Το ανεύρυσμα εγκεφάλου – επίσης γνωστό ως εγκεφαλικό ανεύρυσμα ή ενδοκρανιακό ανεύρυσμα είναι μια διόγκωση ή μπαλόνι σε ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ανευρύσματα εγκεφάλου σχηματίζονται και αναπτύσσονται επειδή το αίμα που ρέει μέσω του αιμοφόρου αγγείου ασκεί πίεση σε μια αδύναμη περιοχή του τοιχώματος του αγγείου. Αυτό μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του ανευρύσματος του εγκεφάλου.

Εάν το αγγείο αυτό του εγκεφάλου διαρρεύσει, προκαλεί αιμορραγία στον εγκέφαλο, γνωστή ως αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Πάμε να δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να γνωρίζουμε για το ανεύρυσμα, ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια του και πώς αντιμετωπίζεται;

Τι είναι το ανεύρυσμα;

Ένα ανεύρυσμα εμφανίζεται όταν το τοίχωμα μιας αρτηρίας εξασθενεί και προκαλεί μια ασυνήθιστα μεγάλη διόγκωση. Οι αρτηρίες είναι αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα, ενώ οι φλέβες φέρνουν αίμα πίσω στην καρδιά και τους πνεύμονες. Αυτή η διόγκωση μπορεί να σπάσει και να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία. Αν και ένα ανεύρυσμα μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας, είναι πιο συχνές στην:

Αορτή: Τα ανευρύσματα στη θωρακική κοιλότητα ονομάζονται ανευρύσματα θωρακικής αορτής. Τα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής είναι ο πιο κοινός τύπος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η αρτηριακή βλάβη μπορεί να επηρεάσει τόσο το στήθος όσο και την κοιλιά.

Η αορτή είναι το μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο στο σώμα. Ξεκινά από την αριστερή κοιλία της καρδιάς και ταξιδεύει κάτω από την κοιλιά όπου χωρίζεται και στα δύο πόδια. Η αορτή είναι μια κοινή θέση για αρτηριακά ανευρύσματα.

Μυαλό: Τα ανευρύσματα στον εγκέφαλο ονομάζονται εγκεφαλικά ανευρύσματα. Αυτά συχνά σχηματίζονται στα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται βαθιά μέσα στον εγκέφαλο. Επίσης, μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα. Μπορεί να μην γνωρίζετε καν ότι έχετε ανεύρυσμα. Εγκεφαλικά ανευρύσματα μπορεί να επηρεάσει 3 για να 5 τοις εκατό των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Άλλες πιο συχνές περιοχές όπου μπορεί να εμφανιστεί ανεύρυσμα περιλαμβάνουν τα:

  • Πόδια
  • Σπλήνα
  • Έντερα

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος, τα ανευρύσματα αορτής είναι υπεύθυνα για περίπου 13.000 θανάτους κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αιτίες

Αθηροσκληρωτική νόσος

Η αθηροσκληρωτική νόσος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανεύρυσμα. Τα άτομα με αθηροσκληρωτική νόσο έχουν μια μορφή συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες τους. Η πλάκα είναι μια σκληρή ουσία που αποτελείται από χοληστερόλη, λίπος και άλλες ουσίες που βλάπτουν τις αρτηρίες και εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του αίματος.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να προκαλέσει ανεύρυσμα. Η δύναμη του αίματός σας καθώς ταξιδεύει μέσω των αιμοφόρων αγγείων σας μετράται από το πόση πίεση ασκεί στα τοιχώματα των αρτηριών σας. Εάν η πίεση αυξάνεται πάνω από ένα κανονικό ρυθμό, μπορεί να διευρύνει ή να αποδυναμώσει τα αιμοφόρα αγγεία. Η αρτηριακή πίεση για έναν ενήλικα θεωρείται φυσιολογική σε ή κάτω από 120/80 mm Hg, ή χιλιοστά υδραργύρου. Μια σημαντική άνοδός της μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακά, αιμοφόρα αγγεία και προβλήματα κυκλοφορίας.

Θεραπεία

Η θεραπεία συνήθως εξαρτάται από τη θέση και τον τύπο του ανευρύσματος. Για παράδειγμα, μια εξασθενημένη περιοχή ενός αγγείου στο στήθος και την κοιλιά σας μπορεί να απαιτήσει έναν τύπο χειρουργικής επέμβασης που ονομάζεται ενδαγγειακό μόσχευμα stent.

Αυτή η ελάχιστα επεμβατική διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάνω από την παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική επέμβαση επειδή περιλαμβάνει την επισκευή και την ενίσχυση των κατεστραμμένων αιμοφόρων αγγείων. Η διαδικασία μειώνει επίσης την πιθανότητα μόλυνσης, ουλών και άλλων προβλημάτων. Άλλες θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα που θεραπεύουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερόλη.

Ορισμένοι τύποι βήτα-αναστολέων μπορούν επίσης να συνταγογραφηθούν για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η μείωση της αρτηριακής σας πίεσης μπορεί να αποτρέψει τη ρήξη του ανευρύσματος.

Αναζητήστε αγγειολόγο – αγγειοχειρούργο στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr