Η φυσικοθεραπεία (επίσης γνωστή ως φυσιοθεραπεία) και η χειροπρακτική φροντίδα έχουν κάποιες ομοιότητες. Πιο συγκεκριμένα, και οι δύο κλάδοι αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται τον πόνο και τη δυσκαμψία στο σώμα μας. Επίσης, τα δύο επαγγέλματα αυτά, ασκούνται από αδειοδοτημένους επαγγελματίες με πολυετή εκπαίδευση στις επιστήμες της φυσιοθεραπείας και του μυοσκελετικού μας συστήματος. Παρόλα αυτά, οι προσεγγίσεις τους μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικές. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτούς τους δύο κλάδους, πώς διαφέρουν, ποια οφέλη προσφέρουν και πώς να επιλέξουμε μεταξύ των δύο εάν έχουμε κάποιον πόνο, δυσκαμψία των αρθρώσεων ή δυσκολία στην κίνηση.

Ποιες είναι οι ομοιότητες μεταξύ φυσικοθεραπείας και χειροπρακτικής φροντίδας;

Δεδομένου ότι και οι δύο είναι εξαιρετικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας, υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ χειροπράκτη και φυσιοθεραπευτή. Όσον αφορά την εκπαίδευση, τόσο οι χειροπράκτες όσο και οι φυσιοθεραπευτές εκπαιδεύονται σε διδακτορικό επίπεδο.

Επιπλέον, και οι δύο πρέπει να περάσουν μια αυστηρή εξέταση αδειοδότησης προτού τους επιτραπεί νόμιμα να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Όσον αφορά το τι κάνουν, τόσο οι χειροπράκτες όσο και οι φυσιοθεραπευτές επικεντρώνονται σε μη χειρουργικές και χωρίς φάρμακα μεθόδους θεραπείας. Αυτά συχνά προορίζονται να βοηθήσουν τους ασθενείς να αποφύγουν την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση ή άλλες εντατικές επεμβάσεις.

Ωστόσο, αυτοί οι επαγγελματίες μπορούν επίσης να συνεργαστούν με ασθενείς μετά την επέμβαση για να βοηθήσουν την ανάρρωσή τους από τη χειρουργική επέμβαση. Αυτοί οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να χρησιμοποιήσουν μερικές από τις ίδιες μεθόδους θεραπείας, όπως η θερμική θεραπεία και η διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση (TENS), καθώς και η πρακτική χειροκίνητη θεραπεία. Οι ασθενείς δεν επισκέπτονται μόνο χειροπράκτη ή φυσιοθεραπευτή για βοήθεια στην ανάρρωση από τραυματισμό ή άλλο ιατρικό πρόβλημα.

Αυτοί οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης προσφέρουν επίσης προληπτική βοήθεια ευεξίας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης των ασθενών. Χειροπράκτες και φυσιοθεραπευτές μπορούν να παρέχουν συστάσεις για ασκήσεις που βελτιώνουν την κινητικότητα, τη δύναμη και το εύρος κίνησης. Οι αθλητές μπορούν να επισκεφθούν χειροπράκτες και φυσιοθεραπευτές για σκοπούς πρόληψης τραυματισμών. Και οι δύο τύποι επαγγελματιών μπορούν να παρέχουν εκπαίδευση σχετικά με τη σωστή εμβιομηχανική, η οποία μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού. Όπως μπορούμε να δούμε, υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ αυτών των τύπων παρόχων υγειονομικής περίθαλψης.

Ευθύνες εργασίας για χειροπράκτες και φυσιοθεραπευτές

Τώρα που γνωρίζουμε κάποια πράγματα και είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι με τις κύριες ομοιότητες αυτών των επαγγελμάτων, ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στη διαφορά μεταξύ χειροπράκτη και φυσιοθεραπευτή. Ένας χειροπράκτης επικεντρώνεται κυρίως στην ευθυγράμμιση των οστών και των αρθρώσεων, καθώς και σε διαταραχές και τραυματισμούς του μυοσκελετικού συστήματος.

Αντίθετα, ένας φυσιοθεραπευτής είναι κυρίως ένας ειδικός στην κίνηση που αξιολογεί πώς λειτουργεί και κινείται ολόκληρο το σώμα. Συχνά πιστεύεται ότι οι χειροπράκτες θεραπεύουν μόνο τη σπονδυλική στήλη. Αλλά στην πραγματικότητα, μπορούν να αξιολογήσουν, να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν διαταραχές και τραυματισμούς ολόκληρου του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος. Αυτές περιλαμβάνουν τις αρθρώσεις, τους τένοντες, τους μυς και τα νεύρα.

Για παράδειγμα, ένας χειροπράκτης μπορεί να θεραπεύσει ένα θύμα τροχαίου ατυχήματος για μαστίγιο στο λαιμό ή έναν υπάλληλο γραφείου για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα στους καρπούς. Οι χειροπράκτες μπορούν επίσης να παρέχουν προληπτική φροντίδα για έγκυες γυναίκες, να θεραπεύσουν αθλητικούς τραυματισμούς και ακόμη και να ανακουφίσουν πονοκεφάλους που προκύπτουν από δυσλειτουργία του λαιμού ή του νευρικού συστήματος.

Αντίθετα, οι φυσιοθεραπευτές αντιμετωπίζουν τραυματισμούς και καταστάσεις ολόκληρου του σώματος καθώς σχετίζονται με τη λειτουργία, τη δύναμη και την κινητικότητα του σώματος. Επικεντρώνονται στην αποκατάσταση της βέλτιστης λειτουργίας του ασθενούς μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος φυσικής αποκατάστασης. Για παράδειγμα, ένας ασθενής μπορεί να επισκεφθεί έναν φυσιοθεραπευτή για βοήθεια για να μάθει ξανά πώς να περπατάει μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, να κινείται με ένα προσθετικό μέλος ή να ενισχύει ένα μέρος του σώματος μετά από χειρουργική επέμβαση.

Μέθοδοι θεραπείας χειροπρακτών εναντίον φυσιοθεραπευτών

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαφορές μεταξύ αυτών των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, είναι χρήσιμο να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις μεθόδους θεραπείας που προσφέρουν. Ένας χειροπράκτης μπορεί να κάνει τα εξής:
• Διεξαγωγή εξετάσεων, λήψη ακτινογραφιών και διενέργεια φυσικών εξετάσεων
• Αξιολογεί τη στάση του σώματος του ασθενούς και την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης
• Χορήγηση θερμικής και ψυχρής θεραπείας για τη θεραπεία του πόνου και την προώθηση της επούλωσης
• Χορηγεί θεραπευτικό υπερηχογράφημα για να βελτιώσετε τις ενοχλήσεις μαλακών μορίων
• Παρέχει κινητοποίηση μαλακών μορίων ή μασάζ
• Χρησιμοποιεί την έλξη της σπονδυλικής στήλης για να μειώσει την πίεση των νεύρων
• Χορηγεί ηλεκτρική νευρική διέγερση
• Προτείνει διατροφικές βελτιώσεις και αλλαγές στον τρόπο ζωής

Φυσικά, οι χειροπράκτες παρέχουν επίσης αυτό που είναι ίσως το πιο γνωστό από τις μεθόδους χειροπρακτικής θεραπείας: την προσαρμογή της σπονδυλικής στήλης. Οι προσαρμογές της σπονδυλικής στήλης ωθούν τους σπονδύλους στις σωστές τους θέσεις. Αυτό ανακουφίζει από την πίεση στα κοντινά νεύρα και διευκολύνει την επούλωση.

Όπως ένας χειροπράκτης, ένας φυσιοθεραπευτής θα επανεξετάσει επίσης το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματα ενός ασθενούς. Στη συνέχεια, θα διεξάγει αξιολογήσεις ασθενών, όπως παρατηρώντας πώς κινούνται ή πώς λειτουργεί ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, ο φυσιοθεραπευτής θα αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυσικής αποκατάστασης σχεδιασμένο ειδικά για αυτόν τον ασθενή. Το πρόγραμμα αποκατάστασης ενός ασθενούς μπορεί να περιλαμβάνει οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους θεραπείας:

• Παθητικές και ενεργητικές διατάσεις και ασκήσεις σχεδιασμένες για την αύξηση της δύναμης, του εύρους κίνησης, της ευελιξίας και της συνολικής κινητικότητας
• Θεραπευτικός υπέρηχος
• Τεχνικές κινητοποίησης των αρθρώσεων
• Θερμοθεραπεία και ψυχρή θεραπεία
• Θεραπεία μασάζ
• Εκπαίδευση για τη χρήση βοηθητικών συσκευών, ορθωτικών και προσθετικής
• Κινησιολογία για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των μυών και τη μείωση του πόνου
• Φωτοθεραπεία για την επούλωση πληγών και τη θεραπεία του χρόνιου πόνου

Όπως μπορούμε να δούμε, υπάρχει κάποια αλληλεπικάλυψη μεταξύ των μεθόδων θεραπείας των χειροπρακτών και των φυσιοθεραπευτών. Ωστόσο, η κύρια μέθοδος θεραπείας ενός φυσιοθεραπευτή είναι το προβλεπόμενο πρόγραμμα διατάσεων και άσκησης, ενώ η κύρια μέθοδος θεραπείας για τους χειροπράκτες είναι ο χειρισμός της σπονδυλικής στήλης.

Συμπερασματικά

Τόσο η φυσικοθεραπεία, όσο και η χειροπρακτική φροντίδα επικεντρώνονται στη διαχείριση του πόνου και άλλων συμπτωμάτων χρησιμοποιώντας μη επεμβατικές τεχνικές. Και οι δύο κλάδοι χρησιμοποιούν πρακτική θεραπεία για τη θεραπεία συγκεκριμένων καταστάσεων.

Η φυσικοθεραπεία επικεντρώνεται στο πώς το σώμα κινείται και λειτουργεί στο σύνολό του.
Ένας φυσιοθεραπευτής θα συνεργαστεί μαζί σας σε ασκήσεις και διατάσεις για να σας βοηθήσει να κινηθείτε πιο εύκολα με λιγότερο πόνο.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν πρακτική χειραγώγηση για ορισμένες συνθήκες. Εάν έχουμε πόνο – ή δυσκολευόμαστε να μετακινηθούμε εύκολα – καλό θα ήταν να απευθυνθούμε στον γιατρό μας σχετικά με το αν η φυσικοθεραπεία ή η χειροπρακτική φροντίδα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για την περίπτωση μας.

Αναζητήστε φυσικοθεραπευτές στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr