Οι γιορτές πλησιάζουν και φέρνουν μαζί τους τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, η γιορτινή διακόσμηση είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε μπαίνοντας σε ένα σπίτι ή κατάστημα. Πολύχρωμα χριστουγεννιάτικα φώτα, λαμπερές γιρλάντες, διακοσμητικά χώρου και, φυσικά, χριστουγεννιάτικα δέντρα κάθε μεγέθους, με υπέροχες μπάλες και φανταχτερά στολίδια, έρχονται για να γεμίσουν κάθε χώρο με ζεστασιά και να μας βάλουν για τα καλά στο πνεύμα των γιορτών. Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση αποτελεί στοιχείο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, καθώς είναι σίγουρο πως θα πλημμυρίσει το χώρο σας με χαρούμενα συναισθήματα και θα σας βοηθήσει να απολαύσετε το πνεύμα των γιορτών, μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Κάθε χώρος είναι μοναδικός και η κατάλληλη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση θα απογειώσει τις ιδιαιτερότητές του. Οι επιλογές που προσφέρονται σε online κι φυσικά καταστήματα είναι άπειρες, επομένως πρέπει να βρείτε τις ιδανικές για το χώρο σας. Ας δούμε μερικές ιδέες και συμβουλές για τη διαμόρφωση του χώρου σας με το πιο εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο στυλ.

Φροντίστε έτσι ώστε ο χώρος σας να διαθέτει τα απαραίτητα χειμερινά είδη

Προτού πραγματοποιήσετε τις απαραίτητες αλλαγές στο χώρο σας, που σηματοδοτούν την έλευση των Χριστουγέννων, πρέπει να σιγουρέψετε πως κάθε προσθήκη θα ταιριάζει με το υπόλοιπο στυλ του. Θα ήταν ανούσιο να ξεκινήσετε να φτιάχνετε τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού σας, χωρίς να έχετε, πρώτα, απομακρύνει από το χώρο διάφορα είδη και αξεσουάρ που θυμίζουν φθινόπωρο, ή ακόμα και καλοκαίρι. Μερικά από τις συμβουλές μας είναι οι εξής:
• Χαλιά: Βρείτε τα κατάλληλα χαλιά που θα σας συντροφεύουν κατά τη διάρκεια των γιορτών και θα ταιριάξουν με τη χριστουγεννιάτικη διακόσμησή σας, κάνοντας αυτομάτως το σπίτι σας πιο ζεστό και φιλόξενο. Προτιμήστε σκούρα χρώματα ή κάποια απόχρωση του κόκκινου. Θα ήταν ανούσιο να επιλέξετε ένα χαλί με ζωηρές αποχρώσεις, που παραπέμπει στην ανοιξιάτικη ή καλοκαιρινή περίοδο.
• Κουρτίνες: Οι κουρτίνες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διακόσμησης ενός σπιτιού. Προτείνουμε να απομακρύνετε τις λεπτές κουρτίνες που χρησιμοποιούνται την άνοιξη και το καλοκαίρι και να χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν γίνεται απλά και λιτά σχέδια. Σκεφτείτε πως η διακόσμηση του χώρου σας θα είναι ήδη έντονη λόγω των χριστουγεννιάτικων αξεσουάρ, επομένως μία εξίσου φανταχτερή κουρτίνα θα ήταν υπερβολή.
• Κεριά: Αν υπάρχει μία περίοδος κατά την οποία μπορείτε να προβείτε άφοβα στη χρήση των κεριών, αυτή είναι η χριστουγεννιάτικη! Τα κεριά είναι μία απλή και ανέξοδη προσθήκη, που δίνει ένα τόνο πολυτέλειας στο γιορτινό τραπέζι και το καθιστικό σας. Προτιμήστε αποχρώσεις του κόκκινου ή το μπεζ και το σπασμένο λευκό.
• Καλύμματα, ριχτάρια και μαξιλαροθήκες: Αν οι καναπέδες, οι πολυθρόνες και τα μαξιλάρια του σπιτιού σας είναι σε χρώματα που θυμίζουν περισσότερο τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, έχουμε τη λύση. Ένα κάλυμμα σε σκούρες αποχρώσεις ή η πιο οικονομική επιλογή των ριχταριών, θα δώσουν την κατάλληλη χειμερινή νότα στο χώρο σας. Το ίδιο χριστουγεννιάτικο μοτίβο μπορείτε να ακολουθήσετε και με τα μαξιλάρια σας, ντύνοντάς τα με τις κατάλληλες μαξιλαροθήκες.
• Τζάκι: Αν το σπίτι σας διαθέτει τζάκι, η περίοδος των Χριστουγέννων είναι ιδανική, όχι μόνο για τη ζεστασιά που δίνει, αλλά και για να το συμπεριλάβετε στη χριστουγεννιάτικη διακόσμησή σας. Η τοποθέτηση διακοσμητικών καυσόξυλων ή φαναριών μέσα του και ο εμπλουτισμός του χώρου γύρω από αυτό με κεριά, κουκουνάρια και αρωματικά χώρου, θα προετοιμάσουν το έδαφος για την απόλυτη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.

Επιλέξτε το ιδανικό χριστουγεννιάτικο δέντρο

Αν πιστεύετε πως το δέντρο είναι η πιο εύκολη υπόθεση της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης, ξανασκεφτείτε το. Όπως κάθε στοιχείο της διακόσμησης ενός χώρου, έτσι και το χριστουγεννιάτικο δέντρο πρέπει να είναι προσαρμοσμένο σε κάθε σπίτι, προκειμένου να ταιριάζει με αυτό και να αναδεικνύει το υπόλοιπο ντεκόρ. Παραδείγματος χάρη, ένα πολύ ψηλό χριστουγεννιάτικο δέντρο σε καμία περίπτωση δε θα ταίριαζε σε ένα χαμηλοτάβανο σπίτι. Αντίστοιχα, ένα σχετικά μικρό σπίτι θα ήταν ανώφελο να περιλάμβανε ένα αρκετά ογκώδες χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο θα έκανε το χώρο να φαντάζει ακόμα πιο στενό. Προτείνουμε να αποκτήσετε ένα δέντρο που θα αναδεικνύει τον υπόλοιπο χώρο σας και να αποφύγετε τα extravagant χρώματα (μωβ, ροζ, χρυσό και ούτω καθεξής) που, αν και κυκλοφορούν σε μεγάλο βαθμό στο εμπόριο, τείνουν να κάνουν τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση να φαίνεται περισσότερο φθηνή παρά πολυτελής.

Χρησιμοποιήστε με έξυπνο τρόπο τα χριστουγεννιάτικα φώτα και τις γιρλάντες

Τα λαμπιόνια και οι γιρλάντες που θα τοποθετηθούν στο χώρο σας πρέπει να επιλεχθούν με προσοχή, καθώς είναι από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσουν οι επισκέπτες σας τις μέρες των εορτών. Οι γιρλάντες και τα λαμπιόνια δεν αποτελούν τάσεις των τελευταίων χρόνων. Αντίθετα, έχουν, πλέον, καθιερωθεί, ως μία διαχρονική, κλασική επιλογή στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Οι παραλλαγές ποικίλουν, ενώ η κατάλληλη επιλογή θα κάνει το χώρο σας να λάμπει, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Προσπαθήστε να αποφύγετε τόσο την υπερβολική τους χρήση, όσο και τον συνδυασμό των δύο, καθώς το τελικό αποτέλεσμα ενδεχομένως να μην είναι τόσο κομψό. Σε ό,τι αφορά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, η διακόσμηση με γιρλάντες ή λαμπιόνια ενδείκνυται να ακολουθεί ένα μοτίβο, που θα αυτομάτως θα το κάνει να φαίνεται πολυτελές. Αν το υπόλοιπο της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης του χώρου σας ήδη είναι ιδιαίτερα λαμπερό, προτιμήστε τη χρήση των γιρλάντων στο δέντρο σας, έτσι ώστε το σύνολο της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης να μη φανεί υπερβολικό.

Στολίστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας

Τα στολίδια και οι μπάλες επίσης αποτελούν παραδοσιακό κομμάτι της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης που δεν πρέπει να παραλείψετε. Οι επιλογές εδώ είναι αμέτρητες και εντυπωσιακές. Οι περισσότερο extravagant μπάλες και στολίδια δεν είναι απαγορευτικά, αν και καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθούν με μέτρο. Θα σας προτείναμε να βρείτε την κατάλληλη αναλογία ανάμεσα σε minimal και extravagant διακοσμητικά, ενώ πρέπει να εξετάσετε διεξοδικά το μοτίβο με το οποίο θα τα τοποθετήσετε. Μεριμνήστε έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολλά ογκώδη στολίδια, συγκεντρωμένα στο ίδιο σημείο του δέντρου. Αντ’ αυτού, πραγματοποιήστε μία προσεκτική κατανομή τους, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μην επισκιάζει την υπόλοιπη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και να αντανακλά την επιμελή σας προσπάθεια. Φυσικά, θα ήταν λάθος να “υπερφορτώσετε” το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας με μπάλες και στολίδια, καθώς μία τέτοια επιλογή θα χαρακτηριζόταν ως υπερβολική. Είναι εξίσου σημαντικό τα στολίδια και οι μπάλες να μην κρύβουν τις γιρλάντες ή τα λαμπάκια που θα επιλέξετε, καθώς αποτελούν εξίσου σπουδαίο κομμάτι της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης.

Μην παραλείψετε να διακοσμήσετε την τραπεζαρία σας

Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση της τραπεζαρίας σας δεν επιβάλλεται μόνο όταν πρόκειται για γιορτινό τραπέζι και οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση. Αντίθετα, ενδείκνυται το τραπέζι να είναι διακοσμημένο κάθε μέρα της περιόδου των γιορτών. Θα ήταν, άλλωστε, ανούσιο, αν η προσεγμένη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σαλονιού σας δε συμβάδιζε με την τραπεζαρία. Φυσικά, η διακόσμηση μπορεί να είναι αρκετά πιο λιτή, όταν δε συντρέχει ιδιαίτερος λόγος. Μπορείτε να αρκεστείτε στην επιλογή ενός τραπεζομάντηλου, είτε μονόχρωμου (μπεζ, σκούρο κόκκινο, σκούρο πράσινο ή κάποια απόχρωση του χρυσού) είτε σε χριστουγεννιάτικο μοτίβο. Φυσικά, η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του τραπεζιού σας οφείλει να είναι ακόμα πιο κομψή, σε ιδιαίτερες περιστάσεις. Προτείνουμε ένα τραπεζομάντηλο από βελούδο, που άλλωστε αποτελεί και μία από τις τελευταίες τάσεις της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης. Ο συνδυασμός του με ένα ντεκόρ από κεριά, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, μερικά κουκουνάρια και το ιδανικό χριστουγεννιάτικο σερβίτσιο, θα καταπλήξει τους καλεσμένους σας!

 

Αναζητήστε διακοσμητές στην πόλη της Λάρισας στον οδηγό της πόλης elarisa.gr