Διάφοροι λαϊκοί πολιτισμοί και παραδόσεις αποδίδουν συμβολικές έννοιες στα φυτά και στα άνθη. Αν και αυτά δεν γίνονται πλέον κοινά κατανοητά από πληθυσμούς που διαχωρίζονται όλο και περισσότερο από τις αγροτικές τους παραδόσεις, ορισμένες έννοιες επιβιώνουν.

Τα λουλούδια είναι προσεγμένα δώρα για σχεδόν οποιονδήποτε στη ζωή μας – οικογένεια, φίλους, συναδέλφους και, φυσικά, το άλλο μας μισό. Αλλά ακριβώς όπως τα διάφορα χρώματα τριαντάφυλλου έχουν διαφορετικές έννοιες, έτσι και πολλά άλλα άνθη.

Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το ευρύ φάσμα των εννοιών των λουλουδιών, ώστε να επιλέξουμε το σωστό για κάθε περίσταση.

Τι είναι η ανθογραφία;

Η ανθογραφία είναι απλά ένα φανταχτερό όνομα για τη γλώσσα των λουλουδιών. Μέσα στην τέχνη της ανθοκομίας, κάθε λουλούδι φέρει το δικό του ιδιαίτερο νόημα ή συμβολισμό, και αυτό μπορεί επίσης να επηρεαστεί από την ποικιλία και το χρώμα του. Μερικά λουλούδια παίρνουν ακόμη και ένα νέο νόημα ανάλογα με τον αριθμό που είναι προικισμένα. Για παράδειγμα, ένας μόνο νάρκισσος λέγεται ότι φέρνει γρουσουζιά, ενώ ένα σωρό από αυτά μπορούν να δοθούν για καλή τύχη!

Μια γρήγορη ιστορία της ανθογραφίας

Η γλώσσα των λουλουδιών συνδέεται συνήθως με τη βικτωριανή εποχή. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της βασίλισσας Βικτωρίας λένε ότι τα λουλούδια χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφέρουν συναισθήματα, καθώς η αυστηρή εθιμοτυπία της εποχής δεν επέτρεπε στους ανθρώπους να εκφραστούν ελεύθερα και να ανοιχτούν. Τα λουλούδια τότε, στέλνονταν με τη μορφή μικρών ανθοδεσμών, γνωστών ως tussie-mussies ή nosegays και συνήθως διέθεταν αρωματικά βότανα και ένα μόνο, σημαντικό λουλούδι τυλιγμένο σε δαντέλα. Την απάντηση, λοιπόν, σε ένα ερωτικό κάλεσμα, την έδινε ο τρόπος με τον οποίο οι γυναίκες κρατούσαν τα λουλούδια:

  • Αν η ανθοδέσμη κρατιόταν στο επίπεδο της καρδιάς – τους αρέσει αυτό που βλέπουν.
  • Αν η ανθοδέσμη κρατιόταν προς τα κάτω – δεν ήθελαν κάποια δέσμευση με εκείνους.
  • Αν ήθελαν να απαντήσουν «ναι» σε μια ερώτηση – Η ανθοδέσμη βρισκόταν στο δεξί χέρι, ενώ αν «όχι», στο αριστερό.

Η βικτωριανή χρονολόγηση ακούγεται περίπλοκη, αλλά δείχνει απλώς ότι τα λουλούδια έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποστολή μηνυμάτων εδώ και αιώνες. Για αυτό, συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο δημοφιλή λουλούδια και τις έννοιες τους για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε την τέλεια ανθοδέσμη για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή να μεταφέρετε ένα συγκεκριμένο νόημα.

Άνθη που σημαίνουν «αγάπη»

Κόκκινο τριαντάφυλλο

Δεν είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει κάποιο λουλούδι του οποίου το νόημα είναι πιο γνωστό από το κόκκινο τριαντάφυλλο – και έχουμε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να ευχαριστήσουμε για αυτό! Τα κόκκινα τριαντάφυλλα δίνονται συνήθως σε εραστές και συντρόφους, ως σύμβολο ρομαντισμού και αγάπης στις 14 Φεβρουαρίου.

Κόκκινη τουλίπα

Πιστεύετε ότι έχετε γνωρίσει την αδελφή ψυχή σας; Αυτό το άτομο που σκοπεύετε να περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας κάνοντας το ευτυχισμένο; Τότε ένα μπουκέτο κόκκινες τουλίπες είναι η τέλεια ρομαντική χειρονομία. Αυτό το αγαπημένο ανοιξιάτικο λουλούδι σε μια τολμηρή απόχρωση του κόκκινου λέγεται ότι συμβολίζει την αληθινή αγάπη!

Άνθη που σημαίνουν «φιλία»

Πασχαλιά

Αυτό το όμορφο λουλούδι πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύει τη διαρκή ομορφιά, την ευτυχισμένη ζωή και τους δεσμούς αγάπης – ιδανικό για τον σας καλύτερο φίλο. Ανεξάρτητα από το αγαπημένο χρώμα των φίλων σας, σίγουρα θα βρείτε ένα λουλούδι που θα λατρέψουν.

Περουβιανό Κρίνο

Αυτό το τροπικό άνθος ξεχωρίζει σε κάθε μπουκέτο και στον κόσμο της ανθοκομίας λέγεται ότι σημαίνει φιλία, ευημερία και τύχη! Πιστεύεται, επίσης, ότι κάθε ένα από τα έξι πέταλα αυτού του λουλουδιού αντιπροσωπεύει κάτι που σχετίζεται με τη φιλία: δέσμευση, σεβασμός, χιούμορ, υπομονή, κατανόηση και ενσυναίσθηση.

Άνθη που σημαίνουν «θαυμασμό»

Ορχιδέες

Είναι δύσκολο να μην θαυμάσετε τις λεπτεπίλεπτες και πανέμορφες ορχιδέες. Τα ιδιαίτερα αυτά διακριτικά λουλούδια συμβολίζουν τη σπάνια και ευαίσθητη ομορφιά. Όταν πρόκειται για την ανθογραφία και την έννοια των λουλουδιών, η ορχιδέα είναι η βασίλισσα του θαυμασμού.

Καμέλια

Οι καμέλιες συμβολίζουν την αγάπη, την τρυφερότητα και τον θαυμασμό. Εάν τα στέλνετε σε κάποιον που θαυμάζετε, ο οποίος ζει μακριά, επιλέξτε ροζ καμέλια καθώς αντιπροσωπεύει τη λαχτάρα – ιδανικό αν σας λείπει ο παραλήπτης!

Αναζητήστε ανθοπωλείο στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr