Το ρινικό διάφραγμα είναι το κεντρικό τμήμα του ρινικού σκελετού, που χωρίζει τη ρινική κοιλότητα σε δεξιά και αριστερή πλευρά. Ένα ρινικό διάφραγμα θεωρείται φυσιολογικό όταν είναι ευθύ, κατευθύνεται, δηλαδή, κάθετα στο πρόσωπο. Όταν το διάφραγμα είναι εκτός κέντρου ή κλίνει προς τη μία πλευρά της ρινικής κοιλότητας, τότε λέμε πως έχει «αποκλίνει», παρατηρείται, δηλαδή, σκολίωση ρινικού διαφράγματος. Τα άτομα που έχουν σκολίωση ρινικού διαφράγματος, ή με άλλα λόγια στραβό ή σκολιωτικό διάφραγμα, μπορεί να εμφανίζουν ήπια έως καθόλου συμπτώματα. Στις περιπτώσεις, όμως, που η απόκλιση στο διάφραγμα είναι μεγαλύτερη και πιο σοβαρή, ενδέχεται να επηρεάσει την αναπνοή, να προκαλέσει πονοκεφάλους ή να οδηγήσει σε λοιμώξεις. Εκτιμάται, μάλιστα, πως έως και το 80% των ανθρώπων παρουσιάζει μια μορφή απόκλισης στο ρινικό διάφραγμα. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, η επίσκεψη στον ΩΡΛ κρίνεται απαραίτητη, ώστε να γίνει η κατάλληλη εξέταση και διάγνωση, που θα οδηγήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τι προκαλεί την σκολίωση ρινικού διαφράγματος;

Ένας τραυματισμός στη μύτη μπορεί να προκαλέσει την σκολίωση του ρινικού διαφράγματος. Οι ρινικοί τραυματισμοί ή κακώσεις, μπορεί να προκληθούν λόγω:

  • Αθλητισμού
  • Πτώσεων
  • Τροχαίων ατυχημάτων

Ένα στραβό διάφραγμα μπορεί, επίσης, να υπάρχει από τη γέννηση του ατόμου, είτε λόγω κληρονομικότητας είτε λόγω χειρισμών κατά τη διάρκεια του τοκετού (να ασκηθεί, για παράδειγμα, πίεση στη μύτη του βρέφους). Επιπρόσθετα, η σκολίωση ρινικού διαφράγματος μπορεί να είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής ανάπτυξης. Καθώς μεγαλώνει η μύτη, κατά τη διαδικασία της ανάπτυξης, μεγαλώνει και το διάφραγμα, και μερικές φορές ενδέχεται να αναπτυχθεί προς τη μία πλευρά. Αυτός είναι, τυπικά, και ο πιο συνηθισμένος λόγος εμφάνισης ενός στραβού διαφράγματος. Τέλος, ένα στραβό διάφραγμα, μπορεί να προκύψει ύστερα από μια μη επιτυχημένη ρινοχειρουργική επέμβαση.

Ποια συμπτώματα σχετίζονται με το σκολιωτικό διάφραγμα;

Είναι γεγονός πως, τα άτομα που παρουσιάζουν σοβαρές αποκλίσεις στο ρινικό τους διάφραγμα, μπορεί να έχουν εμφανή συμπτώματα, όπως αλλαγή στο σχήμα της μύτης τους.
Άλλα συμπτώματα του σκολιωτικού διαφράγματος περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην αναπνοή στη μία ή και στις δύο πλευρές της μύτης
  • Πονοκέφαλοι ή πόνοι στο πρόσωπο
  • Ρινική συμφόρηση
  • Θορυβώδης αναπνοή
  • Συχνές αιμορραγίες από τη μύτη (ρινορραγίες)
  • Παραρρινοκολπίτιδα (φλεγμονή των ιγμορείων)
  • Υπνική άπνοια
  • Ροχαλητό
  • Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως ρινίτιδα, ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα
  • Διαταραχές της όσφρησης

Πώς γίνεται η διάγνωση του σκολιωτικού διαφράγματος;

Κατά την επίσκεψή σας στο ΩΡΛ ιατρείο, ο εξειδικευμένος ΩΡΛ χειρουργός θα ξεκινήσει λαμβάνοντας λεπτομερές ιστορικό και κάνοντας ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας. Θα πραγματοποιήσει, στη συνέχεια, μια φυσική εξέταση στην περιοχή της μύτης, κοιτάζοντας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της μέρος. Η εξέταση στο εσωτερικό της μύτης, πραγματοποιείται συνήθως ενδοσκοπικά, με τον ΩΡΛ να εισάγει στην ρινική κοιλότητα ένα εύκαμπτο, μικρής διαμέτρου, βίντεο-ενδοσκόπιο, ώστε να ελεγχθούν και εντοπιστούν τυχόν προβλήματα στην περιοχή του ρινικού διαφράγματος. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται μία ασφαλής και ταχεία διάγνωση, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο. Η εξέταση είναι σύντομη και ανεκτή, δεδομένου ότι θα σας χορηγηθεί ήπια τοπική αναισθησία.

Με ποιες μεθόδους αντιμετωπίζεται η σκολίωση ρινικού διαφράγματος;

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα του ασθενούς είναι ήπια, η θεραπεία δεν είναι απαραίτητη. Όταν όμως ένα στραβό διάφραγμα οδηγεί σε επιπλοκές που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του ατόμου, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την πιο κοινή θεραπευτική επιλογή. Η εγχείρηση του ρινικού διαφράγματος αποσκοπεί στον ευθειασμό (ίσιωμα) του διαφράγματος, προσφέροντας οριστική λύση στα επίμονα συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο είναι αρκετά απλή, επιτρέποντας στον ασθενή να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακολουθώντας, πάντα, πιστά τις οδηγίες του ΩΡΛ χειρουργού του.

Λόγω του κόστους, των ενδεχόμενων κινδύνων ή άλλων παραγόντων, ορισμένα άτομα, πάντως, επιλέγουν να μην υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, καθώς υπάρχουν και άλλες επιλογές θεραπείας. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι επιλογές αυτές δεν επιλύουν το πρόβλημα του σκολιωτικού διαφράγματος, μπορούν, όμως, να μειώσουν τα συμπτώματα που το συνοδεύουν. Οι συνήθεις θεραπείες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, περιλαμβάνουν:

  • αποσυμφορητικά
  • αντιισταμινικά
  • ρινικό σπρέι
  • ρινικές ταινίες

Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές μετά την εγχείριση ρινικού διαφράγματος;

Μια εγχείριση ρινικού διαφράγματος, σπάνια χαρακτηρίζεται από σοβαρές επιπλοκές. Η συνηθέστερη επιπλοκή αφορά στην εμφάνιση ρινικής αιμορραγίας, η οποία αντιμετωπίζεται εύκολα, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΩΡΛ σας. Άλλες, πιο σπάνιες, χαμηλού κινδύνου επιπλοκές είναι το οίδημα της ρινικής κοιλότητας, η φλεγμονή και η δακρύρροια.

Τι πρέπει να κάνω μετά την εγχείριση ρινικού διαφράγματος;

Θα πρέπει να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσει ο ΩΡΛ χειρουργός σας, ώστε να επιτύχετε μια γρήγορη και ασφαλή ανάρρωση, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών. Σε γενικές γραμμές πάντως, συστήνεται να:

  • Λαμβάνετε ήπια παυσίπονα, σε περίπτωση πόνου, αποφεύγοντας την ασπιρίνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία
  • Τρέφεστε ελαφρά, με κρύες και μαλακές τροφές, τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση
  • Κοιμάστε με υψηλό προσκέφαλο
  • Αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα και την άρση βαρών, για τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες μετά την επέμβαση
  • Μην εκτίθεστε παρατεταμένα στον ήλιο ή σε ισχυρό ψύχος
  • Αποφύγετε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και πικάντικων τροφών για τουλάχιστον 1 μήνα μετά την επέμβαση
  • Αποφύγετε το φύσημα της μύτης κατά την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση

Ποιο είναι το κόστος της εγχείρισης ρινικού διαφράγματος;

Το κόστος της επέμβασης για τον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος, συνήθως, καθορίζεται από την ιδιαιτερότητα του περιστατικού, δεδομένου ότι κάθε ασθενής ενδέχεται να αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα, τα οποία θα επιλυθούν με την εν λόγω εγχείριση. Σε γενικές γραμμές, πάντως, στο κόστος συνυπολογίζονται το κόστος της κλινικής και η αμοιβή του ΩΡΛ χειρουργού και του αναισθησιολόγου. Επιπρόσθετα, λαμβάνεται υπόψη και το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς, καθώς στην περίπτωση της ιδιωτικής ασφάλισης, η ασφαλιστική ενδέχεται να αναγνωρίσει και καλύψει εξ ολοκλήρου το κόστος της επέμβασης.

 

Αναζητήστε ωτορινολαρυγγολόγο στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr