Η αδιάκοπη επέλαση του πληθωρισμού σε όλο το μήκος της ευρωπαϊκής ηπείρου έχει καταφέρει, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, να μεταβάλει σε αξιοσημείωτο βαθμό τους ρυθμούς της ζωής μας. Η ραγδαία -και, φαινομενικά, ασταμάτητη- αύξηση των τιμών σε βασικά για τη διαβίωσή μας αγαθά, όπως είναι η ενέργεια και δη ο ηλεκτρισμός, μετατρέπει, σταδιακά, τον τρόπο σκέψης των πολιτών στις πληγείσες από την άνοδο των τιμών χώρες, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να στρέφεται σε κάθε είδους πρακτικές της οικιακής οικονομίας και, ως εκ τούτου, σε εναλλακτικούς αλλά αποδοτικούς τρόπους μείωσης των εξόδων της κατοικίας τους.

Ένας από τους παραπάνω τρόπους που, αν μη τι άλλο, θα σας βοηθήσουν να σημειώσετε έναν αξιοσημείωτο περιορισμό των μηνιαίων λειτουργικών εξόδων της κατοικίας σας, είναι η αντικατάσταση των παραδοσιακών λαμπτήρων πυράκτωσης, που χρησιμοποιούνται από το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών στη χώρα μας, με την πιο σύγχρονη εκδοχή, που δεν είναι άλλη από εκείνη των λαμπτήρων LED. Ο πλέον αρμόδιος για να σας ενημερώσει σχετικά με τα μεγάλα οφέλη που θα αποκομίσετε από τη χρήση των λαμπών LED, είναι ένας έμπιστος και έμπειρος ηλεκτρολόγος. Θα σας παρουσιάσουμε, ωστόσο, μία συνοπτική έρευνα, που περιλαμβάνει όλα αυτά που πρέπει να γνωρίζετε για τους λαμπτήρες LED.

Οι λάμπες LED και η ιστορία τους

Ένας ηλεκτρολόγος, ακόμα κι αν δεν έχει πολύ μεγάλη επαγγελματική εμπειρία στον τομέα, σίγουρα θα συνηγορήσει υπέρ της χρήσης των λαμπτήρων LED έναντι των παραδοσιακών λαμπών πυράκτωσης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα τελευταία χρόνια οι LED κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, τόσο όσον αφορά στα στατιστικά των καταστημάτων λιανικής πώλησης ειδών ηλεκτρισμού, όσο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ηλεκτρολόγων. Το LED, λοιπόν. εφευρέθηκε το 1920 στη Ρωσία. Ξεκίνησε να χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε μηχανήματα εργαστηρίων, σε τηλεοράσεις, σε τηλέφωνα, σε τάμπλετ και σε ραδιόφωνα, ενώ, αρκετές δεκαετίες αργότερα, επεκτάθηκε και σε μία μεγάλη ποικιλία ηλεκτρικών ειδών. Έκτοτε, η χρήση των λαμπών LED διευρύνεται ολοένα και περισσότερο ανά τον κόσμο, με τους ηλεκτρολόγους να τις προτείνουν όχι μόνο ως την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αλλά και ως την πλέον οικονομική επιλογή για το φωτισμό κατοικιών και επιχειρήσεων. Η μικρή κατανάλωση ρεύματος που παρέχεται χάρη στη χρήση των λαμπτήρων LED είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο αυτοί εξακολουθούν να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στην αγορά και να προτείνονται από ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ηλεκτρολόγων.

Το φως που εκπέμπουν οι λάμπες LED

Το αρκτικόλεξο LED σημαίνει Light Emitting Diode, το οποίο μεταφράζεται στα ελληνικά ως “δίοδος εκπομπής φωτός”. Αν και ο πλέον αρμόδιος για να σας εξηγήσει πώς “αποκωδικοποιείται” το εν λόγω ακρωνύμιο, στην ουσία το LED ονομάστηκε έτσι εξ αιτίας της διόδου εκπομπής φωτός που, όταν τίθεται σε λειτουργία, τα ηλεκτρόνια μέσα στο λαμπτήρα απελευθερώνουν ενέργεια με τη μορφή του φωτός, σε μία διαδικασία γνωστή και ως “ηλεκτροφωταύγεια”. Στην πρωταρχική του μορφή, το φως που εκπεμπόταν από τις λάμπες LED ήταν κόκκινο και ιδιαίτερα χαμηλής τάσης, σε αντίθεση με τους λαμπτήρες LED υπό τη σύγχρονη μορφή τους, οι οποίοι αποτελούν πηγές φωτός ημιαγωγών και διακρίνονται από την αξιοσημείωτα μεγάλη φωτεινότητα που εκπέμπουν σε ένα μεγάλο μήκος κύματος, που έχει υπέρυθρες ακτίνες, χωρίς, όμως, να εκπέμπει υπεριώδη ακτινοβολία, που κουράζει τα μάτια. Το φως των λαμπών LED φτάνει σε κλάσματα δευτερολέπτου τη μέγιστη δυνατή φωτεινότητα. Τα χρώματα στα οποία συναντώνται ποικίλλουν, ανάλογα με το ενεργειακό χάσμα του ημιαγωγού. Συμβουλευτείτε τον ηλεκτρολόγο σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει σχετικά με την επιλογή της κατάλληλης λάμπας LED στο χρώμα που εσείς προτιμάτε: λευκό, κίτρινο, κόκκινο, πράσινο και πολλοί ακόμα συνδυασμοί, είναι διαθέσιμοι.

Λάμπες LED για διάρκεια και εξοικονόμηση ρεύματος

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους κάθε ηλεκτρολόγος συνιστά ανεπιφύλακτα την προτίμηση των λαμπτήρων LED, είναι η αδιαπραγμάτευτη εξοικονόμηση ενέργειας που αυτοί προσφέρουν, εξοικονόμηση η οποία, μάλιστα, ενδεχομένως να αγγίξει ένα ποσοστό μέχρι και 90% σε σχέση με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες αλογόνου, φθορίωσης και, φυσικά, πυράκτωσης. Στην περίπτωση αυτή, το κέρδος σας εκφράζεται με δύο διαφορετικούς τρόπους. Προτού, όμως, μιλήσουμε για αυτό, θα σας μιλήσουμε για το κόστος των λαμπών LED, που κυμαίνεται στα εννέα με δέκα ευρώ, ανάλογα με τον ηλεκτρολόγο ή το κατάστημα ηλεκτρολογικών ειδών που θα προτιμήσετε. Πρόκειται, σαφώς, για κόστος αρκετά πιο υψηλό, σε σχέση με εκείνο των παραδοσιακών λαμπτήρων. Προχωρώντας, ωστόσο, στο κέρδος που είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο πως θα αποκομίσετε από την επένδυση σε λαμπτήρες LED, ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε τα εξής:

  • Αφενός, θα σας μιλήσουμε για την κατανάλωση των λαμπών LED. Αν έχετε ήδη επισκεφθεί έναν ηλεκτρολόγο, τότε σίγουρα εκείνος θα σας έχει ενημερώσει πως ο φωτισμός με LED θεωρείται εξαιρετικά οικονομικά αποδοτικός, καθώς αυτός προσφέρει ακόμα κι οκτώ φορές περισσότερο φωτισμό, καταναλώνοντας, παράλληλα, πολύ λιγότερο ρεύμα. Πρόκειται για τεράστια διαφορά, την οποία, το δίχως άλλο, θα δείτε να αντικατοπτρίζεται στο λογαριασμό του ηλεκτρισμού σας.
  • Αφετέρου, δεν μπορούμε παρά να σας μιλήσουμε για την ανθεκτικότητα των λαμπών LED. Κάθε ηλεκτρολόγος, εξάλλου, γνωρίζει πως η διάρκεια ζωής μιας λάμπας LED ενδέχεται να αγγίξει και τις 40000 ώρες, συγκριτικά με τις υπόλοιπες που με το ζόρι θα φτάσουν τις 2000 ώρες ζωής. Παρά το κόστος τους, λοιπόν, η διάρκεια ζωής των LED αξίζει την επένδυση.

Λάμπες LED, βιωσιμότητα και φιλικότητα προς την υγεία

Κάθε ηλεκτρολόγος γνωρίζει πως η αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων με νέους λαμπτήρες LED τελευταίας τεχνολογίας είναι η καλύτερη δυνατή ενέργεια που μπορείτε να πραγματοποιήσετε, όχι μόνο έτσι ώστε να εξοικονομήσετε χρήματα από τον επόμενο λογαριασμό του ηλεκτρισμού σας, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην ενεργειακή βιωσιμότητα. Πώς ακριβώς εξηγείται αυτό; Σε αντίθεση με τους ηλεκτρονικούς λαμπτήρες της παλιάς τεχνολογίας, στις οποίες χρησιμοποιούνται επικίνδυνες ουσίες όπως ο υδράργυρος. Στην περίπτωση που μία παλιά λάμπα σπάσει, πρέπει να προσέξετε πώς θα μαζέψετε, καθώς ο υδράργυρος είναι καρκινογόνος. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για τις λάμπες LED, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από ανακυκλωμένα υλικά και δεν περιέχουν ούτε υδράργυρο, ούτε κάποια άλλη επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία ουσία ή βαρέα μέταλλα, όπως είναι το κάδμιο, το φθόριο και ο μόλυβδος. Οι λάμπες LED, έτσι, όπως θα ενημερωθείτε και από οποιονδήποτε ηλεκτρολόγο, όχι μόνο είναι φιλικές για το περιβάλλον, αλλά, συν τοις άλλοις, δεν εκπέμπουν βλαβερή για τα ανθρώπινα μάτια ακτινοβολία. Έχοντας σταθερό φως, η ακτινοβολία τους παραμένει φιλική και ευχάριστη για τα μάτια των ανθρώπων.

 

Αναζητήστε ηλεκτρολόγο στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης.