Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα για καθαρισμό δοντιών, είναι απαραίτητες καθώς βοηθούν στη διασφάλιση της υγείας των δοντιών και των ούλων των ασθενών. Αποτελούν πολύ σημαντικό μέρος της ρουτίνας ενός ατόμου, όσον αφορά στη στοματική υγιεινή, καθώς οι καθαρισμοί αυτοί βοηθούν στην αφαίρεση τυχόν συσσωρευμένης πλάκας ή πέτρας, που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο στόμα, όπως η τερηδόνα. Τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν από μια κακή στοματική υγιεινή, όμως, δε μένουν μόνο στο στόμα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές στη γενική σωματική υγεία του ατόμου, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Οι καθαρισμοί μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αφαίρεση τυχόν αντιαισθητικών λεκέδων στα δόντια, που δημιουργούνται συνήθως από το κάπνισμα και την κατανάλωση καφέ, επιτρέποντάς μας με τον τρόπο αυτό να αισθανόμαστε άνετα όμορφα και άνετα να δείξουμε το χαμόγελό μας.

Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε καθαρισμό;

Η συχνότητα με την οποία ένα άτομο πρέπει να επισκέπτεται τον οδοντίατρό του για καθαρισμό, εξαρτάται από τις ιδιαίτερες στοματικές ανάγκες του, καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Μερικοί ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς στο να έχουν οδοντικά προβλήματα, γεγονός που καθιστά απαραίτητο για αυτούς να επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους πιο συχνά. Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που δεν αντιμετωπίζουν σχεδόν καθόλου οδοντικά προβλήματα, πράγμα που σημαίνει ότι η επίσκεψή τους στον οδοντίατρο για καθαρισμό, πραγματοποιείται σε λιγότερο συχνή βάση.
Οι γενικές οδηγίες αναφέρουν ότι το χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί ανάμεσα σε δυο καθαρισμούς δοντιών, προσδιορίζεται στους έξι μήνες. Όπως ήδη αναφέρθηκε, βέβαια, το διάστημα αυτό μπορεί για κάποιους να είναι τρεις μήνες, ενώ για άλλους εννέα ή ακόμη και δώδεκα μήνες. Η συχνότητα με την οποία θα πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας για τον καθιερωμένο καθαρισμό δοντιών, θα καθοριστεί, φυσικά, από τον ίδιο τον επαγγελματία.

Καθημερινή στοματική φροντίδα: το Α και το Ω

Έχουμε ήδη αναφέρει πως η καλή στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για το ίδιο το στόμα, αλλά και για τη συνολική υγεία ενός ατόμου, γενικότερα. Πέραν, λοιπόν, των επισκέψεων στον οδοντίατρο για καθαρισμό όποτε χρειάζεται, θα πρέπει πρωτίστως να είστε συνεπείς με τη φροντίδα της στοματικής σας κοιλότητας, σε καθημερινή βάση.

Αρχικά, είναι απαραίτητο να βουρτσίζετε καλά και σωστά τα δόντια σας, χρησιμοποιώντας μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες, και μια φθοριούχο οδοντόκρεμα, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Μη διστάσετε να ζητήσετε από τον οδοντίατρό σας να σας υποδείξει εκείνος το σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών σας. Πρέπει επίσης να κάνετε οδοντικό νήμα, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ενώ παράλληλα καλό είναι να προμηθευτείτε ένα ποιοτικό στοματικό διάλυμα, το οποίο βοηθάει στην απομάκρυνση των κακών βακτηρίων, καθώς και στη διατήρηση μιας φρέσκιας αναπνοής.

Πόση ώρα διαρκεί ένας καθαρισμός δοντιών;

Η απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση, και πάλι δεν είναι συγκεκριμένη, καθώς και η διάρκεια του ραντεβού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση της στοματικής υγείας του ασθενούς. Σε γενικά πλαίσια, ένας καθαρισμός δοντιών διαρκεί από 30 λεπτά έως μία ώρα. Το ραντεβού μπορεί να διαρκέσει περισσότερο εάν κριθεί απαραίτητη η διενέργεια περαιτέρω ενεργειών, όπως για παράδειγμα κάποια ακτινογραφία. Ομοίως, η διάρκεια θα είναι μεγαλύτερη εάν χρειαστεί να συζητήσετε με τον οδοντίατρό σας τις διάφορες επιλογές θεραπείας που θα χρειαστεί να ακολουθήσετε, στην περίπτωση που ανακαλύψει κάποιο πρόβλημα στο στόμα σας.

Τι προσφέρει ένας καθαρισμός δοντιών;

Αφαίρεση πλάκας και πέτρας

Έχει ήδη διευκρινιστεί πως η συστηματική στοματική φροντίδα είναι η αρχή για ένα υγιές στόμα, καθώς το βούρτσισμα και το νήμα εμποδίζουν τη δημιουργία πλάκας, η οποία μπορεί να σχηματίσει στη συνέχεια πέτρα. Η οδοντική πέτρα παίρνει ένα καφέ ή μαύρο χρώμα, που εκτός από το αισθητικό κομμάτι, επηρεάζει και την αναπνοή προκαλώντας κακοσμία, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε ουλίτιδα. Εάν έχετε φτάσει, λοιπόν, στο σημείο να δημιουργηθεί στα δόντια σας πέτρα, και δη ουλίτιδα, τότε η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι αναπόφευκτη, καθώς μόνο εκεί μπορεί να αφαιρεθεί. Τι ακριβώς κάνει ο οδοντίατρος για να σας απαλλάξει από τα παραπάνω; Με τη χρήση ενός μικρού καθρέφτη για καθοδήγηση, ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί ένα καθαριστικό για να αφαιρέσει την πλάκα και την πέτρα που υπάρχει γύρω από τη γραμμή των ούλων σας, καθώς και ανάμεσα στα δόντια σας. Θα ακούσετε έναν ήχο σαν «ξύσιμο» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Όσο περισσότερη πέτρα υπάρχει στο στόμα σας, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί να επιμείνει ο οδοντίατρος στα προβληματικά σημεία.

Προφύλαξη και πρόληψη

Η λέξη προφύλαξη σημαίνει «πρόληψη ασθένειας». Ως εκ τούτου, οι προληπτικοί οδοντικοί καθαρισμοί πραγματοποιούνται για τον καθαρισμό υγιών δοντιών, προκειμένου να αποφευχθεί η προσβολή τους από τερηδόνα ή κάποια ασθένεια των ούλων. Οι προληπτικοί καθαρισμοί αφαιρούν την πλάκα και την πέτρα, στο βαθμό που υπάρχουν, από τα δόντια. Οι περισσότεροι οδοντιατρικοί ασθενείς χρειάζονται μόνο προληπτικό καθαρισμό, ειδικά εάν είναι συνεπείς με την καθημερινή οδοντιατρική υγιεινή και τα εξαμηνιαία οδοντιατρικά ραντεβού.

Ο πλήρης καθαρισμός των ούλων και της περιοχής όπου συναντώνται τα δόντια και τα ούλα είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως και αδύνατο, να γίνει στο σπίτι. Μικροσκοπικά κομμάτια φαγητού, που μπορεί να έχουν κολλήσει σε αυτές τις δυσπρόσιτες περιοχές, πολλές φορές δεν αφαιρούνται αποτελεσματικά, και ως αποτέλεσμα προκαλείται ουλίτιδα. Με έναν επαγγελματικό οδοντικό καθαρισμό δεν καθαρίζονται μόνο τα δόντια, αλλά και τα ούλα σας, ώστε να αποτραπούν δυσάρεστες επιπτώσεις.

Βελτίωση της συνολικής υγείας

Ενώ πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ασθένειες των ούλων και οι διάφορες στοματικές μολύνσεις σχετίζονται αποκλειστικά με το στόμα, δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ασθένειες που υπάρχουν στο στόμα σας μπορεί να εξαπλωθούν και να γίνουν γενικές λοιμώξεις. Αν και δεν συμβαίνει πάντα, η ασθένεια των ούλων έχει συσχετιστεί ακόμη και με άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Έτσι, ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών στον οδοντίατρό σας, όχι μόνο βελτιώνει τη στοματική σας υγιεινή αλλά προάγει και μια καλύτερη γενική υγεία.

Πλήρης Καθαριότητα

Ενώ το καθημερινό βούρτσισμα, το νήμα και το στοματικό διάλυμα είναι αυτά που πρέπει να κάνετε καθημερινά για να προστατεύσετε τα δόντια σας, ακόμη και όλες αυτές οι μέθοδοι δεν μπορούν να καθαρίσουν κάθε επιφάνεια των δοντιών σας. Δύσκολα προσβάσιμα σημεία στο πίσω μέρος του στόματός σας, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθαριστούν. Με τη διαδικασία καθαρισμού δοντιών στο οδοντιατρείο, εξαλείφονται όλα τα παραπάνω, χαρίζοντας στο στόμα σας πλήρη καθαριότητα.

Ανανεωμένη Αυτοπεποίθηση

Τι πιο ωραίο από το να νιώθεις άνετα όταν χαμογελάς; Το να έχουμε καθαρό στόμα και χαμόγελο, σίγουρα μας γεμίζει αυτοπεποίθηση, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε υπέροχα! Η αίσθηση αυτή γίνεται αντιληπτή, κατευθείαν μετά τη διαδικασία καθαρισμού.

Είναι επίπονη η διαδικασία καθαρισμού δοντιών;

Η διαδικασία ενός επαγγελματικού καθαρισμού δοντιών δεν προκαλεί πόνο και είναι γενικά άνετη, αν εξαιρεθεί το γεγονός ότι ο ασθενής πρέπει να κάθεται με το στόμα ανοιχτό για κάποιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η διαδικασία μπορεί να είναι πιο άβολη για όσους έχουν πλάκα και πέτρα, που είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν. Εάν έχει αφαιρεθεί η σκληρυμένη πέτρα, πάντως, οι επόμενοι καθαρισμοί θα χρειαστούν λιγότερο χρόνο.

Υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών;

Ο οδοντικός καθαρισμός πρέπει να γίνεται με σχολαστικό και προσεκτικό τρόπο. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να βρείτε έναν οδοντίατρο που να έχει όλη την απαραίτητη εκπαίδευση και πιστοποίηση για να εξασκήσει το επάγγελμα, έτσι ώστε να μπορέσετε να νιώσετε άνετα και να τον εμπιστευτείτε. Εάν ο καθαρισμός γίνεται με υπερβολικά έντονο τρόπο ή εκτελείται εσφαλμένα, υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν τραυματισμοί στα ούλα, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα σε μολύνσεις. Τα τραυματισμένα ούλα προκαλούν επίσης πόνο, ουλίτιδα (πρήξιμο και φλεγμονή) και αιμορραγία. Με έναν εσφαλμένο οδοντικό καθαρισμό, υπάρχει, επίσης κίνδυνος καταστροφής του σμάλτου των δοντιών.

 

Αναζητήστε οδοντίατρο στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr