κίνδυνο.

Επιβλαβείς επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο

Οι κίνδυνοι στους οποίους αναφερθήκαμε και παραπάνω, ποικίλλουν, τόσο σχετικά με τις επιπλοκές που προκαλούν όσο και με τη σοβαρότητά τους. Πιο συγκεκριμένα, αφορούν στα εξής:

  • Ηλιακό έγκαυμα: μπορεί να νομίζετε ότι οι βλαβερές συνέπειες ενός ηλιακού εγκαύματος εξαφανίζονται μόλις φύγει η ερυθρότητα την οποία προκαλεί, εδώ όμως έρχονται οι δερματολόγοι για να σας διαψεύσουν. Το ηλιακό έγκαυμα είναι, ουσιαστικά, η αντίδραση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο, με τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου να διεισδύουν βαθιά μέσα στα στρώματά του δέρματος, καταστρέφοντας τα κύτταρά του. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ηλιακού εγκαύματος δεν αφήνουν απλώς ρυτίδες αλλά ενέχουν και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Ο κίνδυνος αυτός περιλαμβάνει το μελάνωμα, που αποτελεί τον πιο επικίνδυνο τύπο καρκίνου του δέρματος.
  • Πρόωρη γήρανση/ρυτίδες: η παρατεταμένη και χρόνια έκθεση στον ήλιο αντανακλάται στο δέρμα μέσω των ρυτίδων, προσθέτοντας αρκετά χρόνια στην εμφάνισή σας. Εκτιμάται μάλιστα, ότι το 90 τοις εκατό της γήρανσης προέρχεται από τις ώρες που πέρασε ένα άτομο, όντας εκτεθειμένο στον ήλιο.
  • Μελάνωμα: το μελάνωμα αναπτύσσεται στα κύτταρα που παράγουν μελανίνη και μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Συχνά, εμφανίζεται σε περιοχές που έχουν εκτεθεί περισσότερο στον ήλιο, όπως η πλάτη, τα πόδια, τα χέρια και το πρόσωπό. Τα μελανώματα μπορεί, όμως, να εμφανιστούν και σε περιοχές που δεν εκτίθενται πολύ στον ήλιο, όπως τα πέλματα των ποδιών, οι παλάμες των χεριών και τα νύχια. Αυτά τα κρυφά μελανώματα είναι πιο κοινά σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα, για αυτό πρέπει να φοράτε αντηλιακό καθημερινά ανεξάρτητα από τον τύπο δέρματος που έχετε.
  • Ηλιακές κηλίδες: αποτελούν αλλοιώσεις στο χρώμα του δέρματος που προκαλούνται από μακροχρόνια έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και εμφανίζονται συνήθως στις περιοχές που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο. Οι κηλίδες αυτές μπορεί να είναι καφέ, μαύρες ή γκρίζες και παρουσιάζονται κυρίως σε άτομα με ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. Συνήθως είναι ακίνδυνες, θα πρέπει όμως να παρακολουθούνται συστηματικά από το δερματολόγο σας, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που παρατηρηθεί αλλαγή στο χρώμα ή το μέγεθός τους.

Πως να επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό

Είναι γεγονός πως τα αντηλιακά που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πραγματικά αμέτρητα, κάτι που πολλές φορές οδηγεί σε σύγχυση και στην αγορά προϊόντων που δεν είναι κατάλληλα για τις δικές μας ανάγκες. Πως λοιπόν, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι το αντηλιακό που επιλέξατε, είναι κατάλληλο για εσάς και την οικογένειά σας; Σε τι θα πρέπει να δώσετε βάση, σχετικά με τις… ακαταλαβίστικες πληροφορίες που αναγράφουν οι ετικέτες; Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες γενικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τους δερματολόγους, στις οποίες μπορείτε να βασιστείτε, και είναι οι ακόλουθες:

  • Επιλέξτε ένα αντηλιακό με SPF 30 ή υψηλότερο: οι δερματολόγοι συνιστούν να αγοράσετε ένα αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 30 ή μεγαλύτερο, καθώς όσο υψηλότερος είναι ο SPF τόσο καλύτερη προστασία θα σας προσφέρει από την ακτινοβολία UVB.
  • Προτιμήστε αντηλιακά με προστασία ευρέος φάσματος: ένα επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο, στο οποίο θα πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας, αφορά στην προστασία ευρέος φάσματος που προσφέρει το αντηλιακό. Η προστασία ευρέος φάσματος υποδεικνύει ότι το εκάστοτε αντηλιακό παρέχει κάλυψη τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB, οι οποίες συμβάλλουν τόσο στη γήρανση όσο και στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.
  • Δείτε εάν το αντηλιακό είναι αδιάβροχο: επιλέξτε ένα αδιάβροχο αντηλιακό, ειδικά εάν κολυμπάτε πολύ ή ιδρώνετε εύκολα. Η αντοχή στο νερό συνήθως διαρκεί από 40 έως 80 λεπτά, μετά τα οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να ανανεώσετε το αντηλιακό σας.
  • Δώστε βάση στον τύπο του δέρματός σας: ο δερματολόγος σας είναι ο κατάλληλος για να αναγνωρίσει τον τύπο του δέρματός σας και να σας κατευθύνει σχετικά με το αντηλιακό που θα ικανοποιεί τις εξατομικευμένες ανάγκες της επιδερμίδας σας. Γενικότερα, πάντως:

Εάν έχετε ξηρό έως κανονικό δέρμα διαλέξτε ένα αντηλιακό με ενυδατικά συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ ή γλυκερίνη. Εάν το δέρμα σας είναι λιπαρό ή μεικτό, αναζητείστε αντηλιακά που φέρουν την ένδειξη χωρίς λιπαρότητα ή μη φαγεσωρογόνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν θα φράξουν τους πόρους σας και δε θα επιδεινώσουν τα εξανθήματα. Επιπρόσθετα, ιδανικό για τα λιπαρά δέρματα θεωρείται και ένα αντηλιακό που είναι ελαφρύ και απορροφάται γρήγορα, ενώ παράλληλα έχει ματ φινίρισμα. Όλα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην απορρόφηση της υπερβολικής υγρασίας και δεν θα αφήσουν το δέρμα να φαίνεται λιπαρό.

Στην περίπτωση που έχετε ευαίσθητο δέρμα, επιλέξτε φυσικά αντηλιακά, τα οποία περιέχουν οξείδιο ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου, καθώς τα στοιχεία αυτά τείνουν να είναι λιγότερο ερεθιστικά για το δέρμα από ότι τα χημικά. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε προϊόντα με άρωμα ή άλλα πρόσθετα, που μπορεί να είναι σκληρά ή ερεθιστικά για την επιδερμίδα σας. Τέλος, εάν έχετε κανονικό δέρμα, μπορείτε πιθανώς να χρησιμοποιήσετε σχεδόν οποιοδήποτε αντηλιακό σας αρέσει.

 

Αναζητήστε δερμοτολόγο στη Λάρισα στον ηλεκτρονικό οδηγό της πόλης elarisa.gr