Αν και επιβιώνουν κυρίως στον γυναικείο τομέα στον σημερινό κόσμο, τα ψηλά τακούνια έχουν μακρά ιστορία, αφού φοριούνταν και από τα δύο φύλα. Κι όμως, αυτά τα παπούτσια που μας ψηλώνουν υπάρχουν για περισσότερο καιρό από ό,τι νομίζαμε. Και δεν ήταν πάντα απλά μια επιλογή μόδας! Ας κάνουμε, λοιπόν, ένα ταξίδι στην ιστορία των ψηλοτάκουνων.

Η γέννηση

Το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα ψηλοτάκουνων τακουνιών προέρχεται από το αρχαίο Ιράν τον 10ο αιώνα μ.Χ. Εκείνη την εποχή, το Ιράν ήταν γνωστό ως Περσία και ήταν ο περσικός στρατός που είχε την τιμή να φορέσει τα πρώτα ψηλά τακούνια. Οι Πέρσες ήταν εξαιρετικοί ιππείς και το ιππικό αποτελούσε σημαντικό μέρος του περσικού στρατού. Οι έφιπποι στρατιώτες θα φόρτωναν προς τον εχθρό που στεκόταν όρθιος στη σέλα για να πυροβολήσει ένα τόξο. Χρειάστηκε τεράστια επιδεξιότητα και λίγη βοήθεια από κάποια έξυπνα υποδήματα…Σωστά, οι τρομακτικοί έφιπποι Πέρσες τοξότες φορούσαν ψηλά τακούνια!

Εντάξει, δεν φορούσαν στιλέτο, φορούσαν όμως τους πρόδρομους αυτών! Οι Πέρσες είχαν έξυπνα υπολογίσει ότι μια προέκταση της φτέρνας βοηθάει τα πόδια τους να παραμείνουν σταθερά στους αναβολείς, όταν σηκώνονταν για να πυροβολήσουν τα τόξα τους. Παρά το πέρασμα χιλιετιών, η ίδια αρχή χρησιμοποιείται σήμερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι καουμπόικες μπότες και οι μπότες ιππασίας έχουν τακούνι.

Ταξίδι προς την Ευρώπη

Η Περσική Αυτοκρατορία είχε αρκετά ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με ευρωπαϊκές χώρες και αυτοκρατορίες. Για αυτόν τον λόγο, είναι πολύ πιθανό ότι η ιδέα των ψηλοτάκουνων παπουτσιών ήρθε μέσω εμπορικών καναλιών. Βλέπετε, οι εμπορικοί δρόμοι δεν είναι απλώς μέθοδοι ανταλλαγής αγαθών, καθώς ενα τεράστιο ποσό πολιτιστικών ανταλλαγών συμβαίνει και μέσα τους. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το 1400 οι γυναίκες στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην Ισπανία και τη Βενετία, φορούσαν παπούτσια με υψηλή πλατφόρμα που ονομάζονταν «chopines». Ήταν αρχικά ένα είδος τσόκαρου που φοριόταν πάνω από το κανονικό παπούτσι για να αφαιρέσει τη βρωμιά που γέμιζε τους μεσαιωνικούς δρόμους. Ωστόσο, τελικά έγιναν τάση μόδας, ειδικά στη Βενετία. Οι αυλικοί και οι ευγενείς άρχισαν να φορούν chopines αυξανόμενου ύψους που τους προσέδιδε κύρος και πλούτο.

Σύμβολο δύναμης

Μέχρι τον 17ο αιώνα, τα ψηλοτάκουνα παπούτσια είχαν πάρει μια μορφή που έμοιαζε περισσότερο με τα τακούνια του σήμερα. Τα δάχτυλα των ποδιών ήταν χαμηλότερα στο έδαφος και η φτέρνα ανυψώθηκε περισσότερο. Αν και αρχικά, ήταν οι άνδρες που φόρεσαν αυτά τα πολυτελή νέα παπούτσια. Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια του 17ου αιώνα ήταν σύμβολο κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης. Μόνο οι άνδρες που είχαν πολλά χρήματα μπορούσαν να τα αγοράσουν, καθώς κι εκείνοι που δεν εργάζονταν, αφού το να εμφανιστούν στην δουλειά με τέτοια παπούτσια ήταν απαγορευμένο. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στην ιστορία, τα ψηλοτάκουνα, έγιναν τα παπούτσια των βασιλιάδων, των πριγκίπων και των ευγενών. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος XIV της Γαλλίας αγαπούσε ιδιαίτερα τα ψηλοτάκουνα παπούτσια, και άρχισε να τα θεωρεί σύμβολο δύναμης. Όσο υψηλότερη είναι η φτέρνα τόσο πιο ισχυρός είναι! Του άρεσαν τόσο πολύ, που είχε πολλά ζευγάρια φτιαγμένα ειδικά γι ‘αυτόν. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορα υλικά, όπως σατέν και βελούδο. Τα έβαφε κόκκινα ή μπλε για να τονίσει περαιτέρω την πολυτέλεια τους.

Η Επανάσταση

Καθώς κυλούσε ο 18ος αιώνας, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Πρώτα απ ‘όλα, οι κοινές γυναίκες άρχισαν να υιοθετούν το στυλ. Φυσικά, από τη στιγμή που και οι γυναίκες άρχισαν να φορούν ψηλά τακούνια, έπρεπε να υπάρχει κάποια διάκριση μεταξύ των ανδρικών τακουνιών και των γυναικείων. Ο εύθραυστος εγωισμός των ευγενών χρειαζόταν προστασία τότε όπως και τώρα. Τα γυναικεία παπούτσια είχαν λεπτότερα τακούνια, καθιστώντας τα πιο δύσκολα και άβολα στη χρήση. Τελικά, καθώς ξεκίνησε η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός, οι άνδρες σταμάτησαν να φορούν τακούνια. Ο Διαφωτισμός τους έπεισε ότι ήταν λογικά όντα, αντίθετα με τον παραλογισμό των γυναικών. Τα τακούνια, τα οποία φοριούνταν για λόγους στάτους και μόδας και όχι για χρηστικούς λόγους, ήταν παράλογα. Ως εκ τούτου, τα τακούνια υποβιβάστηκαν στον τομέα των γυναικών. Αυτή η αλλαγή φύλου δεν ήταν η μεγαλύτερη που έπληξε την ιστορία των ψηλοτάκουνων κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής. Η μεγάλη αλλαγή ήρθε προς τα τέλη του 18ου αιώνα. Γύρω στο έτος 1780 όταν η Γαλλική Επανάσταση προκάλεσε απίστευτη αναταραχή. Τα ψηλά τακούνια, αν και φοριούνταν από ευγενείς και κοινούς θνητούς, είχαν από καιρό συνδεθεί με την εξουσία, την υπερηφάνεια και τη βασιλεία. Όταν ξεκίνησε η επανάσταση, κανείς δεν ήθελε πια να συναναστραφεί με τους βασιλείς από φόβο μήπως χάσει το κεφάλι του! Ομοίως, σε άλλες χώρες όπως η Βρετανία και η Αμερική, τα ψηλά τακούνια και άλλα καλλυντικά προϊόντα θεωρήθηκαν έκφυλα. Οι γυναίκες που πιάστηκαν να φορούν τακούνια θα αντιμετωπίζονταν με την ίδια τιμωρία με τις μάγισσες, καίγοντας στην πυρά!

Αναβίωση

Το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα είδε τα ψηλά τακούνια αναβίωσαν. Αρχικά, επανεμφανίστηκαν περίπου 2 ίντσες υψηλότερα. Καθώς ο αιώνας προχωρούσε όλο και περισσότερα σχέδια φτέρνας κατοχυρώθηκαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και τα τακούνια έγιναν βασικό στοιχείο της μόδας πολυτελείας. Η φτέρνα Pinet και η φτέρνα Cromwell εφευρέθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν.

Η Φεμινιστική στάση

Η δημοτικότητα των στιλέτων και άλλων λεπτών, ψηλοτάκουνων παπουτσιών στις αρχές έως τα μέσα του 19ου αιώνα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη συνεχιζόμενη φήμη του παπουτσιού σήμερα. Ωστόσο, τις τελευταίες 3 δεκαετίες του 20ού αιώνα σημειώθηκε αλλαγή στην αντίληψη των τακουνιών. Στη δεκαετία του 1970, ο φεμινισμός δεύτερου κύματος βοήθησε στην απελευθέρωση των γυναικών και στη δημιουργία μιας νέας αντίληψης για τους ρόλους τους στην κοινωνία. Η ιδέα να φορούν τακούνια για να ευχαριστήσουν τους άνδρες έγινε απίστευτα αντιδημοφιλής και τα ψηλά τακούνια υπέστησαν πτώση στη δημοτικότητα κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της ιστορίας τους.

Σήμερα

Στη σημερινή εποχή, η φύση και οι πολιτιστικές επιπτώσεις των ψηλοτάκουνων παπουτσιών είναι περίπλοκες. Υπάρχουν εκείνοι που φορούν τακούνια για αισθητικούς σκοπούς, και άλλοι για να κάνουν μια δήλωση μόδας. Τα τακούνια δεν περιορίζονται πλέον αυστηρά στη γυναικεία μόδα. Η άνοδος της ανδρογόνου μόδας επανέφερε τα τακούνια στη σφαίρα των ανδρών. Ωστόσο, εξακολουθούν να μην είναι τόσο δημοφιλείς μεταξύ των ανδρών. Σήμερα, διαθέτουμε μια τεράστια ποικιλία στυλ και τύπων παπουτσιών. Ο αριθμός των διαφορετικών διαθέσιμων ψηλών παπουτσιών βοηθά την εξέλιξη της μόδας.

Πηγή: www.lovehappensmag.com

Αναζητήστε καταστήματα με γυναικεία παπούτσια στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr