Ο οφθαλμίατρος έχει κάνει ήδη τη διάγνωση του και ήρθε η ώρα να πάρουμε την απόφαση να κατευθυνθούμε προς στο οπτικό κατάστημα της γειτονιάς μας. Στο μυαλό μας επικρατεί πανικός: «Ποιος σκελετός γυαλιών από όλους αυτούς μου ταιριάζει;»

Ας μη μας πιάνει πανικός. Για όλα τα γούστα υπάρχει εκείνη η επιλογή που θα μας κάνει σίγουρα να λατρέψουμε τα νέα μας γυαλιά. Όταν κάποιος επιλέγει ένα ζευγάρι γυαλιά, πιθανότατα δίνει βάση σε μια λίστα παραγόντων, από χρώμα σε μέγεθος και μάρκα. Κατά αυτόν τον τρόπο όμως περιορίζεται η αναζήτησή για τα τέλεια γυαλιά, καθώς υπάρχει μια ακόμη πτυχή που μπορεί να θέλει να εξετάσει: το σχήμα του προσώπου του.

Γνωρίζοντας ποιο σχήμα προσώπου έχουμε μπορεί να μας βοηθήσει να επιλέξουμε γυαλιά που μας ταιριάζουν. Ορισμένοι σκελετοί μπορούν να τονίσουν τα χαρακτηριστικά που θέλουμε περισσότερο να αναδείξουμε ή να «συνεργαστούν» με τις φυσικές γραμμές και τις γωνίες του προσώπου μας για να δημιουργήσουν μια ισορροπημένη εμφάνιση. Φυσικά, το σχήμα του προσώπου είναι μόνο ένα (προαιρετικό) μέρος της αναζήτησης για τα νέα μας γυαλιά και δεν πρέπει ποτέ να υπερτερεί του προσωπικού μας στυλ ή άνεσης.

Το να ταιριάζουμε τον σκελετό με το σχήμα του προσώπου μας δεν είναι επιστήμη και σίγουρα δεν είναι νόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Αντίθετα, μπορεί να είναι ένας χρήσιμος οδηγός εάν κολλήσουμε ανάμεσα σε κάποιους σκελετούς που μας αρέσουν. Με τη καθοδήγηση του οπτικού μας και του παρακάτω οδηγού, θα έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε, χωρίς καμία αμφιβολία.

Τα διαφορετικά σχήματα

Δεν υπάρχουν άνθρωποι που να έχουν το ίδιο ακριβώς σχήμα προσώπου (εκτός από πανομοιότυπα δίδυμα). Αλλά όταν εξετάζουμε πρόχειρα, γενικά περιγράμματα, μπορούμε να ομαδοποιήσουμε τα σχήματα προσώπου σε έξι κατηγορίες: στρογγυλό, οβάλ, καρδιά, τετράγωνο, τρίγωνο και διαμάντι. Συνήθως, το βασικό πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι πού είναι το πρόσωπό μας πιο φαρδύ και πού είναι πιο στενό. Μια ακόμη προειδοποίηση: Το πρόσωπό μας μπορεί να μην ταιριάζει ακριβώς με κανένα από αυτά τα σχήματα—απλώς αναζητάμε το πιο κοντινό ταίρι.

Γυαλιά για στρογγυλά σχήματα προσώπου

Αν νομίζετε ότι έχετε στρογγυλό πρόσωπο, είστε σε εξαιρετική θέση για να παίξετε έντονα στοιχεία σκελετού, όπως χοντρές, ίσιες γραμμές και έντονες γωνίες. Τα υπέροχα γυαλιά για στρογγυλά πρόσωπα έχουν συχνά φαρδύ, ορθογώνιο σκελετό που προσθέτει εντυπωσιακή γωνιότητα ή σκελετούς με παχιές άκρες που συμπληρώνουν τα στρογγυλά μάγουλα.

Προτείνουμε: Ορθογώνια γυαλιά, τετράγωνα γυαλιά, γεωμετρικά γυαλιά, γυαλιά cat-eye, γυαλιά browline, γυαλιά με πλήρες σκελετό

Γυαλιά για οβάλ σχήματα προσώπου

Αν είστε κάποιος με οβάλ πρόσωπο, είστε σε πλεονεκτική θέση, καθώς σας ταιριάζουν πολλοί σκελετοί. Η μεγαλύτερη συμβουλή μας είναι να επιλέξετε φαρδιά και όχι στενά, καθώς τα φαρδιά σχέδια θα εξισορροπήσουν το μήκος του προσώπου σας. Μπορείτε να επιλέξετε σκελετούς με καμπύλες εάν το πηγούνι και το σαγόνι σας είναι πιο αιχμηρά ή γωνιώδεις αν θέλετε να παίξετε τα στρογγυλεμένα μέρη του προσώπου σας.

Προτείνουμε: Σχεδόν κάθε τύπο σκελετού! Απλώς προσπαθήστε να φτάνει όσο η ευρύτερη ζώνη του προσώπου σας (συνήθως στα μάτια ή στα μάγουλα).

Γυαλιά για σχήματα προσώπου καρδιάς

Τα πρόσωπα σε σχήμα καρδιάς είναι πιο φαρδιά στο επάνω μέρος από ό,τι στο κάτω μέρος, επομένως προτιμήστε σκελετούς που είναι λίγο πιο φαρδιά από το μέτωπό σας, δημιουργώντας ένα ισορροπημένο πορτρέτο. Οι στρογγυλεμένοι σκελετοί μπορούν επίσης να αντισταθμίσουν την «αιχμή» του κάτω μισού προσώπου σε σχήμα καρδιάς, οπότε ακόμα κι αν οι επάνω γωνίες των γυαλιών σας είναι αιχμηρές, στοχεύστε σε κυρτό κάτω μέρος. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, τα πρόσωπα σε σχήμα καρδιάς συνδυάζονται πολύ εύκολα με πολλούς τύπους γυαλιών και η επιλογή εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά που θα θέλατε να τονίσετε περισσότερο. Μερικοί άνθρωποι με πρόσωπα σε σχήμα καρδιάς προτιμούν σκελετό χωρίς περίγραμμα, ώστε τα γυαλιά να μην κλέβουν πολύ την παράσταση!

Προτείνουμε: Οβάλ γυαλιά, στρογγυλά γυαλιά, γυαλιά aviator

Γυαλιά για τετράγωνα σχήματα προσώπου

Τα γυαλιά με καμπύλες είναι τα καλύτερα για να εξισορροπούν τις καθαρές, ευθείες γραμμές ενός τετράγωνου προσώπου. Θα μαλακώσουν τα χαρακτηριστικά σας χωρίς να τα ανταγωνίζονται, ειδικά αν τα πλαίσια είναι κομψά λεπτά ή χωρίς σκελετό. Επιλέξτε σχέδια που είναι πιο φαρδιά από το μέσο του προσώπου σας και που κάθονται αρκετά ψηλά στη μύτη σας—με αυτόν τον τρόπο, θα συμπληρώσουν το δυνατό σας σαγόνι από ψηλά.

Προτείνουμε: Στρογγυλά γυαλιά, οβάλ γυαλιά

Γυαλιά για Τριγωνικά Σχήματα Προσώπου

Το τριγωνικό σχήμα προσώπου επωφελείται από σκελετούς που τονίζουν το πάνω μέρος περισσότερο από το κάτω μέρος, δημιουργώντας έτσι αρμονία με τη ευρεία γνάθο του προσώπου. Οι φαρδιοί σκελετοί μπορούν να βοηθήσουν στην προσθήκη διάστασης στο στενό επάνω μέρος του προσώπου. Μην φοβάστε τις παιχνιδιάρικες λεπτομέρειες στα φρύδια των γυαλιών σας, είτε πρόκειται για γυαλιστερά στοιχεία είτε για διακοσμημένους μεντεσέδες.

Προτείνουμε: Ορθογώνια γυαλιά, γυαλιά browline, γυαλιά cat-eye

Γυαλιά για σχήματα προσώπου διαμάντι

Όπως τα τριγωνικά πρόσωπα, τα σχήματα προσώπου σαν διαμάντι φαίνονται εντυπωσιακά σε γυαλιά που συνδυάζουν πιο ανοιχτές άκρες με ελαφρώς πιο παχιά φρύδια. Οι στρογγυλεμένες κορνίζες μπορούν επίσης να παίξουν καλά με τις γωνίες ενός διαμαντένιου προσώπου. Επειδή οι όψεις διαμαντιών είναι στενές τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω μέρος, οι σκελετοί θα πρέπει να διατηρούν λίγο πιο ομοιόμορφα το σχήμα τους – χωρίς να χρειάζονται υπερ-δραματικές λεπτομέρειες.

Προτείνουμε: Γυαλιά Browline, γυαλιά cat-eye, στρογγυλά γυαλιά, οβάλ γυαλιά

 

Αναζητήστε καταστήματα οπτικών στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr