Το πόδι του αθλητή (tinea pedis) είναι μία συχνή δερματική πάθηση, η οποία, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, εμφανίζεται ανάμεσα στα δάχτυλα των κάτω άκρων ανθρώπων που παρουσιάζουν έντονη εφίδρωση, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη χρήση στενών υποδημάτων.

Το πόδι του αθλητή δεν είναι παρά μία ιδιαίτερη μορφή δερματικής μυκητίασης με συγκεκριμένη συμπτωματολογία, η οποία μπορεί να διαγνωστεί και να θεραπευτή από επαγγελματία ιατρό δερματολόγο και, όπως είναι λογικό με βάση την ονομασία της, παρουσιάζεται ως επί το πλείστον σε αθλητές. Όπως θα ενημερωθείτε από το δερματολόγο σας, το πόδι του αθλητή συνιστά μια επίμονη μορφή μυκητίασης, καθώς τείνει να εμφανίζεται εκ νέου, ακόμα και μετά την εκτεταμένη χρήση της φαρμακευτικής αγωγής που ενδείκνυται για την καταπολέμησή της και την απομάκρυνση των μυκήτων.

Ας δούμε τι ακριβώς είναι το πόδι του αθλητή, ποια είναι τα συμπτώματα που οδηγούν στη διάγνωσή του και πώς αυτό αντιμετωπίζεται με τη συμβολή του κατάλληλου καταρτισμένου δερματολόγου, επισημαίνοντας τα σημεία στα οποία πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση για μία αποτελεσματική ίαση.

Παράγοντες κινδύνου και πρόληψη

Οι δερματολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε άντρες και σε άτομα τα οποία έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα ή πλήρη ανοσοκαταστολή, καθότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση του ποδιού του αθλητή. Όπως σε κάθε ασθένεια και παθολογική κατάσταση, βέβαια, έτσι και στο πόδι του αθλητή, οι δερματολόγοι προτείνουν την πρόληψη ως τον πλέον αποδοτικό τρόπο αποφυγής της δερματικής αυτής πάθησης. Ποιοι είναι, λοιπόν, οι υπόλοιποι συνήθεις παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του ποδιού του αθλητή και ποιες είναι οι ενέργειες που οι δερματολόγοι συνιστούν να αποφύγετε για μία αποτελεσματική πρόληψη;

  • Η έντονη εφίδρωση του ποδιού, που γεννά την αναγκαιότητα αυτό να διατηρείται στεγνό, ιδίως όσον αφορά στα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα.
  • Η συχνή αλλαγή καλτσών προτείνεται για την αποφυγή της ζέστης και υγρασίας στο πόδι, που ευνοεί τους μύκητες. Προτείνεται, επίσης, από τους δερματολόγους, να μη χρησιμοποιείται το ίδιο ζευγάρι παπουτσιών επί καθημερινής βάσης.
  • Τα στενά υποδήματα που επιβαρύνουν την εφίδρωση πρέπει να αντικαθίσταται από χαλαρά υποδήματα που επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει.
  • Η ελλιπής καθαριότητα των ποδιών πρέπει να αντικατασταθεί από το τακτικό πλύσιμο και το σχολαστικό στέγνωμά τους.
  • Το περπάτημα με γυμνό πόδι σε οποιοδήποτε χώρο, ακόμα και μέσα σε ένα φαινομενικά καθαρό σπίτι ή την μπανιέρα ή ντουζιέρα.
  • Η χρήση χαλιών, σεντονιών και παπουτσιών, τα οποία έχουν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί από άτομα που έχουν ήδη εμφανίσει κάποιου είδους δερματική μυκητίαση στο πόδι.
  • Η επαφή του ποδιού με το πάτωμα χώρων κοινής χρήσης όπως τα αποδυτήρια, οι σάουνες, οι πισίνες και τα κοινόχρηστα μπάνια.

Αίτια εμφάνισης

Το πόδι του αθλητή ανάγεται στους ίδιους ακριβώς μύκητες που ευθύνονται για διαφορετικές δερματικές μυκητιάσεις, όπως ο ομαλός λειχήνας και η δερματοφυτίαση, δηλαδή τα δερματόφυτα. Οι υγρές από την έντονη εφίδρωση κάλτσες και υποδήματα, δημιουργούν ένα ζεστό και υγρό μικροπεριβάλλον, συνθήκες οι οποίες ευνοούν σε τεράστιο βαθμό την ανάπτυξη μικροοργανισμών, όπως είναι οι μύκητες. Οι δερματολόγοι συνιστούν να αποφεύγετε να έρχεστε σε άμεση επαφή με άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί από τη συγκεκριμένη δερματική πάθηση, καθώς και να αγγίζετε τις μολυσμένες επιφάνειες δαπέδων και να χρησιμοποιείτε αντικείμενα όπως τα παπούτσια, τα σεντόνια και οι πετσέτες τους.

Η μεταδοτικότητα του ποδιού του αθλητή έχει χαρακτηριστεί από τους δερματολόγους ως τόσο υψηλή, ώστε αυτή δύναται κάλλιστα να μεταφερθεί σε διαφορετικά σημεία του σώματος, ιδίως στις περιπτώσεις όπου ένας ασθενής που έχει μολυνθεί από τη δερματική αυτή πάθηση αγγίζει τη μολυσμένη περιοχή και στη συνέχεια έρχεται σε επαφή με άλλα σημεία του σώματός του. Τα πλέον συνήθη μέρη του σώματος στα οποία μπορεί να επεκταθεί η μυκητίαση είναι τα χέρια, τα νύχια των ποδιών και τα γεννητικά όργανα.

Συμπτωματολογία

Το πόδι του αθλητή, σύμφωνα με τους δερματολόγους, μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε αμφότερα από τα πόδια ενός ασθενή, όσο και μόνο σε ένα από αυτά. Πώς, όμως, θα αντιληφθείτε πως το πόδι σας έχει ξεκινήσει να εμφανίζει μία προβληματική δερματική κατάσταση, ούτως ώστε να επισκεφθείτε έναν υψηλά καταρτισμένο δερματολόγο, ο οποίος με τη σειρά του θα συνδράμει στην έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας του δέρματος;

Τα πλέον συνήθη συμπτώματα του ποδιού του αθλητή, όπως περιγράφονται σε μία πληθώρα ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί από δερματολόγους της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, είναι τα παρακάτω:

  • Όταν παρατηρείτε πως το δέρμα του ποδιού, κυρίως ανάμεσα στα δάχτυλα ή ακόμα και στο πλάι του ποδιού, είναι ξεφλουδισμένο, φολιδωτό ή σκασμένο.
  • Όταν ταλαιπωρείστε από έντονο κνησμό στα πόδια, ιδίως αφού έχετε αφαιρέσει τα υποδήματα και τις κάλτσες σας.
  • Όταν το δέρμα του ποδιού σας εμφανίζει μία φλεγμονή, που συνήθως έχε ελαφρύ ή έντονο κόκκινο, μωβ ή γκριζωπό χρώμα.
  • Όταν στο δέρμα του ποδιού αισθάνεστε ένα έντονο τσούξιμο ή ακόμα και κάψιμο.
  • Όταν στο δέρμα του ποδιού παρατηρείται η παρουσία φουσκάλων.

Σε περιπτώσεις που θεωρούνται από τους δερματολόγους αρκετά σπάνιες, το πόδι του αθλητή μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακές μολύνσεις, εμφανή οιδήματα στη μολυσμένη περιοχή, ενώ μία ακόμα λιγότερο συχνή υποτροπίαση του ποδιού του αθλητή μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πυρετό.

Η συμβολή ενός δερματολόγου

Αν έχετε εμφανίσει ένα από τα παραπάνω συμπτώματα, ή, ακόμα χειρότερα, ένα συνδυασμό των παραπάνω συμπτωμάτων, η ιδανική επιλογή για την άμεση και αποδοτική αντιμετώπιση του προβλήματος, ακόμα κι αν εν τέλει δεν πρόκειται για το πόδι του αθλητή, είναι να απευθυνθείτε σε έναν πλήρως καταρτισμένο δερματολόγο, ο οποίος θα σας χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Ιδίως αν έχετε πρότινος ξεκινήσει αγωγή κατά των μυκήτων με δική σας πρωτοβουλία και, παρ’ όλα αυτά, τα συμπτώματα παραμένουν και το πρόβλημα δεν παρουσιάζει βελτίωση, τότε η επίσκεψη στο δερματολόγο είναι αναπόφευκτη. Αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη, τότε η συμβολή του δερματολόγου πρέπει να είναι άμεση. Ο δερματολόγος θα σας χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, που θα σας αποκαταστήσει την υγεία του δέρματος του ποδιού σας.

Αποποίηση ευθυνών: Η παρούσα ανάρτηση έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα, στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην ενημέρωση του γενικού κοινού πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκαθιστά τη διάγνωση και συμβουλή ενός επαγγελματία δερματολόγου.

 

Αναζητήστε δερματολόγο στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr