«Να το κάνω ή να μην το κάνω; Και αν ναι, τι ακριβώς να κάνω; Σε ποιο σημείο; Μήπως θα το μετανιώσω; Θα πονέσω;» Αυτές και άλλες πολλές, είναι μερικές από τις σκέψεις που περνάνε από το μυαλό των περισσοτέρων που σκέφτονται να ενταχθούν στο κλαμπ των εχόντων tattoo. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που είναι πιο αυθόρμητοι και δεν το αναλύουν τόσο πολύ. Σε όποια κατηγορία και να ανήκετε, πάντως, υπάρχουν κάποια βασικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να γνωρίζετε και να λάβετε σοβαρά υπόψιν, πριν προχωρήσετε στο πρώτο σας «χτύπημα», καθώς πρόκειται για μια επιλογή που θα σας ακολουθεί, ενδεχομένως, για όλη σας τη ζωή.

Επιλογή σχεδίου

Η επιλογή σχεδίου είναι ίσως το δυσκολότερο και πιο χρονοβόρο μέρος της όλης διαδικασίας, καθώς σχεδόν πάντα αποτελεί το σημείο έναρξής της. Τα σχέδια από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε, είναι κυριολεκτικά αμέτρητα, είτε πρόκειται για κάποιο έτοιμο σχέδιο που σας αρέσει ή για ένα που είναι καθαρά προσωπικό ή ακόμη και κάποιο που σχεδιάσατε εσείς οι ίδιοι. Θα πρέπει να αποφασίσετε για το μέγεθος, το στυλ, εάν θέλετε να είναι μαύρο ή να προσθέσετε και χρώμα και άλλα πολλά. Όσον αφορά το χρώμα συγκεκριμένα, θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν «κάθονται» όλα τα χρώματα το ίδιο σε όλους, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τόνο απόχρωσης του δέρματος του καθενός. Επιπρόσθετα, συνηθίζεται να υποστηρίζεται πως τα χρωματιστά τατουάζ ξεθωριάζουν γρηγορότερα από εκείνα με μαύρο μελάνι. Σχετικά με το στυλ, τα δημοφιλέστερα είδη που επιλέγονται, είναι τα εξής:

  • Old school
  • Minimal
  • Γεωμετρικά
  • Ρεαλιστικά
  • Παραδοσιακά Ιαπωνικά

Επιλογή tattoo artist

Και αφού καταλήξατε στο σχέδιο που θέλετε να κάνετε, έρχεται η ώρα μιας ακόμη σημαντικής απόφασης. «Ποιόν tattoo artist να επιλέξω;» Ευτυχώς για εσάς, η διαδικασία αυτή έχει γίνει αρκετά πιο εύκολη τα τελευταία χρόνια, καθώς οι περισσότεροι artists εκθέτουν τη δουλειά τους σε πλατφόρμες όπως το Instagram ή το website του studio στο οποίο εργάζονται, από όπου και μπορείτε να αξιολογήσετε και να δείτε εάν ο εκάστοτε καλλιτέχνης ταιριάζει στο ύφος και στο στυλ που θέλετε να υιοθετήσετε. Παράλληλα, καθώς οι χρήστες των social media, αλλά και του Internet γενικότερα, έχουν γίνει πλέον ιδιαίτερα ενεργοί, μπορείτε να αναζητήσετε κριτικές ή ακόμη και προσωπικές φωτογραφίες των χρηστών, έτσι ώστε να αποκτήσετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Κάτι που δε θα πρέπει επίσης να παραλείψετε, είναι παράγοντες που αφορούν το χώρο στον οποίο πρόκειται να κάνετε tattoo. Θα πρέπει το κατάστημα/studio να είναι πιστοποιημένο και να τηρεί όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα υγιεινής. Αυτό σημαίνει ότι οι βελόνες που πρόκειται να χρησιμοποιήσει ο tattoo artist, καθώς και εργαλεία όπως γάντια και επίδεσμοι, επιβάλλεται να είναι μιας χρήσεως.

Τέλος, θα πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη επικοινωνία με τον tattoo artist που θα επιλέξετε. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει η άνεση από πλευράς σας καθώς και η διάθεση από δικής του/της να συζητήσετε περαιτέρω λεπτομέρειες που μπορεί να αφορούν το σχέδιο ή τη διαδικασία αυτή καθαυτή, καθώς μπορεί να χρειαστεί να προβείτε σε ορισμένες αλλαγές.

Με τον πόνο, τι γίνεται;

Είναι κοινώς αποδεκτό πως το tattoo συνοδεύεται από πόνο. Αλλά μπρος τα κάλλη τι είναι ο πόνος, σωστά; Λίγος ή πολύς, εξαρτάται από το σημείο το οποίο θα επιλέξετε να το κάνετε, καθώς φυσικά και από τα επίπεδα ανοχής του καθενός απέναντι σε αυτόν. Γενικά, τα τατουάζ τείνουν να πονούν περισσότερο γύρω από ευαίσθητες περιοχές, που έχουν περισσότερα νεύρα και το δέρμα είναι λεπτό, καθώς και σε εκείνες όπου υπάρχουν κόκαλα. Πιο συγκεκριμένα, οι περιοχές του σώματος που είναι πιο επίπονες, είναι οι παρακάτω:

  • Σπονδυλική στήλη
  • Πλευρά
  • Δάχτυλα
  • Αστράγαλοι
  • Πάνω μέρος του πέλματος
  • Επιγονατίδα
  • Εσωτερικό των μηρών

Προετοιμασία πριν το ραντεβού

Αφότου έχετε ξεδιαλύνει το τοπίο και κλείσατε το πολυπόθητο ραντεβού, ήρθε η ώρα να προετοιμαστείτε κατάλληλα. Ο tattoo artist θα σας δώσει, φυσικά, όλες τις απαραίτητες οδηγίες τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσετε, οι οποίες συγκαταλέγονται σε γενικές γραμμές στις εξής:

  • Πρώτα από όλα θα πρέπει να ενημερώσετε εγκαίρως για οποιαδήποτε μορφή αλλεργίας ή άλλο πρόβλημα υγείας μπορεί να αντιμετωπίζετε, έτσι ώστε ο tattoo artist να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση αποτελεσματικά.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, καφέ, energy drink, ασπιρίνης και οποιασδήποτε άλλης ουσίας μπορεί να αραιώνει το αίμα, 48 ώρες πριν το προγραμματισμένο σας ραντεβού, έτσι ώστε να αποφευχθούν περιστατικά αυξημένης αιμορραγίας.
  • Το προηγούμενο βράδυ φροντίστε να κοιμηθείτε καλά, έτσι ώστε να πάτε στο ραντεβού σας ξεκούραστοι.
  • Το φαγητό και η ενυδάτωση του σώματος και του δέρματος παίζουν επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο. Ιδιαίτερα όσον αφορά την ενυδάτωση, θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να απορροφήσει και να αφομοιώσει καλύτερα το μελάνι.

Επιβιώνοντας… κατά τη διάρκεια της διαδικασίας

Μην πανικοβάλλεστε, μια δόση υπερβολής την έχουμε! Αναφέραμε ήδη πως το να κάνετε ένα tattoo, ιδιαίτερα εάν είναι και το πρώτο, είναι μια διαδικασία επίπονη. Υπάρχουν όμως κάποια tips, που μπορούν να σας βοηθήσουν να την κάνετε περισσότερο υποφερτή.
Αρχικά, προσπαθήστε να είστε, όσο περισσότερο γίνεται, χαλαροί. Είναι πολύ σημαντικό το να αποβάλλετε το άγχος και να παραμείνετε ακίνητοι καθ’όλη τη διάρκεια της συνεδρίας, έτσι ώστε να αποφευχθούν μικροατυχήματα. Πως; Είτε παίρνοντας βαθιές ανάσες ή έχοντας κάποιο μπαλάκι αντιστρες μαζί σας. Εάν έχετε και κάποιον φίλο για παρέα, ακόμη καλύτερα! Στην τελική, μη ξεχνάτε πως βρίσκεστε στα χέρια ενός επαγγελματία, οπότε δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε. Επίσης, στις περιπτώσεις που η ένταση του πόνου μπορεί να αυξηθεί, μη διστάσετε να ζητήσετε από τον tattoo artist να κάνετε κάποιο διάλειμμα.

Μόλις έκανα το πρώτο μου tattoo! Και τώρα;

Η φάση της επούλωσης είναι το Α και το Ω, έτσι ώστε το τατουάζ σας να διατηρήσει την εμφάνισή του αλλά και να αποφύγετε ενδεχόμενες μολύνσεις. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις συμβουλές που θα σας δώσει ο tattoo artist σας.

Αρχικά, όταν έρθει η ώρα να απομακρύνετε τον επίδεσμο/ζελατίνη που σας έχει τοποθετηθεί από τον tattoo artist πάνω στο σημείο του τατουάζ, φροντίστε να έχετε καθαρά χέρια και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε καθαρά ρούχα και κλινοσκεπάσματα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επαφή με μικρόβια, τα οποία θα επιφέρουν μολύνσεις. Κατά τη διάρκεια του μπάνιου, αποφύγετε το καυτό νερό και το πλύσιμο με σφουγγάρι, ενώ θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι για τον καθαρισμό της συγκεκριμένης περιοχής, αποφεύγοντας το έντονο τρίψιμο.

Επιπρόσθετα, αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο και το μπάνιο στη θάλασσα ή πισίνα, για τουλάχιστον 15 μέρες, καθώς και δραστηριότητες που προκαλούν έντονη εφίδρωση, όπως η γυμναστική, κατά το διάστημα των πρώτων ημερών. Αποτρίχωση με κερί ή ξύρισμα, επιτρέπονται μετά από τουλάχιστον ένα μήνα, ενώ το laser είναι απαγορευτικό. Τέλος, να είστε συνεπείς με την ενυδάτωση του δέρματος στην περιοχή του τατουάζ, εφαρμόζοντας συστηματικά την κρέμα που θα σας υποδείξει ο tattoo artist σας.

 

Αναζητήστε studio τατουάζ στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης.