Όλοι έχουμε στη ντουλάπα μας ρούχα που δε φοράμε πια, είτε επειδή αυξομειώθηκε το βάρος μας, τα αγοράσαμε παρορμητικά λόγω κάποιας δελεαστικής τιμής ή απλά τα βαρεθήκαμε. Με τον καιρό, τα ρούχα που ανήκουν στην κατηγορία αυτή ολοένα και πληθαίνουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούν μια ντουλάπα… χάος! Αντί να τα αφήνετε, λοιπόν, εκεί να μαραζώνουν και απλά να πιάνουν χώρο, μια καλή λύση είναι να τα δώσετε για ανακύκλωση ή να τα δωρίσετε. Εάν από την άλλη, θεωρείτε ότι θα μπορούσατε να τα ξανά φορέσετε εάν ήταν λίγο έως και πολύ διαφορετικά ή υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο με κάποια από αυτά – το ξέρουμε, συμβαίνει και αυτό! – τότε η επιλογή είναι μια: μεταποίηση. Η μεταποίηση των παλιών σας ρούχων συνίσταται για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων αρχικά είναι η οικονομία, καθώς θα γλιτώσετε αρκετά χρήματα τα οποία θα ξοδεύατε για την αγορά κάποιων καινούριων κομματιών. Επιπλέον, εκτός της τεράστιας οικολογικής σημασίας που έχει η συγκεκριμένη τακτική, μη ξεχνάτε το γεγονός πως η μόδα κάνει κύκλους. Ένα παλιό oversized τζάκετ, ένα σακάκι με βάτες ή ακόμη και ένα τζιν παντελόνι που έχει ελαφρώς φθαρεί, μπορούν να ξανά αποτελέσουν μέρος της γκαρνταρόμπας σας με μικρές μόνο αλλαγές.

Πως θα πραγματοποιήσετε τη μεταποίηση που επιθυμείτε, λοιπόν; Στην περίπτωση που το ρούχο που θέλετε να «πειράξετε», δε χρήζει ιδιαίτερης μεταποίησης, μπορείτε φυσικά να το επιχειρήσετε και μόνοι σας, ενώ εάν δε θέλετε να το ρισκάρετε καλύτερα να απευθυνθείτε στην έμπειρη μοδίστρα σας, η οποία όχι μόνο θα μεταμορφώσει το ρούχο, αλλά μπορεί να σας δώσει και ιδέες σχετικά με τις αλλαγές που θα επιφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Στο παρόν άρθρο, θα σας προτείνουμε κάποιες δημιουργικές λύσεις που θα δώσουν ζωή στα παλιά σας ρούχα, κάνοντάς τα να φαίνονται ολοκαίνουρια!

Τα ρούχα της μαμάς

Πόσες φορές ενώ κοιτάτε παλιές φωτογραφίες των γονιών σας έχετε αναρωτηθεί: «Που να είναι άραγε αυτό το φόρεμα; Θα μπορούσα να το φοράω και εγώ». Η παλιά ντουλάπα της μαμάς ή ακόμη και της γιαγιάς κρύβει πολλές φορές θησαυρούς. Κομμάτια μοναδικά, καλής ποιότητας, που άντεξαν στο χρόνο και το πιθανότερο είναι πως θα φοράτε μόνο εσείς, παραμένοντας ταυτόχρονα in fashion, δεδομένου ότι το vintage στοιχείο είναι ανάμεσα στα πιο hot fashion trends! Το μόνο που θα χρειαστείτε, και αυτό όχι πάντα, είναι είτε ένα φρεσκάρισμα προσθέτοντας κάποιες έξτρα πινελιές ή αλλάζοντας το ολοκληρωτικά. Για παράδειγμα, ένα τζιν τζάκετ μπορεί εύκολα αφαιρώντας τα μανίκια να μετατραπεί σε ένα stylish αμάνικο, όπως και μια μακρυά φούστα σε κοντή.

Το πολυφορεμένο τζιν

Αδιαμφισβήτητα, όλοι έχουμε ένα αγαπημένο τζιν παντελόνι. Το παντελόνι που μας έβγαλε ασπροπρόσωπους όταν δε βρίσκαμε τίποτα άλλο να φορέσουμε, εκείνο που μας συντρόφεψε σε τόσες καλές ή όχι και τόσο καλές στιγμές, αυτό που με λίγα λόγια ήταν τόσο άνετο που δε λέγαμε να ξεκολλήσουμε από πάνω μας και που κανένα άλλο δεν μπόρεσε ποτέ να αντικαταστήσει! Και να που τώρα, κάθεται εκεί στο βάθος της ντουλάπας ταλαιπωρημένο και… ξεχασμένο. Σίγουρα αυτή είναι μια κατάληξη που δεν του αξίζει, δε συμφωνείτε; Ειδικά όταν οι τρόποι για να του χαρίσετε μια νέα πνοή είναι αμέτρητοι. Μπορείτε είτε να το στενέψετε και από καμπάνα να γίνει slim, να προσθέσετε στοιχεία όπως τρουκς για μια πιο ροκ διάθεση ή δαντέλα για μια πιο ρομαντική, να το κόψετε λίγο ώστε να γίνει cropped ή να το κοντύνετε αρκετά, μετατρέποντάς το στο καινούριο αγαπημένο σας τζιν σορτς!

Το (υπερβολικά) κοντό φόρεμα

Θυμάστε το φόρεμα που συνηθίζατε να φοράτε παλιότερα κατά τις βραδινές σας εξόδους ή εκείνο που «λιώνατε» κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά τα αποσύρατε γιατί πλέον είναι πολύ κοντά; Καιρός να τα επαναφέρετε στη γκαρνταρόμπα σας! Ο τρόπος; Απλά πηγαίνοντας στη μοδίστρα σας, ζητώντας να προσθέσει είτε κάποιο επιπλέον κομμάτι υφάσματος στο τελείωμα, το οποίο να δένει αρμονικά με το εκάστοτε φόρεμα, ή ενισχύοντας το μήκος του με κάποιο κομμάτι δαντέλας ή ακόμη και κρόσια. Επιπρόσθετα, από τη στιγμή που θα έχετε μετατρέψει το μίνι φόρεμά σας σε μίντι ή μάξι, μια άλλη καλή λύση είναι να προσθέσετε λάστιχο ή σούρες στην περιοχή της μέσης, έτσι ώστε να τονίζει τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο λεκές που δε βγαίνει

Πόσες φορές έχουμε, με βαριά καρδιά, αποχαιρετήσει ένα αγαπημένο ρούχο ή το έχουμε μετατρέψει σε πυτζάμα επειδή έπεσε πάνω χλωρίνη ή κάποιο άλλο υλικό το οποίο άφησε ανεξίτηλους λεκέδες; Μάλλον αρκετές. Ήρθε η ώρα να το ξανά φορέσετε, καθώς οι λύσεις που υπάρχουν στην αγορά για να καλύψετε αυτό το ελάττωμα ποικίλουν. Στάμπες, στρας, κεντήματα, βαφές υφασμάτων ή ακόμη και επιμελώς ατημέλητες… τρύπες στα επίμαχα σημεία, μπορούν να μεταμορφώσουν το ρούχο σας προσθέτοντάς του αρκετούς στυλιστικούς πόντους.

Η φαρδιά μπλούζα

Η μπλούζα του μπαμπά ή του φίλου σας αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο άνετα κομμάτια της ντουλάπας σας. Εάν θέλετε παρόλα αυτά να αποχαιρετήσετε το oversized look, η μακριά και φαρδιά αντρική μπλούζα μπορεί να μετατραπεί σε crop ή halter neck top τα οποία αποτελούν διαχρονικά statement κομμάτια κάθε γκαρνταρόμπας, σε αμάνικο μπλουζοφόρεμα παραλίας ή ακόμη και σε headband. Απλώς αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!

Η ολόσωμη φόρμα

Η ολόσωμη φόρμα αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο σωτήρια κομμάτια στα οποία έχετε επενδύσει, καθώς με λίγες μόνο πινελιές προσφέρει ένα ολοκληρωμένο και ultra stylish look. Εάν όμως την έχετε βαρεθεί ή με τον ερχομό του καλοκαιριού εύχεστε να ήταν λίγο πιο ανάλαφρη και δροσερή, μπορείτε να κόψετε τα μπατζάκια μετατρέποντάς τη σε jumpsuit. Στην περίπτωση που δε θέλετε πλέον να φοράτε καθόλου ολόσωμα κομμάτια, απλά κόψτε το κάτω μέρος της και ιδού: θα έχετε μια ολοκαίνουρια μπλούζα!

Μη ξεχάσετε τα… υπολείμματα!

Αφότου μεταποιήσατε τα παλιά σας ρούχα και ανανεώσατε τη ντουλάπα σας, μη ξεχάσετε να ζητήσετε από τη μοδίστρα να σας δώσει τα υπολείμματα των υφασμάτων! Τα κομμάτια αυτά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε φτιάχνοντας ξεχωριστές δημιουργίες, όπως μια κουβέρτα διακοσμημένη με πολλά κομμάτια υφασμάτων σε διαφορετικά χρώματα και patterns, ή ακόμη και αξεσουάρ όπως νεσεσέρ, μικρά τσαντάκια ή και κάλτσες.

 

Αναζητήστε μοδίστρες για επιδιορθώσεις ρούχων στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης.