Η αρθροσκόπηση είναι μια χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιούν οι ορθοπεδικοί χειρουργοί για να εξετάσουν, να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο εσωτερικό μιας άρθρωσης. Ο όρος αρθροσκόπηση προέρχεται από δύο ελληνικές λέξεις, «άρθρο» (άρθρωση) και «σκοπείν» (κοιτάζω), και ουσιαστικά σημαίνει «κοιτάζω μέσα στην άρθρωση». Είναι μια μικρή χειρουργική επέμβαση, που συνήθως πραγματοποιείται σε εξωτερικά ιατρεία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι σας την ίδια κιόλας μέρα. Ο ορθοπεδικός σας μπορεί να συστήσει την διεξαγωγή μιας αρθροσκόπησης σε περίπτωση που έχετε φλεγμονή σε μια άρθρωση, έχετε τραυματίσει μια άρθρωση ή έχετε καταστρέψει μια άρθρωση με την πάροδο του χρόνου. Η αρθροσκόπηση εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε άρθρωση και συχνότερα γίνεται στο γόνατο, τον ώμο, τον αγκώνα, τον αστράγαλο, το ισχίο ή τον καρπό.

 

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης;

Κατά τη διάρκεια της αρθροσκοπικής διαδικασίας, ο ορθοπεδικός-χειρουργός εισάγει ένα εργαλείο που ονομάζεται αρθροσκόπιο στην άρθρωση σας για να δει πόση ζημιά υπάρχει στην άρθρωση. Πιο συγκεκριμένα, κάνει μια μικρή τομή ή τομές στο δέρμα, και στη συνέχεια εισάγει εργαλεία μεγέθους μολυβιού, που περιέχουν ένα σύστημα φωτισμού, για να μεγεθύνουν και να φωτίσουν τις δομές μέσα στην άρθρωση. Προσαρτώντας το αρθροσκόπιο σε μια μικροσκοπική κάμερα, ο ορθοπεδικός-χειρουργός μπορεί να δει το εσωτερικό της άρθρωσης μέσω αυτής της πολύ μικρής τομής, αντί της μεγαλύτερης τομής που απαιτείται σε μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Η κάμερα που είναι ενσωματωμένη στο αρθροσκόπιο εμφανίζει την εικόνα της άρθρωσης σε μια οθόνη, επιτρέποντας στον γιατρό σας να κοιτάξει, για παράδειγμα, σε όλο το γόνατο. Αυτό, του δίνει τη δυνατότητα να δει τον χόνδρο, τους συνδέσμους, καθώς και κάτω από την επιγονατίδα. Ο ορθοπεδικός-χειρουργός μπορεί να καθορίσει την ποσότητα ή τον τύπο του τραυματισμού και στη συνέχεια να επιδιορθώσει το πρόβλημα, εάν είναι απαραίτητο.

Πριν λάβετε εξιτήριο, θα σας δοθούν οδηγίες σχετικά με τη φροντίδα της τομής σας, ποιες δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγετε και ποιες ασκήσεις πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε την ανάρρωσή σας. Ο βαθμός της χειρουργικής επέμβασης και ο χρόνος αποκατάστασης που απαιτείται, θα εξαρτηθούν από την πολυπλοκότητα του προβλήματός σας. Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης, ο χειρουργός μπορεί να ανακαλύψει ότι ο τραυματισμός ή η ασθένεια σας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς μόνο με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης, που σημαίνει ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί πιο εκτεταμένη ανοιχτή χειρουργική επέμβαση ενώ είστε ακόμη αναισθητοποιημένοι ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία, αφού έχετε συζητήσει πρώτα τα ευρήματα με τον ορθοπεδικό-χειρουργό σας.

 

Τι αντιμετωπίζεται με την αρθροσκόπηση;

Οι καταστάσεις που αντιμετωπίζονται συνήθως με αρθροσκοπικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν:

  • Φλεγμονή: η αρθρίτιδα, για παράδειγμα, είναι μια κατάσταση που προκαλεί φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν το γόνατο, τον ώμο, τον αγκώνα, τον καρπό και την άρθρωση του αστραγάλου.
  • Οξείες ή χρόνιες βλάβες, συμπεριλαμβανομένων: σχισίματα τένοντα, πρόσκρουση ώμου, επαναλαμβανόμενο εξάρθρημα στον ώμο, σχισίματα μηνίσκου (χόνδρου), χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας, σχισίματα πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, χαλαρές συνδέσεις οστών και/ή χόνδρων (ιδιαίτερα στο γόνατο, τον ώμο, τον αγκώνα, τον αστράγαλο ή τον καρπό).

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης;

Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, που έχει λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα λόγω της εφαρμογής της σε γνωστούς αθλητές. Η διαδικασία της αρθροσκόπησης, όπως έχει ήδη αναφερθεί, πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών. Σε σύγκριση με μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, τα οφέλη που προσφέρει περιλαμβάνουν:

  • Ταχύτερη ανάρρωση.
  • Λιγότερος πόνος.
  • Ελαχιστοποίηση απώλειας αίματος και δημιουργίας ουλών.

 

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές μετά την αρθροσκόπηση;

Αν και σπάνιες, επιπλοκές εμφανίζονται περιστασιακά κατά τη διάρκεια ή μετά την αρθροσκόπηση. Οι πιο συχνές επιπλοκές, είναι οι εξής: λοιμώξεις, θρόμβοι αίματος ή φλεβίτιδα, αιμορραγία ή πρήξιμο, βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, στον περιβάλλοντα ιστό ή στα νεύρα. Ωστόσο, η πιθανότητα εμφάνισης κάποιας επιπλοκής ανέρχεται σε ποσοστό μικρότερο από το 1 τοις εκατό των αρθροσκοπικών επεμβάσεων.

 

Τι πρέπει να κάνετε πριν την αρθροσκόπηση;

Έχει ήδη αναφερθεί πως, τα οστά, οι χόνδροι, οι σύνδεσμοι, οι μύες και οι τένοντες μπορούν να καταστραφούν από διάφορες ασθένειες ή τραυματισμούς. Για να διαγνώσει την κατάστασή σας, ο ορθοπεδικός σας θα πάρει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση και θα σας παραπέμψει σε απεικονιστικές μελέτες, συνήθως ακτινογραφίες. Για ορισμένες παθήσεις, μπορεί επίσης να χρειαστεί μια πρόσθετη απεικονιστική μελέτη, όπως μαγνητική τομογραφία (MRI). Μετά τη διάγνωση, ο γιατρός σας θα καθορίσει την καταλληλότερη επιλογή θεραπείας για την κατάστασή σας.
Από τη στιγμή που ο ορθοπεδικός-χειρουργός σας, κατέληξε στην μέθοδο της αρθροσκόπησης, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες που θα σας δώσει, σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε πριν από την αρθροσκοπική διαδικασία. Σε γενικές γραμμές, πάντως, θα πρέπει:

  • Να ενημερώσετε τον ορθοπεδικό σας για τυχόν αλλεργίες.
  • Να δώσετε στον ορθοπεδικό σας μια λίστα με τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που λαμβάνετε.
  • Να αποφύγετε οποιαδήποτε τροφή ή ποτό μετά τα μεσάνυχτα της ημέρας που προηγείται της διαδικασίας.

 

Πώς είναι η ανάρρωση μετά την αρθροσκόπηση;

Τα μικρά τραύματα διάτρησης χρειάζονται αρκετές ημέρες για να επουλωθούν. Ο χειρουργικός επίδεσμος, που είχε αρχικά τοποθετηθεί στις τομές, μπορεί συνήθως να αφαιρεθεί το πρωί μετά την επέμβαση, και μπορούν να εφαρμοστούν αυτοκόλλητες ταινίες για να καλύψουν τις μικρές τομές επούλωσης.

Σε γενικές γραμμές πάντως, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν γρηγορότερα μετά την αρθροσκόπηση, από ότι θα ανάρρωναν ύστερα από μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση που απαιτεί μεγάλες τομές. Δεν είναι ασυνήθιστο, μάλιστα, να επιστρέψουν στην εργασία ή να συνεχίσουν κανονικά τις καθημερινές τους δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες. Όσον αφορά στους αθλητές, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να μπορούν να επιστρέψουν στις αθλητικές τους δραστηριότητες μέσα σε λίγες εβδομάδες. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι τα άτομα που υποβάλλονται σε αρθροσκόπηση μπορεί να έχουν πολλές διαφορετικές διαγνώσεις και προϋπάρχουσες παθήσεις, επομένως η αρθροσκοπική επέμβαση κάθε ασθενούς αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση που απαιτεί ανάλογη αντιμετώπιση. Ο χρόνος ανάρρωσης, ουσιαστικά, αντανακλά αυτή την εξατομίκευση. Τέλος, είναι πολύ πιθανό, ο ορθοπεδικός-χειρουργός σας να συστήσει φυσικοθεραπεία, μετά το πέρας της αρθροσκόπησης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάρρωσης, στην ενίσχυση των μυών και στην πρόληψη μελλοντικών τραυματισμών.

 

Αναζητήστε ορθοπαιδικό στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr