Τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ) αποτελούν εξειδικευμένους παιδαγωγικούς χώρους, στους οποίους επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων μεριμνούν για τη δημιουργική απασχόληση παιδιών από 5 έως 12 ετών, κατά τη διάρκεια των απογευματινών ωρών. Η δημιουργία και ύπαρξη τέτοιου είδους δομών εξυπηρετεί τόσο στη δημιουργική και επιμορφωτική απασχόληση των παιδιών σε ένα μεγάλο εύρος του ελεύθερού τους χρόνου, συμβάλλοντας παράλληλα στη διαδικασία κοινωνικοποίησής τους, όσο και στην αποδέσμευση των γονέων από την ευθύνη της φύλαξης των παιδιών τους, τις ώρες κατά τις οποίες εργάζονται.

Η έννοια των ΚΔΑΠ πολλές φορές, λανθασμένα συγχέεται με εκείνη των παιδότοπων ή των βρεφονηπιακών σταθμών, από ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι οικείοι με την ιδέα του ΚΔΑΠ. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δομές με εντελώς διαφορετική φύση και αποστολή, όχι μόνο από άποψη του σκοπού και των δράσεων που τις διέπουν, αλλά και από την πλευρά των συγκεκριμένων -και, αν μη τι άλλο, ιδιαίτερα αυστηρών- προδιαγραφών που απαιτούνται για την ίδρυση και για την ομαλή, άνευ προβλημάτων λειτουργία τους. Στην Ελλάδα, τα πρώτα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ) έκαναν την εμφάνισή τους μόλις το 1996, ενώ πλέον, τελεί σε λειτουργία ένας αξιοσημείωτα αυξανόμενος αριθμός ΚΔΑΠ, ειδικά σχεδιασμένος έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες παιδιών και εφήβων με αναπηρίες ή με διάφορα νοητικά προβλήματα. Αυτά δεν είναι άλλα από τα ΚΔΑΠ ΜεΑ.

Ποια είναι, όμως, τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει το παιδί σας από την παρακολούθηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης ενός ΚΔΑΠ; Ποιο είναι το ωράριο κατά το οποίο τα εν λόγω κέντρα λειτουργούν και ποιες ακριβώς είναι οι δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να συμμετάσχει ένα παιδί; Διαβάστε τα πάντα για τη δομή, τη διαδικασία συμμετοχής και την τυπική λειτουργία του εκπαιδευτικού προγράμματος των ΚΔΑΠ στην Ελλάδα, στον αναλυτικό οδηγό μας.

Ποιες δραστηριότητες περιλαμβάνει ένα ΚΔΑΠ;

Τα παιδιά που απασχολούνται σε ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, έχουν τη δυνατότητα να μυηθούν σε ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα ατομικών και ομαδικών δραστηριοτήτων, το οποίο ενδέχεται να διαφέρει μεταξύ των διαφόρων ΚΔΑΠ. Σε γενικές γραμμές, οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

  • η ενισχυτική διδασκαλία
  • η φιλαναγνωσία και η δημιουργική γραφή
  • οι κατασκευές
  • η περιβαλλοντική αγωγή
  • τα εικαστικά και η ζωγραφική
  • το κουκλοθέατρο
  • η μουσικοκινητική αγωγή
  • ο αθλητισμός
  • το θεατρικό παιχνίδι και η θεατρική αγωγή
  • τα εργαστήρια πληροφορικής
  • η παραμυθογνωσία
  • η μαγειρική και η εκμάθηση της ισορροπημένης διατροφής
  • οι χειροτεχνίες
  • το εργαστήρι πηλού
  • η γλυπτική και η κεραμική
  • τα εργαστήρια αρχιτεκτονικής
  • το εργαστήρι κόμικς
  • η θεραπεία μέσω παιχνιδιών (play therapy)
  • το εργαστήρι πειραμάτων
  • τα επιτραπέζια παιχνίδια
  • τα θεματικά πάρτυ
  • η δανειστική βιβλιοθήκη
  • η ρομποτική
  • η ελεύθερη ώρα παιχνιδιού
  • η διδασκαλία ξένων γλωσσών

 

Τι εκπαιδευτικό προσωπικό απαρτίζει ένα ΚΔΑΠ;

Ένα ΚΔΑΠ οφείλει να απαρτίζεται από εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο καθορίζεται με βάση τις ανάγκες των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται και αναπτύσσονται στο εκάστοτε κέντρο. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, λοιπόν, βάσει των δραστηριοτήτων που χρήζουν πλήρως καταρτισμένου προσωπικού, οι υπάλληλοι ενός κέντρου δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ) μπορεί να έχουν πιστοποιηθεί, μεταξύ άλλων, στις παρακάτω ειδικότητες:
παιδαγωγοί, νηπιαγωγοί, γυμναστές, φυσικοθεραπευτές, καθηγητές μουσικής, καθηγητές εικαστικών και ζωγραφικής, καθηγητές θεατρολογίας, καθηγητές χορού, καθηγητές ρομποτικής, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί πληροφορικής, καθώς και επαγγελματίες πολλών ακόμα τομέων.

 

Ποια τα οφέλη ενός ΚΔΑΠ;

Είναι γεγονός πως στις μέρες μας, η καθημερινότητα των παιδιών διαφέρει πολύ από εκείνη όσων μεγάλωσαν σε προηγούμενες δεκαετίες. Η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί με ραγδαίους ρυθμούς, εισβάλοντας αναπόφευκτα στην καθημερινή μας ζωή μας σε τόσο μεγάλο βαθμό, που τα παιδιά μαθαίνουν να τη χειρίζονται και να τη χρησιμοποιούν, από πολύ μικρή ηλικία. Δεν είναι λίγες οι φορές που η επιστροφή από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο συνοδεύεται από, πολλές φορές πολύωρη, ενασχόληση με κάποιο παιχνίδι στο tablet ή ένα παιδικό πρόγραμμα στην τηλεόραση ή ακόμα και σε κάποια ψηφιακή πλατφόρμα.

Η δημιουργική απασχόληση προωθεί την ενεργή συμμετοχή, τόσο πνευματική όσο και φυσική, του παιδιού σε δραστηριότητες που απαιτούν και αποσκοπούν στη δημιουργία, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην υγιή και ωφέλιμη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, λοιπόν, τα παιδιά μαθαίνουν να αξιοποιούν στο έπακρο τον ελεύθερο χρόνο τους, εντείνοντας, παράλληλα, τη δημιουργικότητά τους. Λαμβάνουν ερεθίσματα που διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και ωφελούν, παράλληλα, τον τρόπο σκέψης και την φαντασία τους. Μαθαίνουν την έννοια της ομαδικότητας, κάνουν καινούριες κοινωνικές συναναστροφές και φιλίες, ανακαλύπτουν ή εξελίσσουν τα διάφορα ταλέντα και τις δεξιότητές τους μέσω μιας μεγάλης ποικιλίας διαφόρων δραστηριοτήτων. Επιπρόσθετα, μέσω της δημιουργικής απασχόλησης, καλλιεργείται στα παιδιά η αίσθηση του ανήκειν, ενώ βελτιώνονται οι κοινωνικές τους δεξιότητες, καθώς τους διδάσκονται έμπρακτα οι έννοιες της συνεργασίας, της υποστήριξης και του σεβασμού. Παράλληλα, τα παιδιά που γράφονται σε ΚΔΑΠ γίνονται δέκτες ενός μεγάλου φάσματος πληροφοριών και γνώσεων, με τρόπο διασκεδαστικό και ψυχαγωγικό.

Όσον αφορά στα ΚΔΑΠ ΜεΑ, κύριο μέλημα των συγκεκριμένων δομών αποτελεί η ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών, απαλείφοντας καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της καθημερινότητάς τους, στηρίζοντας παράλληλα και τις οικογένειες τους. Πέραν των οφελών που αναφέρθηκαν παραπάνω, τα ΚΔΑΠ ΜεΑ παρέχουν εκπαίδευση στα μέλη των οικογενειών των παιδιών με αναπηρίες, ώστε να αντιμετωπίζουν κατάλληλα τις εξειδικευμένες ανάγκες τους.

 

Πως πραγματοποιείται η συμμετοχή σε ένα ΚΔΑΠ;

Οι δομές ΚΔΑΠ μπορεί να είναι είτε δημοτικές είτε ιδιωτικές. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε σε κάθε περίπτωση, είναι πως η συμμετοχή σε ένα ΚΔΑΠ γίνεται, σαφώς, με ίδια συμμετοχή, μπορείτε όμως να εξετάσετε εάν το ΚΔΑΠ που σας ενδιαφέρει συνεργάζεται με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., και συγκεκριμένα το πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής Και Επαγγελματικής Ζωής, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας ενός ΚΔΑΠ;

Τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης λειτουργούν, κατά κανόνα, ώρες εκτός σχολικού ωραρίου, δηλαδή ώρες απογευματινές. Τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα, καθώς και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η λειτουργία τους εξαρτάται από τον εσωτερικό κανονισμό του κάθε φορά. Συνηθίζεται, πάντως, να συνεχίζουν τη λειτουργίας τους, μεταβάλλοντας το ωράριό τους σε πρωινές ώρες, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των εργαζόμενων γονέων, ενώ παράλληλα υπάρχουν και αποκλειστικά θερινά ΚΔΑΠ, τα οποία λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

 

Αναζητήστε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών στην Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr