Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί λειτουργούν με ένα σύνθετο οικονομικό μοντέλο που περιλαμβάνει Σταθερά και Μεταβλητά λειτουργικά έξοδα.

Για παράδειγμα, Σταθερά Έξοδα είναι τα ενοίκια, η μισθοδοσία κ.α., ενώ Μεταβλητά Έξοδα είναι τα καύσιμα, τα υλικά γευμάτων κ.α.

Ιδιαιτέρως το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι μεταβολές των τιμών σε αγαθά όπως τα τρόφιμα, τα καύσιμα, κ.α., διαμορφώνουν ένα περίπλοκο περιβάλλον κοστολόγησης των υπηρεσιών ενός βρεφονηπιακού σταθμού.

Υπάρχει συνεπώς η ανάγκη για στενή παρακολούθηση των εξόδων της επιχείρησης και τη διασύνδεσή τους σε ένα μοντέλο κοστολόγησης, ώστε να υφίσταται επικαιροποιημένη εικόνα του αποτελέσματος των διακυμάνσεων των εξόδων, στα κέρδη της επιχείρησης.

Εξειδίκευση

Κάθε επιχείρηση έχει τον δικό της τρόπο λειτουργίας, με ότι αυτό συνεπάγεται π.χ. στη διατροφή που προσφέρει στα παιδιά, στις διαδικασίες εκπαίδευσης, στη μεταφορά των παιδιών κ.α. Παραδείγματα:

  • Επιχείρηση με δανεισμό ή επιχείρηση χωρίς δανεισμό.
  • Επιχείρηση με ενοίκιο ή επιχείρηση χωρίς ενοίκιο.
  • Επιχείρηση που παρέχει μεταφορά παιδιών ή επιχείρηση που δεν παρέχει μεταφορά παιδιών ή επιχείρηση που παρέχει εξατομικευμένη μεταφορά παιδιών αν χρειαστεί.
  • Επιχείρηση που τιμολογεί συνολικά τις υπηρεσίες που παρέχει (εκπαίδευση, φύλαξη, σίτιση, μεταφορά) ή επιχείρηση τιμολογεί ξεχωριστά κάθε υπηρεσία που παρέχει.
  • Είναι λοιπόν αναγκαία μία μελέτη οικονομικού προγραμματισμού που να εμβαθύνει με λεπτομέρεια στα χαρακτηριστικά της επιχείρησης, ώστε να τη βοηθήσει ουσιαστικά στη διοίκησή της.

Μεθοδολογία εργασίας

Προκειμένου να βελτιώσουμε τον οικονομικό προγραμματισμό της επιχείρησης, αρχικά, χαρτογραφούμε τις φάσεις λειτουργίας της επιχείρησης. Είναι το αναγκαίο «παζλ» επάνω στο οποίο θα γίνεται η σωστή κατανομή των εξόδων-εσόδων.

Έπειτα, καταγράφουμε τα έξοδα-έσοδα που έχουν γίνει από την αρχή της σεζόν, ώστε να τα κατανείμουμε στις φάσεις λειτουργίας της επιχείρησης.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν, καταγράφουμε τα τρέχοντα έξοδα-έσοδα και τα κατανέμουμε στις φάσεις λειτουργίας της επιχείρησης. Αυτή είναι μια δυναμική διαδικασία, εννοώντας ότι ανατροφοδοτείται σε εβδομαδιαία βάση (ή π.χ. δύο φορές τον μήνα).

Όλες οι παραπάνω εργασίες αποτυπώνονται σε ένα παραμετροποιημένο εργαλείο υπολογισμών excel, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε κάθε στιγμή και να μας δίνει αποτελέσματα, ανάλογα με τα δεδομένα που θα εισάγουμε.

Οφέλη

  • Αναλυτική καταγραφή εξόδων και εσόδων. Παράδειγμα: σε ποιο ποσοστό των εξόδων (ή των εσόδων) αντιστοιχεί η αγορά κρέατος;
  • Μοίρασμα εξόδων στις διάφορες λειτουργίες της επιχείρησης. Παράδειγμα: τα καύσιμα κίνησης επιβαρύνουν συγκεκριμένα το κόστος μεταφοράς των παιδιών, ενώ τα καύσιμα θέρμανσης επιβαρύνουν το κόστος εκπαίδευσης και φύλαξης.
  • Αποσαφήνιση της συνολικής κερδοφορίας της επιχείρησης αλλά και του κέρδους από κάθε υπηρεσία της. Παραδείγματα: α) πως θα επηρεαστεί η κερδοφορία αν στα γεύματα ενταχθεί κοτόπουλο δύο φορές εβδομαδιαίως και μοσχάρι μία φορά εβδομαδιαίως; β) πόσα € θα μειωθεί η κερδοφορία αν αυξηθεί 0,10€ το κόστος καυσίμων κίνησης;
  • Δυνατότητα εκπόνησης στρατηγικής τιμολόγησης, ανάλογα με τα αποτελέσματα της κοστολόγησης και το εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης (ανταγωνισμός). Παραδείγματα: α) είναι κατάλληλη η διακριτή τιμολόγηση κάθε υπηρεσίας (εκπαίδευση, διατροφή, μεταφορά); β) θα μπορούσε να ανασχεδιαστεί το δρομολόγιο μεταφοράς παιδιών για να εξισορροπηθεί η επιβάρυνση από την αύξηση της τιμής στα καύσιμα;

 

Χρήστος Βαγενάς, Οικονομολόγος MSc
Atlantis Consulting Central Greece
Σύμβουλοι επιχειρήσεων Λάρισα και Λαμία
Λάρισα TK-41222, Ασκληπιού 9-11, Τ: 2410 253 425
Λαμία  TK-35131, Βελισσαρίου 1Α, Τ: 2231 023 270