Ήλιος, ζέστη, θάλασσα: κάποιες λέξεις που σηματοδοτούν ότι το καλοκαίρι είναι, επιτέλους, και επίσημα εδώ! Και όπως κάθε εποχή, έτσι και το καλοκαίρι, φέρνει μαζί του τα δικά του trends. Αδιαμφισβήτητα, ένα από τα πιο hot αλλά παράλληλα απαραίτητα κομμάτια της καλοκαιρινής μας γκαρνταρόμπας είναι τα γυαλιά ηλίου, καθώς εκτός από τους extra πόντους που προσθέτουν σε ένα outfit, προστατεύουν τα μάτια μας από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Εάν, λοιπόν, είστε στη φάση που ψάχνετε γυαλιά ηλίου αλλά δε γνωρίζετε τι να πρωτοδιαλέξετε, προτού επισκεφτείτε το κατάστημα οπτικών σας, ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω άρθρο για να κάνετε τη διαδικασία επιλογής απλούστερη!

Επιλέξτε γυαλιά ηλίου με ισχυρή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου

Ο πρωταρχικός σκοπός των γυαλιών ηλίου είναι η προστασία των ματιών σας από τις βλαβερές ακτίνες UV του ήλιου. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στην προστασία UV των φακών σας. Όταν λοιπόν πάτε στο κατάστημα οπτικών σας, αναζητήστε φακούς με ετικέτα που να αναγράφει “100% προστασία από την ακτινοβολία UVA και UVB” ή “προστασία UV 400”, που υποδηλώνει ότι ο φακός προστατεύει τα μάτια και από τις πιο λεπτές ακτίνες UV.

Δώστε βάση στην κατηγορία του φακού

Οι φακοί χωρίζονται σε κατηγορίες 0 έως 4, όπου κάθε μια υποδηλώνει τις συνθήκες περιβάλλοντος για τις οποίες έχει κατασκευαστεί ο εκάστοτε φακός. Για την Ελλάδα συγκεκριμένα, συνιστάται η επιλογή φακών που εμπίπτει στην κατηγορία 3. Επιπρόσθετα, εάν περνάτε αρκετή ώρα στο νερό, επενδύστε σε γυαλιά ηλίου με πολωμένους φακούς. Στα πολωμένα γυαλιά ηλίου, ουσιαστικά, μπλοκάρεται μέρος του φωτός με αποτέλεσμα η συνολική εικόνα να είναι πιο σκοτεινή, δίνοντας έμφαση με τον τρόπο αυτό στις λεπτομέρειες.

Βρείτε το κατάλληλο μέγεθος

Και ενώ έχετε βρει τα γυαλιά ηλίου που τόσο καιρό ψάχνατε, διαπιστώνετε με το που τα δοκιμάζετε ότι το μέγεθός τους είναι λάθος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι και στην επιλογή γυαλιών ηλίου, το μέγεθος μετράει! Εάν το ζευγάρι που επιλέξετε είναι μικρό, μπορεί να σας πιέζει στην περιοχή των αυτιών, ενώ αν είναι μεγάλο ενδέχεται να γλιστράει. Επιπρόσθετα, εάν τα γυαλιά καλύπτουν ένα συγκεκριμένο μέρος του προσώπου, αυτό συνεπάγεται και μεγαλύτερη προστασία από την ακτινοβολία, συνεπώς να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος για το πρόσωπό σας.

Επενδύστε σε κλασικά κομμάτια

Μπορεί ο νέος να είναι ωραίος, όμως ο παλιός είναι αλλιώς! Τα fashion trends αλλάζουν με τέτοιους ρυθμούς, που πολλές φορές είναι δύσκολο έως αδύνατο να τα ακολουθήσουμε. Εάν λοιπόν ψάχνετε για ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου που θα σας συντροφέψουν πολλά χρόνια, χωρίς να χρειάζεται να σας απασχολεί το εάν συμβαδίζουν με τις εκάστοτε τάσεις, τότε η επιλογή ενός κλασικού κομματιού είναι μονόδρομος.

Το χρώμα (επίσης) μετράει

Αν και το χρώμα του φακού δεν επηρεάζει την ποιότητα της προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία, συνδέεται άμεσα με τους τύπους δραστηριοτήτων και τις συνθήκες εκείνες, στις οποίες ταιριάζουν καλύτερα τα γυαλιά σας. Συγκεκριμένα, οι γκρι φακοί αποτελούν μια καλή επιλογή για όλες τις χρήσεις, καθώς απλώς σκουραίνουν όσα βλέπετε, χωρίς όμως να παραμορφώνουν τα χρώματα. Οι πράσινες αποχρώσεις είναι άλλη μια ολοκληρωμένη επιλογή, ενώ οι καφέ αποχρώσεις ενισχύουν την αντίθεση και είναι ιδανικές για απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, καθώς και για αθλητικές δραστηριότητες που απαιτούν αντίληψη βάθους (όπως το γκολφ και το τένις). Οι ροζ αποχρώσεις λέγεται ότι βελτιώνουν την ορατότητα του δρόμου προσφέροντας τη μεγαλύτερη αντίθεση, και συχνά πιστεύεται πως είναι οι πιο κατάλληλες για μεγάλες περιόδους χρήσης, καθώς μειώνουν το βαθμό καταπόνησης των ματιών.

Στηριχτείτε στο σχήμα του προσώπου σας

Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για τα γυαλιά ηλίου, ας κάνουμε μια γρήγορη αναφορά στο πως θα αναγνωρίσετε σε ποια κατηγορία σχήματος ανήκει το πρόσωπό σας, αναφέροντας τις πιο συνηθισμένες από αυτές.

Αρχικά, το πρόσωπό σας είναι τετράγωνο εάν έχετε παρόμοιες μετρήσεις στα εξής σημεία: μέτωπο,γνάθο και ζυγωματικά. Επίσης, ένα τετράγωνο πρόσωπο χαρακτηρίζεται από έντονο αιχμηρό σαγόνι και πηγούνι με ελάχιστη καμπύλη. Εάν το πιο φαρδύ μέρος του προσώπου σας είναι στο σημείο των μάγουλων, η περιοχή του σαγονιού είναι στρογγυλεμένη και δεν έχετε γωνίες, τότε ανήκετε στην κατηγορία του στρογγυλού προσώπου. Εάν, από την άλλη, το πλάτος του μετώπου σας είναι πολύ πιο φαρδύ σε σύγκριση με το πηγούνι σας και έχετε έντονες γωνίες στα οστά της γνάθου, τότε έχετε ένα τριγωνικό πρόσωπο. Πολύ παρόμοιο με το τριγωνικό, είναι και το σχήμα καρδιάς, στο οποίο οι γωνίες του μετώπου είναι στρογγυλεμένες, τα ζυγωματικά είναι σχετικά ψηλά και το πηγούνι είναι αιχμηρό και στενό. Παρόμοιο με το τετράγωνο σχήμα προσώπου είναι το οβάλ, με τη διαφορά ότι οι γωνίες είναι στρογγυλεμένες, ενώ το κάτω μισό μέρος του προσώπου είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το άνω.

Τέλος, το πρόσωπό σας είναι ορθογώνιο παραλληλόγραμμο στην περίπτωση που το μήκος του προσώπου είναι μεγαλύτερο από το πλάτος, τα ζυγωματικά, το σαγόνι και το μέτωπο έχουν ίσο πλάτος και το πηγούνι είναι φαρδύ και με γωνίες. Στην περίπτωση που όλες αυτές οι μετρήσεις σας φαίνονται βουνό, μην αγχώνεστε! Μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε στο κατάστημα οπτικών σας, όπου και θα σας καθοδηγήσουν.

Και αφότου είδαμε τις διάφορες κατηγορίες σχήματος προσώπου και καταλήξατε σε ποια ανήκετε, πάμε να δούμε ποια γυαλιά ηλίου σας ταιριάζουν.

Στρογγυλό πρόσωπο: εάν το πρόσωπό σας είναι στρογγυλό, τότε επιλέξτε γυαλιά ηλίου που είναι ορθογώνια ή έχουν γωνίες γενικότερα, καθώς θα δώσουν την ψευδαίσθηση ότι το πρόσωπό σας είναι πιο γωνιώδες και μακρύτερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Κάποιες άλλες καλές επιλογές είναι τα cat eye γυαλιά, τα γυαλιά σε σχήμα πεταλούδας, τα γυαλιά πιλότου και τα κλασικά wayfarers.

Τετράγωνο πρόσωπο: επιλέξτε σκελετούς γυαλιών ηλίου που μαλακώνουν τις γωνίες του προσώπου σας, όπως ένα στρογγυλό σχήμα εμπνευσμένο από τη δεκαετία του ’90 ή ένα κλασικό aviator. Κάποιες άλλες ιδανικές επιλογές είναι τα γυαλιά ηλίου όπου το πλάτος του πλαισίου είναι ίσο με το πλάτος του προσώπου σας, γυαλιά με οβάλ, στρογγυλό ή σε σχήμα δάκρυ σκελετό καθώς και γυαλιά χωρίς πλαίσιο.

Τριγωνικό πρόσωπο: προτιμήστε γυαλιά ηλίου με μεγάλο σκελετό και φαρδύ επάνω μέρος, ενώ φροντίστε το κάτω μέρος να μην έχει τετράγωνα ή αιχμηρά περιγράμματα.

Οβάλ πρόσωπο: εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, τότε η επιλογή σας είναι αρκετά ευκολότερη, καθώς στα οβάλ πρόσωπα ταιριάζουν σχεδόν τα πάντα. Καλό θα είναι, πάντως, να αποφύγετε τα γυαλιά που φαίνονται πολύ ογκώδη. Κατά προτίμηση, το πλαίσιο των γυαλιών πρέπει να είναι τόσο ή ελάχιστα πιο φαρδύ από το πρόσωπό σας, ενώ παράλληλα το πάνω μέρος του πλαισίου θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένο με τα φρύδια σας.

Πρόσωπο σε σχήμα καρδιάς: επενδύστε σε ένα ζευγάρι γυαλιών, των οποίων το πλαίσιο θα μιμείται το σχήμα του προσώπου σας, έχοντας ένα πιο φαρδύ επάνω μέρος και ένα πιο στενό κάτω μέρος. Κάποιες από τις επιλογές σας είναι τα cat eye γυαλιά, τα στρογγυλά γυαλιά, τα γυαλικά με στενή γέφυρα και πλαίσιο σε φωτεινά ή ουδέτερα χρώματα.

Ορθογώνιο παραλληλόγραμμο πρόσωπο: διαλέξτε μεγάλου μεγέθους γυαλιά ηλίου με διαφανείς φακούς και λεπτούς σκελετούς, που να ταιριάζουν με τον τόνο της επιδερμίδας σας.

 

Αναζητήστε καταστήματα με οπτικά στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr