To άσθμα είναι μια μακροχρόνια ασθένεια των πνευμόνων που προκαλεί φλεγμονή και στενότητα των αεραγωγών και μπορεί να επηρεάσει σε μικρό έως μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και κατά συνέπεια την ποιότητα ζωής των ασθενών. Μεταξύ των συμπτωμάτων που εμφανίζει κάποιος που έχει άσθμα, είναι η δυσκολία στην αναπνοή, βήχας, καθώς και ένας ήχος «σφυρίγματος» (συριγμός) κατά την εκπνοή.

Για μερικούς ανθρώπους, το άσθμα είναι μια μικρή ενόχληση. Για άλλους, μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που παρεμβαίνει στις καθημερινές δραστηριότητες και μπορεί να οδηγήσει σε μια απειλητική για τη ζωή κρίση άσθματος. Αποτελεί μια κατάσταση η οποία δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, τα συμπτώματά της όμως μπορούν να ελεγχθούν μέσω της κατάλληλης αγωγής που χορηγείται από ειδικό ιατρό, τον πνευμονολόγο. Επειδή το άσθμα αλλάζει συχνά με την πάροδο του χρόνου, είναι σημαντικό να βρίσκεστε σε συνεχή επικοινωνία με τον πνευμονολόγο σας για να παρακολουθείτε τα σημεία ενόχλησης και τα συμπτώματά σας, έτσι ώστε να προσαρμόσετε τη θεραπεία σας όπως απαιτείται.

Το άσθμα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των βρογχικών σωλήνων, οι οποίοι είναι οι δίοδοι που μεταφέρουν αέρα στους πνεύμονες, με επιπλέον κολλώδεις εκκρίσεις μέσα στους σωλήνες αυτούς. Τα άτομα με άσθμα έχουν συμπτώματα όταν οι αεραγωγοί σφίγγουν, έχουν φλεγμονή ή γεμίζουν με βλέννα.

Υπάρχουν τρία κύρια σημάδια άσθματος:

  • Απόφραξη αεραγωγών: όταν αναπνέετε ως συνήθως, οι μύες γύρω από τους αεραγωγούς σας χαλαρώνουν και ο αέρας κινείται ελεύθερα. Στην περίπτωση όμως που έχετε άσθμα, οι μύες σφίγγονται με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να περάσει ο αέρας.
  • Φλεγμονή: το άσθμα προκαλεί κόκκινους, διογκωμένους βρογχικούς σωλήνες στους πνεύμονές σας. Η φλεγμονή αυτή μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες και η θεραπεία αυτής της κατάστασης είναι το κλειδί για τη διαχείριση του άσθματος μακροπρόθεσμα.
  • Ευερεθιστότητα των αεραγωγών: τα άτομα με άσθμα έχουν ευαίσθητους αεραγωγούς που τείνουν να αντιδρούν υπερβολικά και να στενεύουν όταν έρχονται σε επαφή με έστω και ελαφρά ερεθίσματα.

Συμπτώματα

Τα παραπάνω προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως:

  • Βήχας, ιδιαίτερα τη νύχτα ή το πρωί
  • Συριγμός, που είναι ένας ήχος σφυρίγματος όταν αναπνέετε
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Σφίξιμο, πόνος ή πίεση στο στήθος
  • Δυσκολία στον ύπνο λόγω αναπνευστικών προβλημάτων

Πρέπει να διευκρινιστεί πως δεν έχουν όλα τα άτομα με άσθμα τα ίδια συμπτώματα, ούτε αυτά εκδηλώνονται με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να μην έχετε όλα αυτά τα συμπτώματα ή μπορεί να εμφανίζετε διαφορετικά συμπτώματα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Τα συμπτώματά σας μπορεί επίσης να διαφέρουν από τη μια κρίση άσθματος στην επόμενη, να είναι ήπια δηλαδή κατά τη μία και σοβαρά κατά την άλλη.

Επιπρόσθετα, μερικοί άνθρωποι με άσθμα μπορεί να περνούν μεγάλες περιόδους χωρίς να έχουν συμπτώματα, ενώ άλλοι μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν άσθμα μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης ή όταν προσβάλλονται από ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κρυολόγημα.

Οι ήπιες κρίσεις άσθματος είναι γενικά οι πιο συχνές. Οι σοβαρές κρίσεις είναι λιγότερο συχνές, αλλά διαρκούν περισσότερο και απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε και να αντιμετωπίζετε ακόμη και τα ήπια συμπτώματα άσθματος ώστε να αποτρέψετε σοβαρά επεισόδια και να διατηρήσετε το άσθμα υπό καλύτερο έλεγχο.

Κρίση άσθματος

Η κρίση άσθματος είναι το επεισόδιο κατά το οποίο οι ζώνες μυών γύρω από τους αεραγωγούς ενεργοποιούνται για να σφίξουν. Η σύσφιξη αυτή ονομάζεται βρογχόσπασμος. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι αεραγωγοί πρήζονται και τα κύτταρα που καλύπτουν τους αεραγωγούς παράγουν περισσότερη και παχύτερη βλέννα από το κανονικό. Όλα τα παραπάνω (βρογχόσπασμος, φλεγμονή και παραγωγή βλέννας) προκαλούν συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, συριγμό, βήχα και προβλήματα που δυσχεραίνουν τις κανονικές καθημερινές δραστηριότητες. Μια κρίση άσθματος μπορεί να έχει συμπτώματα που βελτιώνονται άμεσα με θεραπεία στο σπίτι, ενδέχεται όμως να είναι και πιο σοβαρή. Μια σοβαρή κρίση άσθματος που δεν βελτιώνεται με τη θεραπεία στο σπίτι, μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή και απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση πνευμονολόγου.

Παράγοντες που προκαλούν & επηρεάζουν τα συμπτώματα άσθματος

Όταν έχετε άσθμα, οι αεραγωγοί σας αντιδρούν σε ερεθίσματα που μπορεί να υπάρχουν παντού γύρω σας. Τα ερεθίσματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα άσθματος ή να τα επιδεινώσουν.

Οι συνήθεις παράγοντες που προκαλούν το άσθμα περιλαμβάνουν:

  • Λοιμώξεις, όπως η ιγμορίτιδα, το κρυολόγημα και η γρίπη
  • Αλλεργιογόνα, όπως γύρη, μούχλα, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων και ακάρεα σκόνης
  • Ερεθιστικά, όπως έντονες οσμές από αρώματα ή διαλύματα καθαρισμού
  • Μόλυνση του αέρα
  • Καπνός τσιγάρου
  • Άσκηση
  • Κρύος αέρας ή αλλαγές του καιρού, όπως αλλαγές στη θερμοκρασία ή υγρασία
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Έντονα συναισθήματα, όπως άγχος, γέλιο, λύπη ή στρες
  • Φάρμακα, όπως η ασπιρίνη
  • Συντηρητικά τροφίμων που ονομάζονται θειώδη, τα οποία βρίσκονται σε τρόφιμα όπως οι γαρίδες, τα τουρσιά, η μπύρα και το κρασί, τα αποξηραμένα φρούτα και οι εμφιαλωμένοι χυμοί λεμονιού και λάιμ

Οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης άσθματος, είναι:

  • Ερεθίσματα στον κόσμο γύρω σας ακόμη και πριν γεννηθείτε ή ενώ μεγαλώνετε
  • Τα γονίδια
  • Το φύλο. Τα αγόρια είναι πιο πιθανό να έχουν άσθμα από τα κορίτσια. Σε εφήβους και ενήλικες, είναι πιο συχνό στις γυναίκες.
  • Οι συνθήκες εργασίας
  • Άλλες καταστάσεις όπως πνευμονικές λοιμώξεις, αλλεργίες ή παχυσαρκία

Διάγνωση

Ο πνευμονολόγος σας, αφού πρώτα σας εξετάσει, μάθει τα συμπτώματά σας και πληροφορηθεί για το ιστορικό σας, μπορεί να χρησιμοποιήσει αρκετά εργαλεία ώστε να προχωρήσει σε μια πιο πλήρη και εμπεριστατωμένη διάγνωση. Τα συνηθέστερα είναι τα εξής:

Σπιρομέτρηση: αποτελεί τη πιο βασική εξέταση, κατά την οποία πραγματοποιείται ακριβής μέτρηση του εισπνεόμενου και εκπνεόμενου όγκου αέρα συναρτήσει του χρόνου. Με λίγα λόγια, μετρά πόσο αέρα φυσάτε και πόσο γρήγορα το κάνετε.

Ακτινογραφία θώρακος: δεν αποτελεί τεστ άσθματος, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να βεβαιωθεί ότι δεν ευθύνεται κάποιος άλλος παράγοντας για τα συμπτώματά σας.

Αλλεργικά τεστ: ο πνευμονολόγος μπορεί να σας παραπέμψει, εάν το κρίνει σκόπιμο, σε αλλεργιολόγο, έτσι ώστε να υποβληθείτε σε αλλεργικό τεστ. Το τεστ μπορεί να είναι εξετάσεις αίματος ή δέρματος, καθώς και συνδυασμός των δύο. Ο λόγος είθισται στο γεγονός ότι το άσθμα σας ενδέχεται να είναι αλλεργικό.

Θεραπεία

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το άσθμα αποτελεί μια χρόνια νόσο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά. Υπάρχουν όμως τρόποι με τους οποίους τα συμπτώματα μπορούν να υποχωρήσουν και η ποιότητα ζωής του ασθενούς να βελτιωθεί θεαματικά. Η συνηθέστερη αγωγή που προτείνεται από τους πνευμονολόγους είναι φαρμακευτικής φύσεως και αφορά εισπνεόμενα ή και χάπια. Στην περίπτωση που το άσθμα είναι αλλεργικό, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγεται η επαφή με το αλλεργιογόνο που το πυροδοτεί, ενώ όσον αφορά την αγωγή ενδέχεται να σας χορηγηθούν και αντιισταμινικά.

 

Αναζητήστε πνευμονολόγο στη Λάρισα στον ηλεκτρονικό οδηγό της πόλης elarisa.gr