Η τροφή για κατοικίδια είναι άμεσα διαθέσιμη σε πολλές πηγές τροφοδοσίας, τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων, τα σούπερ μάρκετ, ακόμη και το τοπικό γωνιακό κατάστημα, αλλά οτιδήποτε ταΐζουμε τα κατοικίδιά μας δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί επιπόλαια, επειδή αυτό που βάζουν στο στομάχι τους θα επηρεάσει τη μακροχρόνια την υγεία τους.

Ο στόχος, πάντα, πρέπει να είναι η καλύτερη ποιότητα έτσι ώστε το ζωάκι μας όχι μόνο να χορτάσει αλλά και να λάβει παράλληλα όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός του για να αναπτυχθεί. Παρόλα αυτά πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε τους κινδύνους που «κρύβουν» οι ζωοτροφές και τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν στους μικρούς μας φίλους. Ας δούμε λοιπόν μαζί ποιοι είναι αυτοί και πώς θα προστατέψουμε τα ζωάκια μας.

Προβλήματα υγείας που συνδέονται με τις ζωοτροφές

Η ζωοτροφή παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του κατοικίδιου ζώου μας, στα οστά και στην ανάπτυξή τους, καθώς και στην υγεία των οργάνων του. Εάν τα ταΐσουμε με κακής ποιότητας τροφή και αυξάνετε τον κίνδυνο ασθενειών και παθήσεων όπως δερματικές αλλεργίες, πέτρες στην ουροδόχο κύστη και ανωμαλίες ανάπτυξης.

Οι δερματικές αλλεργίες, για παράδειγμα, συχνά σχετίζονται με τα τρόφιμα και όσο περισσότερο ξύνεται το κατοικίδιο ζώο σας, τόσο πιο ευαίσθητο γίνεται σε δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις που με τη σειρά τους οδηγούν σε διάφορες σοβαρές λοιμώξεις του δέρματος. Αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο και ψυχικά επίπονο για έναν ιδιοκτήτη να το αντιμετωπίσει. Πολλές από τις φθηνότερες ζωικές τροφές εξοικονομούν κόστος παραγωγής χρησιμοποιώντας πρωτεΐνες κακής ποιότητας, πολύ λίγες βιταμίνες και λανθασμένη ισορροπία μετάλλων.

Η υπερβολική ποσότητα ενός συγκεκριμένου ορυκτού μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό λίθων στην ουροδόχο κύστη ή υπερβολική και ακανόνιστη ανάπτυξη των οστών και ασθένεια των αρθρώσεων. Η ζωική πρωτεΐνη, ειδικά το κοτόπουλο, είναι πάντα καλύτερη επιλογή για τα κατοικίδια μας, ωστόσο πολλές φθηνότερες μάρκες χρησιμοποιούν πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης όπως η σόγια (ελέγχετε πάντα τις ετικέτες στις σακούλες).

Οι χαμηλής ποιότητας πρωτεΐνες συμβάλλουν στην κακή ανάπτυξη των μυών, στην καθυστέρηση της ανάπτυξης και συχνά παίζουν ρόλο στη νεφρική ανεπάρκεια. Για παράδειγμα, ο αραβόσιτος είναι λιγότερο εύπεπτος από το ρύζι και μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Ζωοτροφές: διαφορετικές ανάγκες για διαφορετικές ράτσες

Όπως και οι άνθρωποι, οι διατροφικές ανάγκες των κατοικίδιων μας αλλάζουν καθώς γερνούν. Τα κουτάβια και τα γατάκια έχουν πολύ διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τα ενήλικα κατοικίδια και οι ηλικιωμένοι που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αρθρίτιδας πρέπει να προστατεύουν τα γερασμένα οστά τους. Η κατάλληλη διατροφή μπορεί να βοηθήσει. Τα κουτάβια που μεγαλώνουν με δίαιτες χαμηλής ποιότητας, εσφαλμένης διαμόρφωσης συχνά υποφέρουν από ανώμαλη ανάπτυξη, σοβαρές δερματικές αλλεργίες και πρώιμη ανεπάρκεια οργάνων καθώς επίσης έχουν χαμηλό προσδόκιμο ζωής.

Οι γάτες κινδυνεύουν από πέτρες στην ουροδόχο κύστη και στα νεφρά λόγω λανθασμένων ισορροπιών μετάλλων σε φθηνότερες τροφές, ή και λόγω τροφικών αλλεργιών. Οι σκύλοι μεγαλόσωμων φυλών έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες απαιτήσεις. Εάν έχουμε ένα κουτάβι μεγαλόσωμης ράτσας, για παράδειγμα, η τροφή του δεν πρέπει να περιέχει πολύ ασβέστιο καθώς αυτό μπορεί να το προδιαθέσει σε υπερβολική και ακανόνιστη ανάπτυξη των οστών και σε ασθένειες των αρθρώσεων.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών δεν πρέπει να τρέφονται με τροφή για κουτάβια μικρής έως μεσαίας φυλής. Αντίθετα, τα κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών χρειάζονται περισσότερες πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας για να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη δυνατών και υγιών μυών με το ελάχιστο υπερβολικό σωματικό λίπος.

Ας ζυγίσουμε τις επιλογές μας

Περισσότερο από το ήμισυ των κατοικίδιων στις ΗΠΑ είναι υπέρβαρο και πολλά από αυτά τα προβλήματα υγείας τους αποδίδονται στο τι τρώνε. Τα υπέρβαρα κατοικίδια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αρθρίτιδας, προβλημάτων ουροδόχου κύστης, καρκίνου, δερματικών παθήσεων και καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο τα κατοικίδια με το σωστό βάρος ζουν κατά μέσο όρο 2,5 χρόνια περισσότερο από τα υπέρβαρα.

Όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα του φαγητού, τόσο μικρότερες είναι οι μερίδες που χρειάζονται για να ικανοποιηθεί η όρεξη του κατοικίδιου ζώου μας και οι ανάγκες υγείας του. Γνωρίζουμε ότι είναι πραγματικά δύσκολο να διατηρήσουμε έναν φυσιολογικό οικιακό προϋπολογισμό αυτή τη στιγμή, αλλά αν δεν καταφέρνουμε να αντέξουμε οικονομικά την καλύτερη τροφή επ’ αόριστον, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο της ζωής του κατοικίδιου ζώου μας, καθώς η καλή βάση που δημιουργείται σε ένα αναπτυσσόμενο κατοικίδιο θα μας βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών στα επόμενα χρόνια.

 

Αναζητήστε καταστήματα με ζωοτροφές στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr