Είναι χειμώνας. Τα πρώτα κρύα έχουν πλέον εισέλθει στην καθημερινότητά μας, τα χαλιά έχουν στρωθεί, οι κουβέρτες και τα παπλώματα έχουν κατακλίσει τις κρεβατοκάμαρες. Και εκεί που λέγατε, «Είμαστε έτοιμοι», ξαφνικά σκέφτεστε πως κάτι λείπει. Κάτι λειτουργικό και χρηστικό, μα συνάμα τόσο όμορφο, που προσθέτει έξτρα πόντους coziness στο χώρο σας. Φυσικά, δε μιλάμε για τίποτα άλλο, πέρα από το τζάκι! Πόσες φορές έχετε φανταστεί να απολαμβάνετε μια ζεστή σοκολάτα ή να χουχουλιάζετε παρέα με μια κουβέρτα στον καναπέ, βλέποντας την αγαπημένη σας σειρά, έχοντας για συντροφιά τη ζεστασιά ενός τζακιού; Εμείς, πάντως, σίγουρα πολλές. Εάν, λοιπόν, νιώθετε πως ήρθε η ώρα να περάσετε από τη φαντασία στην πραγματικότητα, και σκέφτεστε να προχωρήσετε με την εγκατάσταση ενός τζακιού στο σπίτι σας, τότε διαβάζετε το κατάλληλο άρθρο!

Η πρώτη και πιο σημαντική απόφαση που καλείστε να πάρετε αφορά, αδιαμφισβήτητα, τον τύπο τζακιού που θα επιλέξετε. Τζάκι με ξύλο, αέριο ή ηλεκτρικό; Μπορεί να τείνετε στην επιλογή του ενός εκ των τριών, είναι όμως η ιδανική για εσάς; Ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες; Όπως είναι φυσικό, η κάθε μια έχει τα δικά της οφέλη καθώς και μειονεκτήματα, τα οποία και θα αναλύσουμε αμέσως, ευελπιστώντας να κάνουμε τη διαδικασία επιλογής σας πιο εύκολη!

Τζάκι ξύλου

Τα τζάκια ξύλου αποτελούν αδιαμφισβήτητα την πιο παραδοσιακή επιλογή και τα πρώτα που μας έρχονται στο μυαλό, όταν αναφερόμαστε σε κάποιο τζάκι. Χαρίζουν στο χώρο μια ανεκδιήγητη θαλπωρή και ζεστασιά προσδίδοντας μια νότα φύσης, ενώ παράλληλα αποτελούν μια πιο οικονομική εναλλακτική από τη θέρμανση με πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, καθώς η τιμή του ξύλου είναι αρκετά χαμηλότερη και κυμαίνεται σε σχετικά σταθερά επίπεδα. Επιπρόσθετα, το ξύλο εκπέμπει λιγότερους ρύπους στον αέρα, καθιστώντας το μια οικολογική επιλογή, δίνοντας πάντα ιδιαίτερη προσοχή όμως, στο είδος ξύλου που θα κάψετε.

Από την άλλη, πριν προβείτε στην αγορά ενός τζακιού ξύλου, θα πρέπει αρχικά να λάβετε υπόψη το γεγονός ότι απαιτείται η εγκατάσταση καμινάδας, κάτι που μπορεί να αποτελέσει απαγορευτικό παράγοντα, ιδιαίτερα εάν κατοικείτε σε διαμέρισμα. Η καμινάδα, με τη σειρά της, απαιτεί τακτική επιθεώρηση, σκούπισμα και συντήρηση, έτσι ώστε το τζάκι να λειτουργεί με ασφάλεια. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνετε και κατά τη διάρκεια που το τζάκι είναι αναμμένο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το αφήσετε να καίει χωρίς καμία επιτήρηση, καθώς είναι μεγάλη η πιθανότητα ανάφλεξης, προερχόμενη ακόμα και από τη στάχτη, που είναι ακόμη ζεστή. Τέλος, θα πρέπει να έχετε διαθέσιμο χώρο για την αποθήκευση του ξύλου που πρόκειται να κάψετε, φροντίζοντας το μέρος αυτό να παραμένει πάντα ξηρό.

Τζάκι αερίου

Τα τζάκια αερίου, τα οποία χρησιμοποιούν ως καύσιμο φυσικό αέριο ή προπάνιο, έχουν γίνει μια ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή τα τελευταία χρόνια, καθώς με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν γίνει πλέον, εκτός από όμορφα και κομψά, πολύ αποδοτικά όσον αφορά την εκπομπή θερμότητας. Αποτελούν ιδανική επιλογή για εσάς που μένετε σε διαμέρισμα, καθώς δεν απαιτούν την εγκατάσταση καμινάδας, ενώ η συντήρηση και ο καθαρισμός τους είναι πολύ ευκολότερα από εκείνα του ξύλου. Η χρήση τους είναι επίσης αρκετά εύκολη, καθώς μπορείτε να τα ανάψετε ή να τα απενεργοποιήσετε με το πάτημα μόλις ενός κουμπιού. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που διαθέτουν τα τζάκια αερίου είναι η ευελιξία, καθώς μπορούν να τοποθετηθούν παντού μέσα στο σπίτι, είτε κάτω από παράθυρα, σε τοίχο, επιδαπέδια ή ακόμα και στη μέση ενός δωματίου. Θα απαλλαγείτε επίσης από τη μυρωδιά καπνού και τον κίνδυνο ανάφλεξης από φωτιά ή στάχτες, που θα αντιμετωπίζατε εάν επιλέγατε ένα τζάκι ξύλου.

Όπως, βέβαια, είναι αναμενόμενο, έτσι και τα τζάκια αερίου, έχουν τα δικά τους μειονεκτήματα. Αρχικά, ιδιαίτερα το προπάνιο αποτελεί ένα ακριβό καύσιμο θέρμανσης, που σημαίνει ότι θα σας κοστίσει περισσότερο το να παράγετε την ίδια ποσότητα θερμότητας με το τζάκι αερίου, συγκριτικά με το να την παρήγατε μέσω της χρήσης ξύλου. Επιπλέον, η φωτιά που βγάζουν τα συγκεκριμένα τζάκια δε συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με τη φυσική φωτιά που θα προσέφερε ένα τζάκι ξύλου. Τέλος, θα χρειαστεί να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τη σύνδεση και τη συντήρηση της γραμμής αερίου, καθώς μια ελαττωματική σύνδεση ή διαρροή μπορεί να επιφέρει μεγάλους κινδύνους.

Ηλεκτρικό τζάκι

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα ηλεκτρικά τζάκια όχι μόνο ήρθαν για να μείνουν, αλλά αποτελούν το μέλλον στον κλάδο του τζακιού. Αποτελούν μια επιλογή αρκετά οικονομική, ασφαλή και καθαρή, ενώ ταυτόχρονα απαιτούν σχεδόν μηδενική συντήρηση και καμία απολύτως ειδική άδεια εγκατάστασης. Το μόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσουν είναι η σύνδεσή τους σε μια πρίζα και το πάτημα ενός κουμπιού τηλεχειριστηρίου. Είναι αρκετά φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς δεν εκπέμπουν αέρια που μπορεί να είναι επιβλαβή, και παράλληλα είναι ιδιαίτερα ασφαλή ειδικά για εσάς που έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια, δεδομένου ότι η προστατευτική γυάλινη επιφάνεια που διαθέτουν δεν υπερθερμαίνεται. Η απόδοση τους, αναφορικά με τη θερμότητα που εκπέμπουν, χαρακτηρίζεται ως αποτελεσματική, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια απώλεια θερμότητας μέσω εξαερισμού ή καμινάδας. Φυσικά, και στην περίπτωση των ηλεκτρικών τζακιών δεν είναι όλα ρόδινα.

Όπως συμβαίνει και με τα τζάκια αερίου, η φλόγα που εκπέμπουν δεν είναι αληθινή, καθώς δημιουργείται με τη βοήθεια του ηλεκτρισμού, με συνέπεια το αποτέλεσμα πολλές φορές να χαρακτηρίζεται ως όχι και τόσο καλαίσθητο. Θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη ηλεκτρική πρίζα στο σημείο που επιθυμείτε να συνδέσετε το ηλεκτρικό σας τζάκι, καθώς συνίσταται να μην τοποθετείται σε καλώδια προέκτασης για λόγους ασφαλείας. Συνηθίζεται, επίσης, να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τους υπόλοιπους τύπους τζακιών, καθώς πολλά από τα εξαρτήματα που διαθέτουν ενδέχεται να μην μπορούν να αντικατασταθούν ή να επισκευαστούν. Όσον αφορά την απόδοση της θερμότητας που εκπέμπουν, μπορεί όπως ήδη αναφέραμε να είναι αποτελεσματική, αφορά περιπτώσεις όμως που εγκαθίστανται σε μικρούς χώρους.

Τέλος, ενώ η αγορά και εγκατάστασή τους είναι αρκετά οικονομικές, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποβούν εξαιρετικά ενεργοβόρα. Αυτό φυσικά έχει να κάνει και με το μοντέλο ηλεκτρικού τζακιού που θα επιλέξετε.

Αναζητήστε καταστήματα πώλησης τζακιών στη Λάρισα στον ηλεκτρονικό οδηγό της πόλης elarisa.gr