Η επίπλωση ενός σαλονιού δεν είναι απλή διαδικασία. Τουναντίον, το να βρείτε τα κατάλληλα έπιπλα για το χώρο σας προϋποθέτει μία σπουδαία επένδυση σε χρόνο και μία ιδιαίτερα εκτεταμένη έρευνα, έτσι ώστε να εντοπίσετε τα κατάλληλα έπιπλα που να καλύπτουν τις μοναδικές ανάγκες του σαλονιού σας και να αναδεικνύουν κάθε ιδιαιτερότητά του.

Η τελική επιλογή των επίπλων σας πρέπει να είναι συμβατή με τον χρηματικό προϋπολογισμό που έχετε καθορίσει, εξασφαλίζοντας ένα οπτικά καλαίσθητο, ποιοτικό και ευχάριστο αποτέλεσμα, που θα κάνει εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα να αισθάνεστε άνετα στον προσωπικό σας χώρο. Η επίπλωση του σαλονιού, εξάλλου, είναι πάντοτε εφικτή, αρκεί να διαθέσετε την ενέργειά σας σε αυτή και να μην αναλωθείτε σε τυχαίες και απερίσκεπτες επιλογές επίπλων. Διαβάστε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές για να βρείτε τα κατάλληλα έπιπλα για το σαλόνι σας.

Το στιλ επίπλων που θα επιλέξετε

Ξεκινώντας τις διαδικασίες επίπλωσης του σαλονιού σας, θα κληθείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορα στιλ επίπλων. Παραδείγματος χάρη, κάποιοι προτιμούν τα μοντέρνα έπιπλα, ενώ άλλοι στρέφονται σε κλασικές επιλογές. Είναι σημαντικό να διαλέξετε το κατάλληλο στιλ επίπλων, που να ταιριάζει απόλυτα με τα υπόλοιπα μέρη της διακόσμησης του σπιτιού σας, αλλά και να επιδεικνύει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της προσωπικότητάς σας. Ορισμένα στιλ επίπλων που παραμένουν διαχρονικά σε κάθε εποχή και συναντάμε σε πολλά σαλόνια, είναι τα εξής:

  • Vintage στιλ, εμπνευσμένο από διάφορα κύματα της τέχνης και της διακόσμησης από περασμένους αιώνες, όπως είναι η Art Deco και η Art Nouveau. Μία τέτοια επιλογή θα σας οδηγήσει σε κλασικά έπιπλα διαχρονικής ομορφιάς και αδιαμφισβήτητης κομψότητας.

  • Industrial στιλ, μία τάση που γνωρίζει ιδιαίτερη διάδοση τα τελευταία χρόνια και έχει ως βάση τα σκούρα και ψυχρά χρώματα. Το βιομηχανικό αυτό στιλ θεωρείται ιδανικό για έπιπλα νεανικών κατοικιών, προσφέροντας έναν συγκερασμό της μονοχρωμίας με το αυστηρό ύφος διακόσμησης.

  • Rustic στιλ, μία ακόμα παραδοσιακή αλλά διαχρονική μορφή διακόσμησης όπου δεσπόζουν τα γήινα χρώματα, τα βαριά έπιπλα και μοτίβα που ξυπνούν εικόνες της φύσης.

  • Minimal στιλ, μία ιδανική επιλογή για νεόχτιστες κατοικίες με σύγχρονες επιλογές επίπλων. Εδώ δίνεται έμφαση στη μοντέρνα διακόσμηση, που απορρίπτει τις λεπτομέρειες και αφήνει στο προσκήνιο τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία της διακόσμησης.

  • Boho στιλ, ένας ξέφρενος συνδυασμός από χρώματα, υφάσματα και έπιπλα που συνδυάζουν πληθώρα υλικών, βασισμένος στον βοημικό τρόπο ζωής. Πρόκειται για μία extravagant τάση που θα χαρίσει την ανάλογη αισθητική στο σαλόνι σας.

  • Εκλεκτικό στιλ, ένα στιλ διακόσμησης που θα σας αφήσει απεριόριστα περιθώρια να ξετυλίξετε τη δημιουργικότητά σας, επιλέγοντας ακόμα και παράδοξους συνδυασμούς χρωμάτων και επίπλων, που θα καταλήξουν σε ένα καλαίσθητο και ευφάνταστο αποτέλεσμα.

Η επιλογή του χρώματος των επίπλων σας

Το να επιλέξετε τους χρωματικούς τόνους των επίπλων σας δεν αποτελεί ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία. Έχοντας ως βάση το συγκεκριμένο στιλ διακόσμησης που έχετε διαλέξει, φροντίστε να δώσετε στα έπιπλά σας τα κατάλληλα χρώματα, τόνους και αποχρώσεις. Αν, παραδείγματος χάρη, έχετε επιλέξει το industrial στιλ, προτιμήστε τα μονόχρωμα έπιπλα με μία μέτρια ποικιλία σε τόνους. Αντίθετα, το boho στιλ ενδείκνυται για ποικιλόχρωμους συνδυασμούς επίπλων που θα αναδείξουν τη μοναδικότητα του σαλονιού σας. Ορισμένες έξυπνες ιδέες για να αξιοποιήσετε τα χρώματα των επίπλων σας στο έπακρο είναι οι εξής:

  • Προσπαθήστε όσο το δυνατόν να χρησιμοποιήσετε έπιπλα που να αρμόζουν στη διακόσμηση κάθε εποχής του χρόνου, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να πραγματοποιείτε πολλές αλλαγές διαρκώς. Προτιμήστε ασφαλείς συνδυασμούς, που θα προσαρμόζονται στη διακόσμηση τόσο του χειμώνα, όσο και του καλοκαιριού.

  • Χρησιμοποιήστε κουβέρτες και ριχτάρια, τόσο σε περίπτωση που θέλετε να “κρύψετε” κάποιο σημείο του χώρου σας, όσο και όταν θέλετε να τονίσετε ένα συγκεκριμένο σημείο των επίπλων σας. Πρόκειται για έναν έξυπνο και ανέξοδο τρόπο να αλλάξετε την αίσθηση του χώρου σας.

  • Μεριμνήστε έτσι ώστε τα χρώματα των επίπλων να ταιριάζουν με το υπόλοιπο της διακόσμησης, ιδιαίτερα με τις ταπετσαρίες των τοίχων και τις κουρτίνες. Τα περισσότερα στιλ διακόσμησης, πάντως, δεν προτείνουν τη δημιουργία έντονων αντιθέσεων.

Η σωστή οργάνωση των επίπλων του σαλονιού σας

Όπως θα διαπιστώσετε κατά τη διαδικασία οργάνωσης των επίπλων σας, η ορθή τοποθέτησή τους στο χώρο μπορεί να απογειώσει την εικόνα του σαλονιού σας. Βάλτε τα δυνατά σας, προκειμένου η οργάνωση των επίπλων να πραγματοποιηθεί με βάση τις δυνατότητες του χώρου σας, αναδεικνύοντας τα σημεία που εσείς θέλετε να τονίσετε και καλύπτοντας τις όποιες πιθανές αδυναμίες του. Αν, παραδείγματος χάρη, ο χώρος του σαλονιού είναι ιδιαίτερα στενός, ανεξαρτήτως του στιλ διακόσμησης που θα επιλέξετε, φροντίστε έτσι ώστε να μην τον υπερφορτώσετε με μία πληθώρα επίπλων, καθώς κάτι τέτοιο θα κάνει το σαλόνι σας να φαντάζει ακόμα λιγότερο ευρύχωρο.

Έπειτα, το σαλόνι δεν είναι μόνο το πρώτο ευρύχωρο δωμάτιο που θα συναντήσει κάποιος στο σπίτι σας, αλλά και ο χώρος όπου παραδοσιακά οι οικογένειες και παρέες περνούν το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίσετε έτσι ώστε τα έπιπλα του σαλονιού σας να σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα και να συμβάλλουν στην απόλαυση κάθε στιγμής με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Διατηρήστε το χώρο λειτουργικό, μη παραλείποντας να κρατήσετε μία φυσιολογική ροή κυκλοφορίας στο σαλόνι σας, με τη σωστή τοποθέτηση και οργάνωση των επίπλων. Φροντίστε, δηλαδή, για τη δημιουργία μίας διαδρομής ανάμεσα στα έπιπλα, ώστε αυτά να μην παρεμποδίζουν τη διάβασή σας.

Τα έπιπλα που συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο σαλόνι

Τα είδη και ο αριθμός των επίπλων που θα τοποθετήσετε στο σαλόνι σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το προσωπικό σας γούστο, οι οικονομικές σας δυνατότητες, το στιλ διακόσμησης που έχετε επιλέξει, το μέγεθος του σαλονιού σας και διάφορα ακόμα. Ορισμένα έπιπλα, όπως για παράδειγμα ο καναπές, δεν μπορούν να απουσιάζουν από ένα σαλόνι. Αντίστοιχα, άλλα έπιπλα αποτελούν όμορφες αλλά μη απαραίτητες προσθήκες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το έπιπλο-βιτρίνα.

Τυπικά, τα έπιπλα που απαρτίζουν ένα πλήρες σαλόνι είναι τα εξής:

  • Ο καναπές, έπιπλο που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίγο του σαλονιού σας. Το μέγεθος, όπως και ο αριθμός τους σε ένα σαλόνι, ποικίλλει αναλόγως με την έκταση του σαλονιού.

  • Η πολυθρόνα και οι καρέκλες, εξίσου σημαντικά έπιπλα, το μέγεθος της χρήσης των οποίων επίσης εξαρτάται από το εύρος του χώρου του σαλονιού.

  • Το τραπέζι του σαλονιού, κεντρικό κομμάτι που όχι μόνο συμπληρώνει τη διακόσμηση, αλλά συνήθως αποβαίνει χρήσιμο λόγω του αποθηκευτικού του χώρου.

  • Άλλα έπιπλα που συνήθως συναντάμε σε ένα σαλόνι είναι μία βιβλιοθήκη, ένα έπιπλο τηλεόρασης, μία βιτρίνα, καθώς και ορισμένα βοηθητικά τραπεζάκια, τα οποία τοποθετούνται δίπλα στους καναπέδες.

 

Αναζητήστε καταστήματα επίπλων στη πόλη της Λάρισας στον οδηγό της πόλης elarisa.gr