Από την έναρξη της πανδημίας τα ποδήλατα μπήκαν για τα καλά στην καθημερινότητά μας, αποτελώντας μια εναλλακτική, πιο ασφαλή και ευέλικτη μορφή μεταφοράς. Τόσο το άγχος για την αποφυγή μετάδοσης του Covid, όσο και η ραγδαία αύξηση για κάθε μορφή άσκησης κατά τη διάρκεια των lockdowns, οδήγησαν ολοένα και περισσότερους στο να αποχαιρετήσουν τα μέσα μεταφοράς, με τον μεγάλο συνωστισμό, ή τα ιδιωτικά τους οχήματα και να υιοθετήσουν τη χρήση ποδηλάτου σε καθημερινή βάση. Το φαινόμενο αυτό ήταν τόσο έντονο, που οι προμηθευτές ποδηλάτων δυσκολεύονταν να συμβαδίσουν και να ικανοποιήσουν πλήρως τη ζήτηση, ενώ παράλληλα οι δρόμοι πολλών πόλεων ανακατασκευάστηκαν ώστε να προσαρμοστούν στα νέα αυτά δεδομένα και να κάνουν τη μετακίνηση στην πόλη πιο εύκολη και ασφαλή.

Φυσικά, ιδιαίτερα σε πόλεις του εξωτερικού αλλά και σε κάποιες ελληνικές όπως η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, το ποδήλατο αποτελούσε ανέκαθεν βασικό μέσο μετακίνησης, τόσο για να πάει κάποιος στη δουλειά του όσο και για να κάνει τις απλές καθημερινές του βόλτες. Ταυτόχρονα, η χρήση του ποδηλάτου δεν περιορίζεται μόνο σε εκείνη με σκοπό τη μετακίνηση, καθώς αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο άσκησης με πολλά οφέλη για την υγεία. Εάν λοιπόν δεν ανήκετε σε εκείνους που επένδυσαν σε ένα καινούριο ποδήλατο ή δε «ξέθαψαν» το παλιό τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο ετών, αλλά σκέφτεστε να προχωρήσετε σε μια τέτοια αγορά, τότε το συγκεκριμένο άρθρο σας αφορά! Με ποδήλατα για κάθε ανάγκη και στυλ, οι επιλογές που υπάρχουν στην αγορά είναι αμέτρητες και με την κατάλληλη έρευνα σίγουρα θα βρείτε εκείνο που να καλύπτει τις δικές σας απαιτήσεις. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά.

Ποδήλατα Δρόμου

Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, τα ποδήλατα δρόμου έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να οδηγούνται κατά βάση στο δρόμο. Είναι γεγονός, πως όλα σχεδόν τα είδη ποδηλάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οδήγηση στην άσφαλτο, όμως η συγκεκριμένη κατηγορία είναι βελτιστοποιημένη και εμπλουτισμένη με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα κάνουν την εμπειρία οδήγησης πιο ευχάριστη, ασφαλή και αποτελεσματική. Τα ποδήλατα δρόμου είναι ιδανικά για την καθημερινή σας βόλτα ή άσκηση, καθώς μπορείτε με αυτά να διανύσετε σχετικά μεγάλες αποστάσεις, ενώ παράλληλα ενδείκνυνται και για αγώνες δρόμου. Συνήθως, είναι πιο ελαφριά από τα υπόλοιπα είδη ποδηλάτων, με πολύ ανθεκτικούς και αεροδυναμικά σχεδιασμένους τροχούς, ενώ το τιμόνι που διαθέτουν επιτρέπει την ανάπτυξη πολύ υψηλών ταχυτήτων.

Ποδήλατα Βουνού

Σε αντίθεση με τα ποδήλατα δρόμου, τα ποδήλατα βουνού ή αλλιώς mountain bikes έχουν δημιουργηθεί έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μονοπατιών εκτός δρόμου, και δη του βουνού. Κατάλληλα για δύσκολα, κακοτράχαλα και ανώμαλα εδάφη, με σχεδιασμό που επιτρέπει την απορρόφηση κραδασμών και τον αποτελεσματικό χειρισμό απότομων κλίσεων, τα ποδήλατα βουνού αποτελούν ιδανική επιλογή για εσάς που θέλετε να πάρετε στην κυριολεξία… τα βουνά, χωρίς όμως να στερηθείτε ασφάλεια και άνεση. Τα mountain bikes χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες:

  • Τα hardtails mountain bikes: είναι ελαφριά, ιδιαίτερα ευέλικτα και αποτελούν ιδανική επιλογή εάν είστε αρχάριος ή εάν προορίζετε τη χρήση του για αναβάσεις και διάβαση κυρίως ομαλών μονοπατιών. Διαθέτουν μια ανάρτηση στο εμπρός «πιρούνι», με το πίσω μέρος να είναι άκαμπτο, είναι σχετικά οικονομικά, ενώ δεν απαιτούν πολύ εντατική συντήρηση.
  • Τα full-suspension mountain bikes: σε αντίθεση με τα hardtails, τα ποδήλατα βουνού με full-suspension, ή αλλιώς ποδήλατα με πλήρη ανάρτηση, συνδυάζουν μια εμπρός και μια πίσω ανάρτηση, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για πιο δύσκολα και απότομα μονοπάτια. Διαθέτουν καλύτερη απορρόφηση κραδασμών, η κατασκευή τους είναι πιο βαριά και στιβαρή, ενώ τείνουν να κοστίζουν περισσότερο.

Ποδήλατα Cyclocross

Τα ποδήλατα cyclocross, γνωστά και ως cross ή cx, είναι μια κατηγορία ποδηλάτων πολύ κοντά στη λογική εκείνων του δρόμου, με τη διαφορά ότι δεν περιορίζονται μόνο για οδήγηση στην άσφαλτο, καθώς είναι κατάλληλα και για πεζοδρόμια και δρόμους με χαλίκια, γρασίδι ή άμμο. Το τιμόνι που διαθέτουν, είναι όπως αυτό των κλασικών ποδηλάτων δρόμου, με τα ελαστικά όμως να είναι πιο φαρδιά, έτσι ώστε να εξασφαλίζουν περισσότερη πρόσφυση. Με λίγα λόγια, αποτελούν μια κατηγορία που συνδυάζει τεχνολογίες τόσο από τα ποδήλατα δρόμου όσο και από τα mountain bikes, και το μόνο σίγουρο είναι πως εάν τα επιλέξετε, θα σας λύσουν τα… πόδια!

Ποδήλατα Πόλης

Όταν αναφερόμαστε στον όρο ποδήλατα πόλης, στην ουσία δε μιλάμε για μια συγκεκριμένη κατηγορία ποδηλάτων, αφού από τεχνική άποψη πολλοί διαφορετικοί τύποι μπορούν να ταξινομηθούν ως ποδήλατα πόλης. Είναι ιδανικά για τις μετακινήσεις σας μέσα στην πόλη, καθώς κατασκευάζονται με γνώμονα την άνεση και την πρακτικότητα, επιτρέποντας στον αναβάτη να κάθεται σε όρθια στάση, σε αντίθεση με τα ποδήλατα δρόμου στα οποία πρέπει να είναι σκυφτός. Διαθέτουν λιγότερες ταχύτητες από εκείνες των ποδηλάτων δρόμου και των mountain, ενώ παρέχουν υποδοχές για την τοποθέτηση εξαρτημάτων, όπως σχάρες και καλάθια, για να μπορείτε να παίρνετε μαζί σας το κολατσιό ή να μετακινείτε εύκολα τα ψώνια σας. Τα ποδήλατα πόλης, πολλές φορές αναφέρονται και ως “Dutch bikes”, λόγω της ομοιότητάς τους με τα ποδήλατα που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι του Άμστερνταμ για τις καθημερινές τους μετακινήσεις.

Γυναικεία Ποδήλατα

Είναι γνωστό πως οι γυναίκες, από τη φύση τους, έχουν σχεδόν πάντα διαφορετικά χαρακτηριστικά από έναν άνδρα ιδίου ύψους, όπως πιο φαρδιά λεκάνη, μικρότερο κορμό και πιο στενούς ώμους. Το γεγονός αυτό δημιούργησε την ανάγκη για τη δημιουργία ποδηλάτων ειδικά σχεδιασμένων για την κάλυψη των αναγκών των γυναικών, έτσι ώστε η διαδικασία οδήγησης να είναι πιο άνετη και ξεκούραστη. Γυναικεία ποδήλατα συναντάμε σε πολλές κατηγορίες ποδηλάτων, όπως αυτά του δρόμου και του βουνού, όπου οι διαφορές με τα ανδρικά ή unisex ποδήλατα έγκεινται σε χαρακτηριστικά όπως η απόσταση ανάμεσα από την σέλα και το τιμόνι. Στα ποδήλατα πόλης, οι προσαρμογές που γίνονται είναι περισσότερες, καθώς για την οδήγησή τους δεν απαιτείται κατάλληλη ποδηλατική ενδυμασία όπως στα παραπάνω, έτσι ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία της οδήγησης ακόμη και εάν κάποια γυναίκα επιλέξει να φορέσει φόρεμα ή φούστα. Φυσικά, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως τα γυναικεία ποδήλατα δεν απευθύνονται μόνο σε γυναίκες, όπως και τα ανδρικά δεν είναι μόνο για άνδρες. Το ποδήλατο που θα επιλέξετε θα πρέπει πάνω από όλα να ταιριάζει στο δικό σας σωματότυπο και ανάγκες, έτσι ώστε να αξιοποιήσετε τα οφέλη και τις δυνατότητές του στο έπακρον.

 

Αναζητήστε καταστήματα πώλησης και επισκευής ποδηλάτων στη Λάρισα στον ηλεκτρονικό οδηγό της πόλης.