Η καρδιά είναι στην πραγματικότητα ο μυς που δε σταματάει ποτέ να λειτουργεί. Παρόλο που όλη μέρα και όλη νύχτα μας προσφέρει ζωή, οι περισσότεροι από εμάς δε τη σεβόμαστε, αφού κάνουμε πράγματα που τη βλάπτουν. Ποιες τροφές όμως συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς;

Ο Dr Stephen P. Juraschek, εκπαιδευτής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη, δήλωσε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του προσπαθούν να προσδιορίσουν ποια θρεπτικά συστατικά σχετίζονται με την καλύτερη υγεία της καρδιάς. «Μία από τις ερωτήσεις που τίθενται συχνά όλα αυτά τα χρόνια σχετικά με το DASH είναι: “Ποια είναι το κλειδί της επιτυχίας και το μυστικό για μία υγιή καρδιά;”», εξήγησε. Πάμε να ρίξουμε μία ματιά παρακάτω.

Το σύστημα τροφοδοσίας

«Είναι δύσκολο με μια διατροφική προσέγγιση να ερευνάς μόνο τα συστατικά. Μερικές φορές, είναι πιο φυσικό να τονίσουμε ένα μοτίβο, αφού δεν τρώμε μόνο ένα πράγμα», είπε ο Juraschek. «Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλά διαφορετικά στοιχεία που μπορεί να συμβάλλουν».

Η Dr Elizabeth Klodas, καρδιολόγος και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Step One Foods, λέει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά τείνουν να ξεπερνούν την αξία τους όταν πρόκειται για την παροχή διατροφής. «Εάν απομονώσετε τις βιταμίνες από τα βατόμουρα, για παράδειγμα, και τις βάλετε σε ένα χάπι, δεν θα είναι το ίδιο με το να πάρετε την ίδια ακριβώς ποσότητα βιταμίνης C από ένα μπολ με βατόμουρα», εξήγησε. «Υπάρχει κάτι στο μέσο παράδοσης όπου το σώμα σας ξέρει ακριβώς τι να κάνει με τα θρεπτικά συστατικά».

Ενώ τα χάπια και τα φάρμακα είναι απαραίτητα για ορισμένες παθήσεις, η καλή διατροφή ξεκινά με αυτό που υπάρχει στο πιάτο μας. «Είτε πρόκειται για υψηλή χοληστερόλη είτε για υψηλή αρτηριακή πίεση, πολλοί άνθρωποι δεν εξετάζουν ποτέ γιατί αυτά τα πράγματα είναι υψηλά. Εάν μια κατάσταση προκαλείται εν μέρει ή στο σύνολό της από τρόφιμα, το πρώτο βήμα που πρέπει να αλλάξει είναι η διατροφή».

Κατανάλωση αλκοόλ

Υπάρχουν τακτικές αναφορές στις ειδήσεις ότι η μέτρια κατανάλωση – ειδικά του κόκκινου κρασιού – μπορεί να είναι ευεργετική για την καρδιά μας, αλλά η λέξη κλειδί εδώ είναι «μπορεί». Δεν υπάρχει ακόμα πειστική απόδειξη που πραγματοποιήθηκε σε ελεγχόμενες μελέτες για τα οφέλη του αλκοόλ στις καρδιακές παθήσεις – πράγμα που σημαίνει ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε την κατανάλωσή μας. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, υψηλή αρτηριακή πίεση, βλάβη στον καρδιακό μυ και άλλες ασθένειες όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, ηπατικά προβλήματα και ορισμένους καρκίνους.

Φίλιες και παρέες

Σύμφωνα με τον κοινωνικό ψυχολόγο John Cacioppo από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, η μοναξιά συνδέεται με τη σκλήρυνση των αρτηριών, η οποία οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ισχυρίζεται ότι η μοναξιά αυξάνει επίσης τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η οποία μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία, κάνοντας την καρδιά να εργάζεται σκληρότερα.

Η έρευνά του δείχνει ότι οι μύγες φρούτων που απομονώνονται έχουν χειρότερη υγεία και πεθαίνουν νωρίτερα από εκείνες που αλληλεπιδρούν με άλλους. Έτσι, εάν αισθανόμαστε μοναξιά, ας προσπαθήσουμε να συναντήσουμε παλιούς φίλους ή να βρούμε ένα νέο χόμπι.

Αναζητήστε καρδιολόγο στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr