Γενικα

Η ρινοπλαστική είναι μία επέμβαση με την οποία αντιμετωπίζονται οι διάφορες δυσμορφίες της μύτης, όπως: μεγάλος ύβος (καμπούρα), στραβή μύτη, πεσμένη κορυφή μύτης, πλατιά ρουθούνια, άμορφη κορυφή. Η μύτη κατέχει την κεντρικότερη θέση στο πρόσωπο γύρω από την οποία «τοποθετούνται» όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Οποιαδήποτε λοιπόν δυσμορφία στη μύτη έχει αντίκτυπο στη συνολική εμφάνιση του προσώπου. Συνηθίζουμε να προσέχουμε τα μάτια σαν το κύριο χαρακτηριστικό ενός προσώπου.

Στην πραγματικότητα, η μύτη είναι εκείνη η οποία, υποσυνείδητα τις περισσότερες φορές, θα κάνει ένα πρόσωπο ελκυστικό ή μη. Μια όμορφη μύτη η οποία «δένει» αισθητικά και αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ενός προσώπου θα προσδώσει γλυκύτητα και αρμονία ακόμα και σε ένα μέτριο πρόσωπο. Αντίθετα, δύο πανέμορφα μάτια μπορεί ουσιαστικά να «χαθούν» αν στο κέντρο του προσώπου υπάρχει μία δύσμορφη μύτη η οποία «αιχμαλωτίζει» το βλέμμα του συνομιλητή.

Η ρινοπλαστική είναι μία εξειδικευμένη επέμβαση που πρέπει να γίνεται όταν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του προσώπου (18ο έτος ηλικίας) μόνο όταν ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος το επιθυμεί. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει επίσης να έχει συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προσδοκίες για τη βελτίωση της μορφής της μύτης του. Η πιο σύγχρονη τεχνική ρινοπλαστικής είναι η «ανοικτή» που εφαρμόζεται παγκοσμίως από όλους τους διακεκριμένους ρινοχειρουργούς. Προσφέρει στον χειρουργό τη δυνατότητα για άμεση όραση ολόκληρου του σκελετού της μύτης, τη διόρθωση ακόμα και μικρών ανατομικών δυσμορφιών, τη διόρθωση μετεγχειρητικών επιπλοκών (revision rhinoplasty) από προηγούμενη επέμβαση, τη διόρθωση συγγενών ανατομικών ανωμαλιών της μύτης κ.α.

Η προσεγγιση – πρωτη επισκεψη

Ο κάθε χειρουργός είναι υποχρεωμένος να αφιερώσει αρκετό χρόνο για να εξηγήσει στον ενδιαφερόμενο κατά την πρώτη του επίσκεψη ποια είναι τα αισθητικά προβλήματα της μύτης του, τα βασικά στάδια τα ρινοπλαστικής, την μετεγχειρητική του πορεία, τις πιθανές επιπλοκές, αλλά και να λύσει οποιαδήποτε τυχόν απορία του.

Θα πρέπει να θεωρείται ότι για κάθε ενδιαφερόμενο η ρινοπλαστική είναι ένα κομμάτι τελείως άγνωστο και όποιες πληροφορίες ή γνώσεις έχει, προέρχονται, είτε από προσωπικό ενδιαφέρον του ή από συζητήσεις με άλλα άτομα, όχι απαραίτητα ιατρούς. Για το λόγο αυτό, ο ειδικός οφείλει να καθησυχάσει τον ασθενή, αναπτύσσοντας μια ειλικρινή σχέση μαζί του, προσπαθώντας να εξαλείψει τυχόν φοβίες, μύθους, ανασφάλειες και άγχη που ενδέχεται να έχουν παρουσιαστεί.

Η ρινοπλαστική πρόκειται για ένα είδος «τέχνης». Δεν αρκεί μόνο η εφαρμογή των σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών, αλλά απαιτείται και η ανάλογη αισθητική (η αίσθηση του ωραίου) από τον χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο. Κάθε μύτη δεν είναι και δεν ταιριάζει σε όλα τα πρόσωπα. Πέρα από την ανάλυση της αισθητικής του κάθε προσώπου, τα αιτήματα του ενδιαφερόμενου, θα πρέπει να αξιολογηθούν πολλά περισσότερα στοιχεία, ώστε η «καινούργια» μύτη να δένει απόλυτα με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου και να μη γίνεται άμεσα αντιληπτή ότι είναι χειρουργημένη. Ένα προεγχειρητικό ερωτηματολόγιο που θα διαμορφώνει την ψυχοσύνθεση του κάθε ενδιαφερόμενου, τις κοινωνικές του δραστηριότητες, τις προσδοκίες του μετά τη ρινοπλαστική, η εκτενής συζήτηση με τον εκάστοτε χειρουργό και η λήψη προεγχειρητικών φωτογραφιών, θεωρούνται αναγκαία πριν την πραγματοποίηση της ρινοπλαστικής.

Από τον χειρουργό λαμβάνονται προεγχειρητικές φωτογραφίες, οι οποίες επεξεργάζονται στον υπολογιστή, ώστε ο ασθενής να αντιληφθεί τι πρόκειται να αλλάξει, εξηγώντας όμως σε αυτόν ότι πρόκειται απλά για μία επεξεργασμένη φωτογραφία.

Η επεμβαση

Η πιο σύγχρονη τεχνική είναι αυτή της ανοικτής ρινοπλαστικής. Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από την εμπειρία του χειρουργού αλλά και από το ίδιο το χειρουργείο και την πολυπλοκότητα της χειρουργικής επέμβασης. Γενικά όμως η διάρκειά της κυμαίνεται από μία έως μιάμιση ώρα στις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Η παραμονή στο νοσοκομείο ή στην κλινική είναι συνήθως μερικές ώρες και στην συνέχεια ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει για το σπίτι του. Επειδή η ρινoπλαστική είναι επέμβαση εξωτερική, θεωρείται επέμβαση ανώδυνη.

Ο ασθενής μετά το τέλος της χειρουργικής επέμβασης δεν φέρει πωματισμό (γάζες) στο εσωτερικό της μύτης, άρα αναπνέει άμεσα από αυτή. Τα ειδικά αυτοκόλλητα επάνω στη μύτη αφαιρούνται την 6η μετεγχειρητική ημέρα. Εμφανίζεται περιοφθαλμικό οίδημα (μελανιές), το οποίο όμως είναι μικρό σε έκταση και παροδικό και εξαφανίζεται τις επόμενες 4-6 ημέρες. Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες που δίνονται τόσο κατά την άμεση όσο και κατά την όψιμη μετεγχειρητική περίοδο. Κατά τον 1ο και 2ο μήνα η μύτη ξεπρήζεται ραγδαία (τις αλλαγές τις αντιλαμβάνεται και ο ασθενής ημέρα με την ημέρα), αλλά το τελικό της σχήμα το λαμβάνει μετά από αρκετούς μήνες (9-12 μήνες). Ο ασθενής όμως μέσα σε 10 με 15 ημέρες μετά την επέμβαση είναι αισθητικά κοινωνικά αποδεκτός.

Πετρόπουλος Ιωάννης, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος