Τα ορθοπεδικά προβλήματα σε παιδιά και εφήβους μπορεί να είναι ανησυχητικά για τους γονείς και τους φροντιστές. Αυτά τα ζητήματα μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική ανάπτυξη και τη γενική ευημερία ενός παιδιού. Η κατανόηση των κοινών ορθοπεδικών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά την παιδική και εφηβική ηλικία είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε μερικά από τα πιο διαδεδομένα παιδιατρικά ορθοπεδικά ζητήματα και θα συζητήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις επιλογές θεραπείας.

Σκολίωση

Η σκολίωση είναι μια κοινή ορθοπεδική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια ανώμαλη πλάγια καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης. Ενώ η αιτία της σκολίωσης μπορεί να ποικίλει, οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ιδιοπαθείς, πράγμα που σημαίνει ότι η ακριβής αιτία είναι άγνωστη. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ανώμαλους ώμους, μια προεξέχουσα ωμοπλάτη ή μια αξιοσημείωτη καμπύλη στη σπονδυλική στήλη. Οι επιλογές θεραπείας κυμαίνονται από την παρατήρηση για ήπιες περιπτώσεις έως την κηδεμονία ή τη χειρουργική επέμβαση για σοβαρή καμπυλότητα.

Αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου

Η DDH είναι μια κατάσταση όπου η άρθρωση του ισχίου δεν σχηματίζεται σωστά στα βρέφη. Μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια του ισχίου και, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα ισχίου στην ενήλικη ζωή. Οι τακτικοί έλεγχοι κατά τη βρεφική και πρώιμη παιδική ηλικία μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση της DDH. Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν κηδεμόνα ή χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Νόσος Osgood-Schlatter

Αυτή η κατάσταση επηρεάζει κυρίως τους εφήβους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης τους. Περιλαμβάνει φλεγμονή και πόνο στην περιοχή ακριβώς κάτω από την επιγονατίδα όπου ο επιγονατιδικός τένοντας συνδέεται με το οστό της κνήμης. Η ανάπαυση, ο πάγος και η φυσικοθεραπεία συνιστώνται συχνά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και συνήθως υποχωρούν καθώς το παιδί τελειώνει την ανάπτυξή του.

Τραυματισμοί αυξητικής πλάκας

Οι πλάκες ανάπτυξης είναι περιοχές ανάπτυξης χόνδρου κοντά στα άκρα των οστών σε παιδιά και εφήβους. Αυτές οι πλάκες είναι ευαίσθητες σε τραυματισμό και τα κατάγματα ή οι βλάβες μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των οστών. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ακινητοποίηση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη προβλημάτων ανάπτυξης.

Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα (ΝΙΑ)

Η ΝΙΑ είναι μια ομάδα φλεγμονωδών παθήσεων των αρθρώσεων που επηρεάζουν παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στις αρθρώσεις, πρήξιμο και δυσκαμψία. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία, είναι απαραίτητες για την πρόληψη της βλάβης των αρθρώσεων και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής του παιδιού.

Αθλητικές κακώσεις

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι ενεργοί και η συμμετοχή στον αθλητισμό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την προώθηση της σωματικής υγείας. Ωστόσο, οι αθλητικοί τραυματισμοί, όπως διαστρέμματα, θλάσεις και κατάγματα, είναι συχνοί. Η σωστή προετοιμασία, οι ασκήσεις προθέρμανσης και ο εξοπλισμός ασφαλείας είναι απαραίτητα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου αυτών των τραυματισμών.

Πλατυποδία

Η πλατυποδία εμφανίζεται όταν οι καμάρες των ποδιών δεν αναπτύσσονται σωστά, με αποτέλεσμα ολόκληρο το πέλμα να αγγίζει το έδαφος. Ενώ πολλά παιδιά έχουν πλατυποδία, μερικά μπορεί να εμφανίσουν πόνο ή δυσφορία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα ορθωτικά ένθετα ή η φυσικοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Απόκλιση μήκους άκρου

Σε μερικά παιδιά, το ένα πόδι μπορεί να είναι μικρότερο από το άλλο για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων συγγενών προβλημάτων ή τραυματισμών. Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν ανύψωση παπουτσιών, στήριγμα ή χειρουργική επέμβαση για την εξίσωση του μήκους των ποδιών και την πρόληψη ανωμαλιών βάδισης.

Τα παιδοορθοπεδικά προβλήματα είναι σχετικά συνηθισμένα, αλλά μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη σωματική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής ενός παιδιού εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Οι τακτικοί έλεγχοι και η ανοιχτή επικοινωνία με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς και τους φροντιστές να παρακολουθούν τη μυοσκελετική υγεία του παιδιού τους και να εξασφαλίσουν ένα ευτυχισμένο, υγιές μέλλον.

Αναζητήστε ορθοπεδικό στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr