Σκεφτείτε πράγματα που κάνετε στην καθημερινότητά σας. Πράγματα πηγαία, που τα θεωρείτε τόσο απλά και δεδομένα, όπως το να μιλάτε και να επικοινωνείτε με τρίτους χωρίς να αντιμετωπίζετε κανένα απολύτως πρόβλημα. Για πολλούς συνανθρώπους μας, όμως, αυτά τα τόσο απλά, δεν είναι τόσο εύκολα και σε καμία περίπτωση δεδομένα. Οι διαταραχές στο λόγο και στην ομιλία, αποτελούν ένα εμπόδιο που δυσκολεύει τη ζωή εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο και σε πολλούς τομείς, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, δεν είναι όμως αξεπέραστο καθώς με τη βοήθεια ειδικών και συγκεκριμένα των λογοθεραπευτών, μπορούν να υπάρξουν θεαματικές βελτιώσεις. Τι ακριβώς όμως είναι και τι κάνει η λογοθεραπεία και κατά συνέπεια, ένας λογοθεραπευτής;

Αρχικά, ας αναφέρουμε κάποια πολύ βασικά πράγματα για τη λογοθεραπεία. Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την αξιολόγηση, τη διάγνωση, τη διαχείριση και θεραπεία προβλημάτων επικοινωνίας, διαταραχών λόγου, διαταραχών μάσησης – κατάποσης καθώς και φώνησης , τόσο σε παιδιά όσο και ενήλικες . Η λογοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε διαταραχές λόγου που αναπτύσσονται στην παιδική ηλικία ή διαταραχές ομιλίας που παρουσιάζονται σε ενήλικες, και οι οποίες μπορούν να προκληθούν από κάποιο τραυματισμό ή ασθένεια. Οι τεχνικές λογοθεραπείας χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της επικοινωνίας του ατόμου και περιλαμβάνουν θεραπείες και δραστηριότητες που εξατομικεύονται στην κάθε περίπτωση.

Ο ρόλος του λογοθεραπευτή

Ένας λογοθεραπευτής αξιολογεί, διαγιγνώσκει και θεραπεύει διαταραχές λόγου και προβλήματα επικοινωνίας που μπορεί να αντιμετωπίζει το άτομο. Το εύρος του φάσματος των διαταραχών με τις οποίες ασχολείται ένας λογοθεραπευτής ποικίλει. Κάποιες από τις διαταραχές αυτές, είναι οι εξής:

  • Καθυστέρηση ομιλίας
  • Μαθησιακές διαταραχές
  • Αυτισμός
  • Νοητική καθυστέρηση
  • Νευρογενείς διαταραχές του λόγου και της ομιλίας
  • Δυσφαγία
  • Εγκεφαλικά επεισόδια

Η θεραπεία που θα υποδείξει ο λογοθεραπευτής ποικίλλει και εξαρτάται κάθε φορά από τον τύπο της διαταραχής. Σε γενικές γραμμές, ο λογοθεραπευτής καθοδηγεί το άτομο μέσω ασκήσεων που ενισχύουν τους μύες του προσώπου και του λαιμού, καθώς και ασκήσεων που βοηθούν στον έλεγχο της αναπνοής κατά την ομιλία. Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και η ελεγχόμενη αναπνοή βοηθούν στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο ακούγονται οι λέξεις, κάνοντας την ομιλία πιο ομαλή και εύρυθμη.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως οι διαταραχές του λόγου μπορεί να είναι κληρονομικές καθώς επίσης ενδέχεται να αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου. Η σημασία της έγκαιρης θεραπείας είναι ζωτική, δεδομένου ότι μια έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μπορεί να διορθώσει αυτές τις καταστάσεις. Οι ήπιες διαταραχές του λόγου, πάντως, μπορεί να μην απαιτούν καμία θεραπεία, ενώ ορισμένες διαταραχές μπορεί απλώς να υποχωρήσουν.
Όσον αφορά το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ένα άτομο να κάνει λογοθεραπεία, η απάντηση δεν είναι συγκεκριμένη καθώς αποτελεί ένα ζήτημα πολυπαραγοντικό. Οι παράγοντες αυτοί αναφέρονται:

  • Στην ηλικία του ατόμου
  • Τον τύπο της διαταραχής
  • Τη σοβαρότητα της διαταραχής
  • Τη συχνότητα των συνεδριών

Ποιες διαταραχές αντιμετωπίζονται με τη λογοθεραπεία;

Υπάρχουν αρκετές διαταραχές λόγου και ομιλίας που μπορούν να αντιμετωπιστούν με λογοθεραπεία, άλλες σε μικρότερο και άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό. Οι πιο συνηθισμένες μπορούν να διαχωριστούν ως εξής:

  • Διαταραχές άρθρωσης. Διαταραχή άρθρωσης είναι η αδυναμία σωστού σχηματισμού/παραγωγής ορισμένων φωνημάτων ή συλλαβών, ως αποτέλεσμα αδυναμίας των μυών και των νεύρων που σχετίζονται με την άρθρωση ή προβλημάτων που αφορούν τη δομή των οργάνων της άρθρωσης, όπως η γλώσσα, τα χείλη και τα δόντια. Για παράδειγμα, το άτομο μπορεί να αντικαθιστά ορισμένα φωνήματα με άλλα φωνήματα, να παραλείπει συλλαβές κ.α.
  • Διαταραχές στη ροή της ομιλίας. Μια τέτοιου είδους διαταραχή επηρεάζει τη ροή, την ταχύτητα και το ρυθμό της ομιλίας του ατόμου. Ο τραυλισμός και η ταχυλαλία ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ένα άτομο με τραυλισμό δυσκολεύεται να βγάλει έναν ήχο και μπορεί κατά την ομιλία του να επαναλαμβάνει ολόκληρες λέξεις ή τμήματα αυτών, να επιμηκύνει λέξεις, να μπλοκάρει τη ροή της γλώσσας του καθώς και να παρουσιάζει διακυμάνσεις στην αναπνευστική του λειτουργία ή να κάνει σπασμωδικές κινήσεις τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα. Οι επιπτώσεις του τραυλισμού στο άτομο μπορεί πολλές φορές να είναι σοβαρές, καθώς η διαταραχή αυτή γίνεται αντιληπτή από το κοινωνικό σύνολο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση του ατόμου, αίσθημα ντροπής, φόβου και άγχους, καθώς και απομόνωση.
    Η ταχυλαλία, αφορά την ταχύτητα της ροής του λόγου. Πιο συγκεκριμένα, η ομιλία του ατόμου χαρακτηρίζεται από πολύ γρήγορο ρυθμό και απουσία παύσεων, με αποτέλεσμα η άρθρωση να μην είναι καθαρή και η επικοινωνία να καθίσταται δύσκολη. Ορισμένες φορές η ταχυλαλία δε γίνεται αντιληπτή μόνο στον προφορικό αλλά εμφανίζεται και στο γραπτό λόγο, κατά τον οποίο το άτομο παραλείπει γράμματα ή παραποιεί ολόκληρες λέξεις.
  • Νευρολογικές διαταραχές στην επικοινωνία (ή Νευρογενείς διαταραχές). Οι νευρολογικές διαταραχές εμφανίζονται ως αποτέλεσμα βλάβης του κεντρικού ή περιφερειακού νευρικού συστήματος. Τα άτομα που παρουσιάζουν τέτοιου είδους διαταραχές, είχαν κάποια στιγμή φυσιολογικές επικοινωνιακές ικανότητες οι οποίες διαταράχθηκαν είτε από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή από εκφυλιστικές νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος του Parkinson και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι πιο γνωστές διαταραχές της συγκεκριμένης κατηγορίας, είναι η αφασία και η δυσαρθρία. Η αφασία είναι μια επίκτητη διαταραχή και επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να μιλάει και να κατανοεί τους άλλους, καθώς πολλές φορές και την ικανότητά του να διαβάζει και να γράφει. Έχει αναφερθεί πως η πιο κοινή αιτία αφασίας είναι το εγκεφαλικό. Η δυσαρθρία χαρακτηρίζεται από αργή ή μπερδεμένη ομιλία, λόγω αδυναμίας ελέγχου των μυών που χρησιμοποιεί το άτομο για να μιλήσει. Σχετίζεται δηλαδή με βλάβες στους μύες και τις νευρώσεις των οργάνων της άρθρωσης και προκαλείται από διαταραχές που οδηγούν σε παράλυση του προσώπου ή αδυναμία στο λαιμό και τη γλώσσα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα οφέλη της λογοθεραπείας

Τα οφέλη που προσφέρει η λογοθεραπεία είναι πολλά και η σημαντικότητά τους είναι τέτοια που μπορεί όχι μόνο να επηρεάσει αλλά και να αλλάξει ριζικά τη ζωή του ατόμου που αντιμετωπίζει μια συγκεκριμένη διαταραχή, προς το καλύτερο. Τα σημαντικότερα οφέλη, μεταξύ άλλων, είναι:

  • Βελτιωμένη αυτοεκτίμηση.
  • Μεγαλύτερη ανεξαρτησία.
  • Βελτιωμένη ικανότητα κατανόησης και έκφρασης ιδεών, σκέψεων και συναισθημάτων.
  • Σχολική ετοιμότητα για τα μικρά παιδιά.
  • Βελτιωμένη ποιότητα φωνής.
  • Καλύτερη λειτουργία κατάποσης.
  • Βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Αναζητήστε Λογοθεραπευτή στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr