Το ανθρώπινο μάτι, με την περίπλοκη δομή του και την αξιοσημείωτη ικανότητά του να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω, είναι ένα πολύτιμο δώρο της φύσης. Ωστόσο, όπως και κάθε άλλο όργανο, είναι ευαίσθητο σε διάφορες ασθένειες και παθήσεις που μπορούν να βλάψουν την όραση και να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής. Σε αυτό το άρθρο, εμβαθύνουμε στη σφαίρα της οφθαλμολογίας για να διερευνήσουμε τις πιο κοινές οφθαλμικές παθήσεις που πλήττουν εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη μέχρι το γλαύκωμα και τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, οι καταστάσεις αυτές θέτουν σημαντικές προκλήσεις και απαιτούν έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη αντιμετώπιση. Μέσω μιας βαθύτερης κατανόησης αυτών των διαδεδομένων οφθαλμικών παθήσεων, μπορούμε να αγωνιστούμε για την έγκαιρη ανίχνευση, αποτελεσματικές θεραπείες και, τελικά, τη διατήρηση της όρασης για αμέτρητα άτομα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν αυτό το διαφωτιστικό ταξίδι στον συναρπαστικό κόσμο της οφθαλμικής υγείας!

Διαθλαστικές Ανωμαλίες

Τα διαθλαστικά σφάλματα είναι τα πιο συχνά οφθαλμικά προβλήματα παγκοσμίως. Μάλιστα, τα διαθλαστικά σφάλματα περιλαμβάνουν μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό (παραμορφωμένη όραση σε όλες τις αποστάσεις) και πρεσβυωπία που εμφανίζεται μεταξύ της ηλικίας 40-50 ετών (απώλεια της ικανότητας εστίασης από κοντά, αδυναμία ανάγνωσης γραμμάτων) μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά, φακούς επαφής ή σε ορισμένες περιπτώσεις χειρουργική επέμβαση. Το Εθνικό Ινστιτούτο Ματιών αναφέρει ότι η σωστή διαθλαστική διόρθωση θα μπορούσε να βελτιώσει την όραση μεταξύ 150 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως.

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που συχνά ονομάζεται ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), είναι μια οφθαλμική διαταραχή που σχετίζεται με τη γήρανση και έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της οξείας και κεντρικής όρασης. Η κεντρική όραση είναι απαραίτητη για την καθαρή όραση των αντικειμένων και για κοινές καθημερινές εργασίες όπως η ανάγνωση και η οδήγηση. Η AMD επηρεάζει την ωχρά κηλίδα, το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς που επιτρέπει στο μάτι να βλέπει μικρές λεπτομέρειες. Υπάρχουν δύο μορφές AMD – η υγρή και η ξηρή.

Η υγρή AMD είναι όταν τα ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία πίσω από τον αμφιβληστροειδή αρχίζουν να αναπτύσσονται κάτω από την ωχρά κηλίδα, οδηγώντας τελικά σε διαρροή αίματος και υγρών. Η αιμορραγία, η διαρροή και οι ουλές από αυτά τα αιμοφόρα αγγεία προκαλούν βλάβη και οδηγούν σε ταχεία απώλεια κεντρικής όρασης. Ένα πρώιμο σύμπτωμα της υγρής AMD είναι ότι οι ευθείες γραμμές εμφανίζονται κυματιστές.

Ξηρή AMD είναι όταν η ωχρά κηλίδα λεπταίνει με την πάροδο του χρόνου ως μέρος της διαδικασίας γήρανσης, θολώνοντας σταδιακά την κεντρική όραση. Η ξηρή μορφή είναι πιο συχνή και αντιπροσωπεύει το 70-90% των περιπτώσεων AMD και εξελίσσεται πιο αργά από την υγρή μορφή. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς λιγότερες από τις λειτουργίες της ωχράς κηλίδας, η κεντρική όραση χάνεται σταδιακά στο προσβεβλημένο μάτι. Η ξηρή AMD επηρεάζει γενικά και τα δύο μάτια.

Καταρράκτης

Ο καταρράκτης είναι μια θόλωση του φακού του ματιού και είναι η κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως και η βασική αιτία απώλειας όρασης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο καταρράκτης μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία λόγω ποικίλων αιτιών και μπορεί να είναι παρών κατά τη γέννηση. Αν και η θεραπεία για την αφαίρεση του καταρράκτη είναι ευρέως διαθέσιμη, τα εμπόδια πρόσβασης όπως η ασφαλιστική κάλυψη, το κόστος θεραπείας, η επιλογή του ασθενούς ή η έλλειψη ευαισθητοποίησης εμποδίζουν πολλούς ανθρώπους να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία. Εκτιμάται ότι 20,5 εκατομμύρια (17,2%) Αμερικανοί ηλικίας 40 ετών και άνω έχουν καταρράκτη στο ένα ή και στα δύο μάτια και 6,1 εκατομμύρια (5,1%) έχουν αφαιρέσει χειρουργικά τον φακό τους. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν καταρράκτη εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε 30,1 εκατομμύρια μέχρι το 2020.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (DR) είναι μια κοινή επιπλοκή του διαβήτη. Είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στους ενήλικες. Χαρακτηρίζεται από προοδευτική βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, τον φωτοευαίσθητο ιστό στο πίσω μέρος του ματιού που είναι απαραίτητος για καλή όραση. Η DR εξελίσσεται σε τέσσερα στάδια, ήπια μη παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια (μικροανευρύσματα), μέτρια μη παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια (απόφραξη σε ορισμένα αγγεία του αμφιβληστροειδούς), σοβαρή μη παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια (περισσότερα αγγεία μπλοκάρονται οδηγώντας σε στέρηση του αμφιβληστροειδούς από την παροχή αίματος που οδηγεί σε ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων) και παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια (πιο προχωρημένο στάδιο). Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια συνήθως επηρεάζει και τα δύο μάτια.

Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα ασθενειών που μπορούν να βλάψουν το οπτικό νεύρο του ματιού και να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης και τύφλωση. Το γλαύκωμα εμφανίζεται όταν η φυσιολογική πίεση του υγρού μέσα στα μάτια αυξάνεται αργά. Ωστόσο, πρόσφατα ευρήματα δείχνουν τώρα ότι το γλαύκωμα μπορεί να εμφανιστεί με φυσιολογική πίεση των ματιών. Παρόλα αυτά, με την έγκαιρη θεραπεία, μπορούμε να προστατεύσετε τα μάτια σας από σοβαρή απώλεια όρασης. Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες: γλαύκωμα ανοικτής γωνίας και γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Η ανοικτή γωνία, είναι μια χρόνια πάθηση που εξελίσσεται αργά για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς το άτομο να παρατηρήσει απώλεια όρασης, έως ότου η ασθένεια είναι πολύ προχωρημένη, γι ‘αυτό συχνά ονομάζεται «ο κλέφτης της όρασης». Το κλείσιμο της γωνίας μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και είναι επώδυνο. Η απώλεια όρασης μπορεί να προχωρήσει γρήγορα. Ωστόσο, ο πόνος και η δυσφορία οδηγούν τους ασθενείς να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια πριν εμφανιστεί μόνιμη βλάβη.

Αναζητήστε οφθαλμίατρο στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr