Οι εγχειρήσεις στη σπονδυλική στήλη ενδείκνυνται για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων ορθοπαιδικής φύσεως που δε θεραπεύονται με διαφορετικές μεθόδους (π.χ. πολλαπλές συνεδρίες φυσικοθεραπειών) και, παρά τη συχνότητά τους, είθισται να αποτελούν φόβητρο για τον μέσο ασθενή που πρόκειται να υποβληθεί σε μία επέμβαση τέτοιου είδους. Οι εγχειρήσεις της σπονδυλικής στήλης διενεργούνται από ορθοπαιδικό και έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν ένα μεγάλο ποσοστό παθήσεων στην εν λόγω περιοχή του σώματος. Η ιδιαιτερότητά τους, ωστόσο, σε σύγκριση με εγχειρήσεις σε διαφορετικά μέρη του σώματος, είναι πως η πλήρης ίαση δεν πραγματοποιείται με το πέρας της εγχείρησης. Αντιθέτως, οι ορθοπαιδικοί τείνουν να προτείνουν ένα σύνολο από εκτενείς συμβουλές σχετικά με τη μετεγχειρητική φροντίδα του ασθενή, ενώ, συνήθως, ενδείκνυται και η διενέργεια ορισμένων συνεδριών αποθεραπείας, ο αριθμός των οποίων βρίσκεται σε συνάρτηση με τις δυνατότητες του εκάστοτε οργανισμού και το μέγεθος της βαρύτητας του κάθε περιστατικού.

Σε κάθε περίπτωση, η ίαση της σπονδυλικής στήλης δεν εξαρτάται μόνο από τη διαδικασία της εγχείρησης και την επακόλουθη φροντίδα του ασθενή. Αντίθετα, η αποκατάσταση της υγείας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος της τεχνολογίας που ο ορθοπαιδικός θα χρησιμοποιήσει, την επιστημονική του κατάρτηση, την ανταπόκριση του οργανισμού και το ιστορικό του χειρουργηθέντα. Θα αναφέρουμε ορισμένες συχνές μορφές εγχειρήσεων στην σπονδυλική στήλη και πώς αυτές αντιμετωπίζονται συνήθως από τον θεράποντα ορθοπαιδικό ιατρό, τόσο πριν, όσο και μετά την πραγματοποίησή τους, μελετώντας, εν συνεχεία, ποιες πρακτικές ενδείκνυνται για μία όσο το δυνατόν γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση.

Συχνές ορθοπαιδικές εγχειρήσεις της σπονδυλικής στήλης

Όπως είναι λογικό, υπάρχουν διάφοροι τύποι ορθοπαιδικών εγχειρήσεων που με τη σειρά τους ενδείκνυνται για διαφορετικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Η απόφαση για υποβολή σε εγχείρηση σπονδυλικής στήλης λαμβάνεται κατόπιν συνεννόησης με εξειδικευμένο κάθε φορά ορθοπαιδικό ιατρό. Θα αναφέρουμε ενδικετικά ορισμένες εγχειρήσεις σπονδυλικής στήλης που πραγματοποιούνται συχνά από ορθοπαιδικούς.

Αρχικά, η σπονδυλική σύντηξη ή σπονδυλοδεσία προτείνεται από αρκετούς ορθοπαιδικούς ως αποδοτική μέθοδος αντιμετώπισης διαφόρων προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης, από τη στιγμή που η αντιμετώπισή τους με φυσικοθεραπεία και λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή στεροειδών κριθεί ως αναποτελεσματική. Ορισμένες από τις ορθοπαιδικές παθήσεις που καλύπτονται από την εν λόγω εγχείρηση είναι το κάταγμα στο νωτιαίο οστό, η λοίμωξη της σπονδυλικής στήλης, η στένωση του νωτιαίου σωλήνα ή σπονδυλική στένωση, η ολίσθηση του νωτιαίου δίσκου ή σπονδυλολίσθηση, η εκφυλιστική ασθένεια δίσκου και η σκολίωση, εφόσον συνοδεύεται από ανυπόφορους πόνους. Η εν λόγω θεραπεία έγκειται στην επανένωση δύο ή παραπάνω σπονδύλων από τον ορθοπαιδικό χειρουργό, προκειμένου να δοθεί τέλος στον πόνο του ασθενή.

Έπειτα, η αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης αποτελεί όρο που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εγχειρήσεων ορθοπαιδικής φύσης, που έχουν ως στόχο την ανακούφιση του ασθενή από την πίεση που υφίστανται τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης. Κάποιες μορφές αποσυμπίεσης της σπονδυλικής στήλης είναι οι παρακάτω:

  • Η δισκεκτομή είναι μία από τις πλέον απλές και αναίμακτες εγχειρήσεις της σπονδυλικής στήλης και συνιστά τη μερική ή ολική αφαίρεση του δίσκου της σπονδυλικής στήλης, με γνώμονα την αντιμετώπιση συνδρόμων όπως η δισκοκήλη. Μπορεί να πραγματοποιηθεί και ενδοσκοπικά, κατόπιν σύστασης του ορθοπαιδικού ιατρού, ενώ η αποθεραπεία του ασθενή μπορεί να διαρκέσει ακόμη και λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες. Για την έγκαιρη και αποτελεσματική ανάρρωση, οι ορθοπαιδικοί συνήθως συνιστούν την αποφυγή του σηκώματος βαριών φορτίων.
  • Η λαμινεκτομή είναι μία σοβαρή επέμβαση της ορθοπαιδικής χειρουργικής, που αφορά στην αφαίρεση του πίσω μέρους του σπονδύλου που λέγεται έλασμα. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού, όπως αυτή προκύπτει από την αξιολόγηση του ορθοπαιδικού, εξετάζεται και η ενδοσκοπική αντιμετώπιση ή και ακομα πιο συντηρητικές προσεγγίσεις. Η ανάρρωση κυμαίνεται ανάλογα με το περιστατικό, ενώ, αν η λαμινεκτομή αποτελεί τμήμα μεγαλύτερης εγχείρησης, τότε αυτή μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μήνες.
  • Η τρηματεκτομή στοχεύει στην αποσυμπίεση του σπονδυλικού σωλήνα, ενώ πριν από τη διενέργειά της, ο ορθοπαιδικός πρέπει να διαπιστώσει τη σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης, ώστε να μη χρειαστεί να προηγηθεί σπονδυλοδεσία και να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα. Ο ασθενής ενδέχεται να μη χρειαστεί να παραμένει καθόλου στο νοσοκομείο μετά την εγχείρηση. Γενικά, η ανάρρωση θεωρείται αργή, καθώς ενδέχεται να διαρκέσει μέχρι και 1,5 χρόνο. Ελαφρές σωματικές ασκήσεις, ωστόσο, δύνανται να πραγματοποιηθούν ακόμα και 2 μήνες μετά την επέμβαση, κατόπιν συνεννόησης με τον ορθοπαιδικό.
  • Η σπονδυλική σωματεκτομή έχει ως αντικείμενο την αφαίρεση ενός από τους σπονδύλους και των δίσκων του, και την αντικατάστασή τους από εμφυτεύματα. Η ανάρρωση από μια τέτοιου είδους επέμβαση συνήθως κυμαίνεται από έξι έως οκτώ εβδομάδες, χρονικό διάστημα το οποίο πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από τακτικές επισκέψεις στον ορθοπαιδικό ιατρό, που είναι με τη σειρά του υπεύθυνος για την αξιολόγηση της προόδου της ανάρρωσης. Η σωματεκτομή εφαρμόζεται σχετικά σπάνια και ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Πώς θα εξασφαλίσετε μία γρήγορη και φυσιολογική αποκατάσταση

Μετά την εγχείρηση της σπονδυλικής στήλης, ο ορθοπαιδικός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για μία ταχεία αποκατάσταση, συμπεριλαμβάνοντας οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε και ενέργειες που πρέπει να αποφύγετε, προσαρμοσμένες κάθε φορά στην περίπτωσή σας. Η ταλαιπωρία μετά την υποβολή σε ένα χειρουργείο, ιδίως όταν αυτό πραγματοποιείται με ολική αναισθησία, σίγουρα απαιτεί κάποιο διάστημα παραμονής στο κρεβάτι, για ξεκούραση και αποφυγή τόσο τραυματισμών στην εγχειρισμένη περιοχή, όσο και των παρενεργειών της αναισθησίας. Ταυτόχρονα, μία ακόμα συχνή οδηγία που δίνουν οι ορθοπαιδικοί είναι να φροντίσετε για την παροχή βοήθειας από κάποιον οικείο σας, καθώς ακόμα και η παραμικρή λανθασμένη κίνηση της καθημερινότητας στο σπίτι ενδέχεται να οδηγήσει σε επιδείνωση της υγείας του εγχειρηθέντα.

Πώς θα αποφύγετε τη μόλυνση του τραύματος

Ακόμη και οι ελάχιστα παρεμβατικές εγχειρήσεις ορθοπαιδικής φύσης αφήνουν πληγή στον ασθενή, η οποία κλείνει με ράμματα. Ο ορθοπαιδικός σας είναι υπεύθυνος για την καθοδήγησή σας, ως προς τον καθαρισμό του τραύματος και την ορθή επανόρθωση της πληγής. Η φροντίδα της πληγής αποτελεί κρίσιμο κομμάτι της μετεγχειρητικής περιόδου. Για το λόγο αυτό πρέπει να ακολουθήσετε κάθε προτροπή του ορθοπαιδικού σας, προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις όπου η πληγή μολύνεται και υποτροπιάζει. Παρακολουθήστε τακτικά και ενδελεχώς την πληγή, έτσι ώστε να διαπιστώσετε όσο νωρίτερα γίνεται οτιδήποτε ασυνήθιστο, όπως μία ενόχληση, ένας ερεθισμός και οποιοδήποτε άλλο επισφαλές γεγονός, που προκύπτει λόγω ελλιπούς φροντίδας και ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω επιπλοκές. Ο ορθοπαιδικός σας θα σας συμβουλεύσει, επίσης, να αποφύγετε δραστηριότητες που ενδέχεται να βλάψουν την πληγή σας, ιδίως στις αρχές της μετεγχειρητικής περιόδου. Ο λόγος είναι ότι ακόμα και μια μικρή απότομη κίνηση ενδέχεται να σκίσει τα ράμματα και, κατ’ επέκταση, να δημιουργήσει τόσο αιμορραγία, όσο και μόνιμη ουλή.

 

Αναζητήστε χειρούργους ορθοπαιδικούς στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης.