Αν δεν βρίσκεστε σε άλλο πλανήτη τον τελευταίο αιώνα, τότε σίγουρα θα έχετε ακούσει για τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Η ανακύκλωση είναι η διαδικασία διάσπασης και επαναχρησιμοποίησης υλικών που διαφορετικά θα απορρίπτονταν ως σκουπίδια. Πολλές κοινότητες και επιχειρήσεις διευκολύνουν την ανακύκλωση τοποθετώντας δοχεία με ετικέτες στο ύπαιθρο για δημόσια χρήση ή παρέχοντας κάδους για ιδιοκτήτες σπιτιών και επιχειρήσεων που έχουν παραλαβή από το πεζοδρόμιο. Υπάρχουν πολλά οφέλη από την ανακύκλωση και με τόσες πολλές νέες τεχνολογίες που κάνουν ακόμη περισσότερα υλικά ανακυκλώσιμα, με τη βοήθεια όλων, μπορούμε να καθαρίσουμε τη Γη μας. Η ανακύκλωση δεν ωφελεί μόνο το περιβάλλον αλλά έχει και θετική επίδραση στην οικονομία. Πάμε να ρίξουμε μία αναλυτικότερη ματιά στα πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για την ανακύκλωση.

Γιατί είναι σημαντική η ανακύκλωση;

Τα οφέλη είναι εκτεταμένα και όλοι κερδίζουν όταν οι άνθρωποι υιοθετούν την ανακύκλωση ως καθημερινή συνήθεια. Είτε πρόκειται για μια κοινοτική προσπάθεια να βοηθήσει στην ομορφιά ενός βρώμικου δρόμου γειτονιάς, είτε σε μεγαλύτερη κλίμακα για να βοηθήσει μια επιχείρηση να εξοικονομήσει εκατοντάδες έως χιλιάδες δολάρια στη διαχείριση αποβλήτων, τα πλεονεκτήματα ενός καλά διατηρημένου προγράμματος ανακύκλωσης είναι ατελείωτα.

Περιβαλλοντικά Οφέλη

1. Με την ανακύκλωση, οι άνθρωποι μπορούν να αποτρέψουν την είσοδο εκατομμυρίων τόνων υλικών σε χώρους υγειονομικής ταφής, εξοικονομώντας χώρο για σκουπίδια που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Υπάρχουν πάνω από 1.500 χώροι υγειονομικής ταφής στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι παρήγαγαν το ένα τέταρτο των εκπομπών μεθανίου του Ηνωμένου Βασιλείου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου. Οι χώροι ταφής όχι μόνο μολύνουν το περιβάλλον αλλά και εμποδίζουν την ομορφιά της πόλης.

2. Η ανακύκλωση μειώνει την ανάγκη εξόρυξης (εξόρυξης, λατόμευσης και υλοτομίας), διύλισης και επεξεργασίας πρώτων υλών, οι οποίες δημιουργούν σημαντική ρύπανση του αέρα και των υδάτων. Οι ρύποι που απελευθερώνονται στον αέρα και το νερό, ωστόσο μπορούν να μειωθούν σημαντικά με την αύξηση της ανακύκλωσης.

3. Καθώς η ανακύκλωση εξοικονομεί ενέργεια, μειώνει επίσης τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, γεγονός που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η πρόσφατη ανακύκλωση στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι εξοικονομεί περισσότερους από 18 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με την απόσυρση 5 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από το δρόμο. Εν ολίγοις, η ανακύκλωση μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

4. Η χρήση ανακυκλωμένων υλικών στη διαδικασία κατασκευής χρησιμοποιεί σημαντικά λιγότερη ενέργεια από αυτή που απαιτείται για την παραγωγή νέων προϊόντων από πρώτες ύλες και σε σύγκριση με όλα τα σχετικά κόστη, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών κ.λπ., καθώς πρόκειται για υλικά έτοιμα για τη βιομηχανία. Μειώνει σημαντικά την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται καθημερινά, καθώς δεν χρειάζεται να παράγει νέα υλικά.

5. Όταν ανακυκλώνουμε, τα χρησιμοποιημένα υλικά μετατρέπονται σε νέα προϊόντα, μειώνοντας την ανάγκη κατανάλωσης φυσικών πόρων. Εάν τα χρησιμοποιημένα υλικά δεν ανακυκλώνονται, κατασκευάζονται νέα προϊόντα με την εξόρυξη φρέσκων πρώτων υλών από τη Γη, μέσω της εξόρυξης και της δασοκομίας.

Οικονομικά οφέλη

1. Η ανακύκλωση συμβάλλει σε μια κυκλική οικονομία όπου τα πάντα είναι πόροι και όχι απόβλητα. Τα σωστά προγράμματα ανακύκλωσης κοστίζουν στην κυβέρνηση, τους φορολογούμενους και τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων λιγότερα χρήματα από τα προγράμματα αποβλήτων.

2. Μελέτες δείχνουν ότι συνεχίζοντας να αυξάνουν τις θετικές συνήθειες ανακύκλωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να δημιουργήσουν πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας ετησίως. Για κάθε μία θέση εργασίας που δημιουργείται στη βιομηχανία διαχείρισης αποβλήτων, η ανακύκλωση δημιουργεί τέσσερις.

3. Οι άνθρωποι μπορούν ακόμη και να κερδίσουν χρήματα συλλέγοντας εγκεκριμένα υλικά σε μια κοντινή εγκατάσταση ανακύκλωσης που θα πληρώσει για το προϊόν (π.χ. ηλεκτρικές συσκευές).

Αναζητήστε εταιρείες ανακύκλωσης στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr