Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια βαθιά αλλαγή στις προτιμήσεις των καταναλωτών και μια αυξανόμενη επιθυμία να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό και πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Καθώς συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο τον αντίκτυπο που έχουν οι επιλογές μας στην ευημερία μας και στο περιβάλλον, ένα νέο φαινόμενο έχει προκύψει – μια ακλόνητη ζήτηση για βιολογικά προϊόντα. Από τον διάδρομο των προϊόντων των παντοπωλείων, έως τα τμήματα ομορφιάς και περιποίησης της επιδερμίδας, τα βιολογικά προϊόντα έχουν διεισδύσει σε διάφορες πτυχές της ζωής μας. Τι ακριβώς είναι όμως τα βιολογικά προϊόντα και γιατί έχουν κατακτήσει τις καρδιές και τα μυαλά των καταναλωτών παγκοσμίως; Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στην ουσία των βιολογικών προϊόντων και θα ξεδιπλώσουμε τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από τη διαρκή δημοτικότητά τους. Στον πυρήνα του, το οργανικό κίνημα αντιπροσωπεύει μια επιστροφή στη φύση, μια αγκαλιά παραδοσιακών γεωργικών πρακτικών που αποφεύγουν τις συνθετικές χημικές ουσίες και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Τι είναι τα βιολογικά προϊόντα;

Τα βιολογικά προϊόντα είναι είδη που παράγονται ή καλλιεργούνται χρησιμοποιώντας μεθόδους που δίνουν προτεραιότητα στη βιωσιμότητα, την περιβαλλοντική διαχείριση και την καλή διαβίωση των ζώων. Στο πλαίσιο της γεωργίας, τα βιολογικά προϊόντα καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) ή τεχνητών λιπασμάτων. Αντ ‘αυτού, οι βιοκαλλιεργητές βασίζονται σε φυσικές και παραδοσιακές γεωργικές τεχνικές, όπως η αμειψισπορά, η κομποστοποίηση και ο βιολογικός έλεγχος παρασίτων, για την προώθηση της υγείας του εδάφους και της βιοποικιλότητας. Ομοίως, τα βιολογικά ζώα και πουλερικά εκτρέφονται χωρίς τη χρήση αυξητικών ορμονών ή αντιβιοτικών, επιτρέποντας στα ζώα να ζουν σε πιο φυσικές και ανθρώπινες συνθήκες. Πρωταρχικός στόχος των βιολογικών προϊόντων είναι να παρέχουν στους καταναλωτές υγιεινά, υψηλής ποιότητας προϊόντα, απαλλαγμένα από επιβλαβείς χημικές ουσίες και παραγόμενα κατά τρόπο που υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη ευημερία τόσο των ανθρώπων όσο και του πλανήτη.

Ποια προϊόντα είναι βιολογικά και ποια όχι;

Τα βιολογικά προϊόντα είναι οργανικά προϊόντα. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να φαίνεται προφανές, παρόλα αυτά δεν είναι εμφανές στην αγορά, επειδή υπάρχουν μάρκες που χρησιμοποιούν τη λέξη «βιολογικό» με τρόφιμα που δεν φτάνουν το 95% των βιολογικών συστατικών που απαιτείται από το νόμο. Εκτός όμως από το ότι τα οικολογικά προϊόντα είναι επίσης φυσικά, τα προϊόντα αυτά διαθέτουν πιστοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τα χαρακτηρίζει ως τέτοια, διασφαλίζοντας στους καταναλωτές την προέλευση και την ιχνηλασιμότητά τους.Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο προϊόντων είναι η επισήμανση. Η πιστοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναφέραμε παραπάνω είναι αυτή που θα μας πει ποια προϊόντα πληρούν τις προϋποθέσεις για να θεωρηθούν βιολογικά και ποια, παρόλο που προσποιούνται ότι είναι βιολογικά, δεν είναι.

Οφέλη από τα βιολογικά προϊόντα

Τα βιολογικά τρόφιμα παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τόσο για τους καταναλωτές όσο και για το περιβάλλον.

  • Είναι φυσικά τρόφιμα, που σημαίνει ότι έχουν όλες τις θρεπτικές τους ιδιότητες επειδή στην αναπτυσσόμενη διαδικασία τους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικές ουσίες.

  • Είναι πιο υγιεινά από άλλα τρόφιμα, καθώς δεν έχουν έρθει σε επαφή με χημικές ουσίες και γι ‘αυτό ο οργανισμός μας τα αφομοιώνει ευκολότερα, βελτιώνοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προλαμβάνοντας ασθένειες.

  • Τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο βιώσιμα, επειδή η διαδικασία παραγωγής τους είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον, γεγονός που αποτελεί επίσης μία από τις απαιτήσεις για να θεωρούνται βιολογικά. Αυτό το είδος γεωργίας διατηρεί τη χλωρίδα και την πανίδα χρησιμοποιώντας λιγότερα αερολύματα και δημιουργώντας λιγότερη ρύπανση.

  • Τα βιολογικά προϊόντα έχουν καλύτερη ποιότητα γιατί όλη η διαδικασία παραγωγής τους είναι ελεγχόμενη, αφού υπάρχει ένας νόμος που πρέπει να πληρούν.

  • Ενθαρρύνουν την καλή διαβίωση των ζώων, καθώς ο νόμος για τα βιολογικά προϊόντα εγγυάται ότι τα ζώα πρέπει να ζουν σε συνθήκες ημιελευθερίας, αποφεύγοντας το άγχος και με φυσιολογική ανάπτυξη.

  • Η γεύση τους είναι καλύτερη επειδή έχουν μια βιοτεχνική επεξεργασία που τους επιτρέπει να διατηρήσουν αυτή τη γεύση και τις ιδιότητές της φυσικά.

Πηγή: agromediterranea.com

Αναζητήστε βιολογικά προϊόντα στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr