Όλοι γνωρίζουμε τη σημαντικότητα του ύπνου στη ζωή μας. Ο ποιοτικός και αρκετός ύπνος, είναι αναγκαίος για την υγεία μας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη βάση σε ότι τον αφορά. Όσο και αν μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, η επιλογή των κατάλληλων κλινοσκεπασμάτων είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλουν σε έναν ποιοτικό ύπνο. Για το λόγο αυτό, το να γνωρίζετε πώς να διαλέξετε λευκά είδη για την κρεβατοκάμαρά σας αποτελεί ζωτικής σημασίας δεξιότητα, για τη διασφάλιση της άνεσης και της ευημερίας σας.

Σκεφτείτε μόνο ότι τα λευκά είδη, όπως οι πετσέτες, οι μαξιλαροθήκες και τα σεντόνια, είναι εκείνα που έρχονται σε στενότερη επαφή με το δέρμα μας, σε καθημερινή βάση. Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και ο τρόπος με τον οποίο το αντιμετωπίζουμε αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αυτοφροντίδας. Επιπρόσθετα, περνάμε περίπου το ένα τρίτο της ημέρας μας ξαπλωμένοι στο κρεβάτι μας. Με βάση όλα τα παραπάνω, μήπως ήρθε η ώρα, λοιπόν, να αναθεωρήσετε και να ανανεώσετε τα λευκά είδη της κρεβατοκάμαράς σας;

Δώστε βάση στο υλικό

Οι περισσότεροι από εμάς, κοιμόμαστε καθημερινά 6-8 ώρες, και ο χρόνος αυτός είναι πράγματι πολύς χρόνος για να τον περνάμε σε λευκά είδη που δεν είναι υψηλής ποιότητας και υγιεινής. Οι επιλογές που υπάρχουν στην αγορά είναι αμέτρητες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναγκών, ιδιαιτεροτήτων αλλά και τιμών.
Όσον αφορά στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κλινοσκεπασμάτων, οι πιο συνηθισμένες επιλογές που κυκλοφορούν στην αφορά είναι οι εξής: βαμβάκι, λινό και μετάξι. Το είδος του υλικού που θα διαλέξετε για τα σεντόνια σας, έχει να κάνει, αρχικά, με την προσωπική σας προτίμηση, υπάρχουν όμως σημαντικοί παράγοντες, τους οποίους θα πρέπει να υπολογίσετε, πριν επιλέξετε.

Βαμβάκι: το βαμβάκι είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για κλινοσκεπάσματα, αλλά είναι, επίσης, μια από τις πιο ποικίλες, επομένως αξίζει να ξέρετε τι ψάχνετε. Στο επάνω άκρο της κλίμακας, όσον αφορά στην ποιότητα, είναι τα κλινοσκεπάσματα από αιγυπτιακό βαμβάκι, τα οποία είναι φτιαγμένα από προσεκτικά διαλεγμένες, εξαιρετικά λεπτές ίνες, που έχουν ως αποτέλεσμα ένα πολύ μαλακό και λείο στρώμα, που συνήθως έχει ελάχιστο αριθμό νημάτων 200. Ο συνδυασμός του υψηλού αριθμού κλωστών και του ποιοτικού νήματος σημαίνει ότι είναι το ισχυρότερο, πιο ανθεκτικό βαμβάκι στην αγορά, συνοδευόμενο, βέβαια, και από ανάλογη, υψηλή τιμή.

Το βαμβάκι Pima, είναι μια καλή δεύτερη επιλογή αν θέλετε να φέρετε την πολυτέλεια ενός καλού ξενοδοχείου στο σπίτι, αλλά έχετε παράλληλα έναν πιο περιορισμένο προϋπολογισμό. Προσφέρει σχεδόν την ίδια απαλότητα και μακροζωία με το αιγυπτιακό βαμβάκι, αλλά σε ελαφρώς φθηνότερη τιμή λόγω, κυρίως, του τόπου παρασκευής, που είναι συνήθως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πιστοποιημένο οργανικό βαμβάκι είναι μια ακόμη εξαιρετική ίνα για κλινοσκεπάσματα. Σε σύγκριση με το απλό, τυπικό βαμβάκι, το οργανικό βαμβάκι αποτελεί μια πιο ανανεώσιμη πηγή, με ανιχνεύσιμη προέλευση και παράγεται με πιο φιλικές, προς το περιβάλλον, πρακτικές. Αυτό γίνεται διότι το οργανικό βαμβάκι επιβάλλει περιορισμούς όσον αφορά στη χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών, με αποτέλεσμα πιο βιώσιμες γεωργικές και μεταποιητικές διαδικασίες.

Τέλος, οτιδήποτε επισημαίνεται ως 100 τοις εκατό βαμβάκι είναι συνήθως πιο πιθανό να «κολλήσει» πάνω σας ή να αισθανθείτε το ύφασμα ως λίγο πιο χοντρό, καθώς επίσης έχει μικρότερη διάρκεια ζωής από τις υπόλοιπες επιλογές.

Λινό: εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες, τα λευκά είδη από λινό είναι εδώ για να σας σώσουν. Το λινό είναι υφαντό από ίνες λιναριού, πράγμα που σημαίνει ότι διαθέτει ιδιότητες υψηλής διαπερατότητας αέρα και θερμικής αγωγιμότητας. Με λίγα λόγια, δηλαδή, μπορεί να σας κρατήσει δροσερούς στη ζέστη και ζεστούς όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.

Το λινό είναι ένα εξαιρετικά αναπνεύσιμο και αντιβακτηριακό ύφασμα, που μπορεί να απορροφήσει έως και 20 τοις εκατό του βάρους του σε υγρασία. Επιπρόσθετα, χαρακτηρίζεται και από πολύ υψηλή ανθεκτικότητα.

Τα καθαρά λινά κλινοσκεπάσματα θεωρούνται ως ιδανική επιλογή για μια οικογένεια, καθώς απωθούν φυσικά τη βρωμιά και τα βακτήρια, ωστόσο, όπως θα περίμενε κανείς, είναι συνήθως αρκετά ακριβά, αν και πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια αξιόλογη επένδυση, την οποία δεν θα μετανιώσετε.

Μετάξι: το μετάξι είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές και υποαλλεργικές του ιδιότητες, καθιστώντας το ιδανική λύση ύπνου για όσους υποφέρουν από αλλεργίες και για άτομα με δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα. Αν αμφιβάλλετε, λόγω της ελαφρότητάς του, για το αν θα σας κρατήσει ζεστούς, ήρθε η ώρα να μάθετε πως το πολυτελές αυτό ύφασμα θεωρείται περισσότερο μονωτικό, ακόμη και από το αιγυπτιακό βαμβάκι.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι μεταξιού στην αγορά: το μετάξι tussah και το καλλιεργημένο μετάξι μουριάς, το οποίο είναι μακράν το υψηλότερης ποιότητας μετάξι. Το τελευταίο, παράγει λεία, λεπτής υφής κλινοσκεπάσματα που είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, ενώ εκείνα που παρασκευάζονται από μετάξι tussah, έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής και πιο τραχιά υφή.

Όπως και με τα μεταξωτά ρούχα, η φροντίδα των μεταξωτών κλινοσκεπασμάτων θέλει προσοχή. Θα πρέπει, ιδανικά, να επιλέγετε στο πλυντήριό σας, έναν κύκλο κρύου πλυσίματος και παράλληλα απαλού στυψίματος, έτσι ώστε να διατηρήσετε το ύφασμα στην αρχική του κατάσταση. Ενώ τα μεταξωτά λευκά είδη δεν θεωρούνται τόσο φιλικά προς μια οικογένεια όσο τα λινά που αναφέραμε προηγουμένως, οι ειδικοί ομορφιάς επαινούν τις αρετές των μεταξωτών μαξιλαροθηκών για τη μείωση, μεταξύ άλλων της ροδόχρους ακμής, του φριζαρίσματος των μαλλιών και των ρυτίδων.

Σε γενικές γραμμές, σε όποιο υλικό και να καταλήξετε, τα κλινοσκεπάσματα από φυσικά υλικά προσθέτουν, αδιαμφισβήτητα, μια νότα ζεστασιάς στον ύπνο σας, δίνουν αυτή την αίσθηση, δηλαδή, σαν να βρίσκεστε στη φύση. Τα υψηλής ποιότητας, φυσικά υφάσματα, είναι συχνά σφιχτά υφασμένα, καθιστώντας τα, έτσι, μια υγιεινή επιλογή για όσους υποφέρουν από αλλεργίες, δεδομένου ότι η πιο σφιχτή πλέξη βοηθά στην αποτροπή των ακάρεων της σκόνης.

Τέλειες Μαξιλαροθήκες: σατέν ή μετάξι;

Προχωρώντας στις μαξιλαροθήκες, το μεγάλο ερώτημα που τίθεται συχνά αφορά στο ποιες μαξιλαροθήκες είναι καλύτερες: οι μαξιλαροθήκες από μετάξι ή εκείνες από σατέν. Ίσως έχετε ακούσει ότι, ο ύπνος σε μεταξωτή ή σατέν μαξιλαροθήκη έχει πολλά οφέλη τόσο για το δέρμα όσο και τα μαλλιά σας. Ποια ακριβώς είναι, όμως, η διαφορά ανάμεσά τους;

Το σατέν είναι μια ύφανση που έχει μια γυαλιστερή και μια θαμπή πλευρά. Είναι συνήθως κατασκευασμένο από πολυεστέρες και υλικά όπως το νάιλον ή το ρεγιόν, τα οποία μερικές φορές αναμειγνύονται με μετάξι. Συνεπώς, αποτελεί ένα υλικό το οποίο μπορεί να είναι είτε φυσικό, στην περίπτωση που κατασκευάζεται από μετάξι, είτε συνθετικό, όταν αποτελείται από νάιλον ή πολυεστέρα. Οι σατέν μαξιλαροθήκες, αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή, καθώς μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις πρωινές ρυτίδες που θα προκαλούσε ένα βαμβακερό ύφασμα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τη διατήρηση της ενυδάτωσης των μαλλιών και τη μείωση των σπασμένων ακρών.

Το μετάξι, καθώς αποτελεί μια 100% φυσική ίνα, είναι πολύ πιο ακριβό από το σατέν, επειδή παράγεται από μεταξοσκώληκες, και η παραγωγή του αποτελεί μια περίπλοκη διαδικασία. Αδιαμφισβήτητα, όμως, ο ύπνος σε μεταξωτή μαξιλαροθήκη δίνει ένα ασύγκριτο αίσθημα πολυτέλειας στον ύπνο σας, και τα οφέλη του είναι πράγματι εκπληκτικά.

Ωστόσο, το μετάξι μπορεί να είναι προβληματικό, ως επιλογή, για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ακολουθούν έναν vegan τρόπο ζωής μπορεί να προτιμούν να μην χρησιμοποιούν μεταξωτά προϊόντα, επειδή είναι φτιαγμένα από ζωικό προϊόν. Επιπρόσθετα, πολλές φορές χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες στη διαδικασία εκχύλισης, επομένως είναι σημαντικό να αναζητήσετε 100% φυσικά βαμμένο ή αλεύκαστο μετάξι.

Αναζητήστε καταστήματα με λευκά είδη και είδη προικός στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr