Η επιλογή του πλέον κατάλληλου χρώματος για τους τοίχους ενός σπιτιού, τόσο όσον αφορά στους εσωτερικούς, όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με τους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας, σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο έργο. Ο πακτωλός πληροφοριών σχετικών με τα χρώματα και τα βερνίκια, σε συνδυασμό με την τάση για παραμονή σε ασφαλή χρώματα, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα το άσπρο, είναι πάρα πολύ εύκολο να συγχύσει τους κατοίκους ενός σπιτιού που χρειάζεται βάψιμο, με αποτέλεσμα αυτοί να μην είναι σε θέση ούτε να επιλέξουν τα κατάλληλα χρώματα που να ταιριάζουν στο σπίτι αυτό καθαυτό, αλλά ούτε και να διαφοροποιήσουν το σπίτι τους μέσω της μαγείας των χρωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της επιλογής των ιδανικών χρωμάτων, εξάλλου, που θα αναδείξουν απόλυτα τις ιδιαιτερότητες και το μοναδικό χαρακτήρα ενός σπιτιού και θα το μετατρέψουν σε ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο, πρέπει πάντοτε να λαμβάνετε υπόψη τρία πράγματα: τους υποτόνους που υπάρχουν λόγω της προηγούμενης βαφής με άλλα χρώματα, το φωτισμό, καθώς και τη θερμοκρασία του κάθε χρώματος. Ποιος ακριβώς, όμως, είναι ο ρόλος των τριών παραπάνω παραγόντων στα χρώματα του σπιτιού και πώς θα καταλάβετε ποιο είναι το πλέον κατάλληλο χρώμα για τον δικό σας προσωπικό χώρο;

Δεν έχετε παρά να συνεχίσετε να διαβάζετε τον αναλυτικό οδηγό μας για τα χρώματα και τα χρωματοπολεία!

Οι υποτόνοι του χρώματος

Συχνά ακούμε ανθρώπους να αναφέρονται σε γκρι ή καφέ υποτόνους των χρωμάτων, οι οποίοι, παρ’ όλα αυτά, στην πραγματικότητα δεν υφίστανται. Μπορεί πράγματι να υπάρχουν υπολείμματα καφέ ή γκρι χρώματος στους τοίχους, αλλά οι πραγματικοί υποτόνοι είναι κίτρινοι, κόκκινοι, μπλε ή πράσινοι, ενώ ενδεχομένως να συναντήσετε κάποιον συνδυασμό των παραπάνω χρωμάτων, όπως είναι, παραδείγματος χάρη, το καφέ. Όταν επιλέγετε μία απόχρωση του λευκού χρώματος για τους τοίχους σας, είναι σημαντικό να συνυπολογίσετε τον παράγοντα των υποτόνων κάθε επιφάνειας του σπιτιού σας.

Αν, παραδείγματος χάρη, το πάτωμά σας έχει υποτόνους κόκκινου χρώματος, δε θα σας προτείναμε να επιλέξετε ένα λευκό με πράσινους υποτόνους. Και ενώ είναι καλό να γνωρίζετε απόλυτα τους υποτόνους των χρωμάτων που θα επιλέξετε, ιδίως αν προτιμάτε την εφαρμογή φυσικών χρωμάτων στο χώρο σας, μην ξεχνάτε πως ο φωτισμός μπορεί να αλλάξει τελείως την όψη του υποτόνου του χρώματος. Αν, πάλι, η διαδικασία αυτή σας φαίνεται πολύ δύσκολη και η γνώση σας περί χρωμάτων είναι μηδαμινή, τότε δεν έχετε παρά να συμβουλευτείτε ένα κοντινό σας χρωματοπωλείο.

Η θερμοκρασία του χρώματος

Όταν μιλάμε για θερμά και ψυχρά χρώματα, οι περισσότεροι θα αναφέρουν το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο ως παραδείγματα της πρώτης κατηγορίας χρωμάτων και θα κατατάξουν το πράσινο, το μπλε και το μωβ στη δεύτερη κατηγορία χρωμάτων. Στην πραγματικότητα, όμως, κάθε χρώμα συναντάται τόσο σε θερμές, όσο και σε ψυχρές εκδοχές. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μάλιστα, να μην αναμίξετε τα θερμά χρώματα και υποτόνους, με τα ψυχρά χρώματα και υποτόνους, ενώ, παράλληλα, προτείνουμε να μην εφαρμόσετε ψυχρές και θερμές εκδοχές του ίδιου χρώματα, καθώς το αποτέλεσμα θα είναι κάπως πληθωρικό και υπερβολικό.

Όταν, λοιπόν, αναφερόμαστε σε θερμά χρώματα και αποχρώσεις, απλώς εννοούμε πως είναι αναμειγμένα με μία ιδέα καφέ χρώματος. Οι υπάλληλοι του χρωματοπωλείου της γειτονιάς σας, σίγουρα γνωρίζουν τις διαφορές ανάμεσα στα θερμά και τα ψυχρά χρώματα, και μπορούν να σας δείξουν μία σειρά από διαφορετικές θερμές και ψυχρές αποχρώσεις του ίδιου χρώματος, προκειμένου εσείς να επιλέξετε την κατάλληλη για το χώρο σας.

Ο εξωτερικός φωτισμός

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, οι υποτόνοι του χρώματος του σπιτιού είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τον εξωτερικό φωτισμό που προκύπτει από τις ακτίνες του ήλιου. Τι χρώμα, όμως, έχουν οι ακτίνες του φωτός του ήλιου; Κάτι τέτοιο δεν εξαρτάται μόνο από τις εκάστοτε κλιματικές συνθήκες (το μέγεθος της ηλιοφάνειας, οι νεφώσεις και ούτω καθεξής), αλλά και από τη θέση στην οποία βρίσκεται το κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας. Πιο αναλυτικά:

  • Σε ένα δωμάτιο που “βλέπει” προς το Βορρά, οι ακτίνες του ήλιου θα έχουν ένα ψυχρό ή απαλό γαλάζιο χρώμα.
  • Σε ένα δωμάτιο που “βλέπει” προς την Ανατολή, οι ακτίνες του ήλιου θα έχουν ένα ελαφρώς θερμό χρώμα.
  • Σε ένα δωμάτιο που “βλέπει” προς τη Δύση, οι ακτίνες του ήλιου θα έχουν ένα θερμό ή απαλό κίτρινο χρώμα.
  • Σε ένα δωμάτιο που “βλέπει” προς το Νότο, οι ακτίνες του ήλιου θα έχουν και πάλι ένα θερμό ή απαλό κίτρινο χρώμα.

Αν, για παράδειγμα, ένα δωμάτιο που βλέπει Βορρά έχει κίτρινους υποτόνους, οι ελαφρώς γαλάζιες ακτίνες του ήλιου θα του “χαρίσουν” ένα φανερό πράσινο. Το σημαντικότερο κομμάτι της διαδικασίας της βαφής ενός σπιτιού, που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο για το σπίτι σας χρώμα, είναι η δοκιμή των χρωμάτων. Ένα καλό και αξιόπιστο χρωματοπωλείο, σίγουρα θα φροντίσει να σας προειδοποιήσει για όλες τις παραπάνω παραμέτρους και ιδιαιτερότητες, και θα σας βοηθήσει να βρείτε το κατάλληλο χρώμα που θα δέσει απόλυτα με το χώρο σας. Τα χρώματα μπορούν να δοκιμαστούν ακόμα και σε μικρές ποσότητες, όχι, όμως, στο χρωματοπωλείο, αλλά στο ίδιο σας το σπίτι, έτσι ώστε οι ενδείξεις σχετικά με το κατά πόσο το χρώμα ταιριάζει με το χώρο σας, να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αντιπροσωπευτικές.

Διάφορες αποχρώσεις του λευκού

Όταν σκέφτεστε το λευκό χρώμα, πολύ πιθανόν το μυαλό σας να πηγαίνει μονάχα στη συγκεκριμένη απόχρωση αυτή του λευκού, η οποία είναι εξαιρετικά καθαρή και, εν μέρει, εξισορροπεί ανάμεσα στο λαμπερό και το ωχρό, το ψυχρό και το θερμό. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, υπάρχουν τόσο πολλές αποχρώσεις του λευκού χρώματος, όσες και οποιουδήποτε άλλου χρώματος, αποχρώσεις οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, τείνουν να χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο σε διάφορα σπίτια, τα οποία, μάλιστα, σε συνδυασμό με το υπόλοιπο της διακόσμησης, θα φανούν τελείως διαφορετικά σε κάθε σπίτι.

Η αλήθεια είναι, λοιπόν, πως στην εσωτερική διακόσμηση, υπάρχουν πάμπολλες αποχρώσεις του λευκού χρώματος, οι οποίες πωλούνται κατά ριπάς στα χρωματοπωλεία και θα σας συναρπάσουν. Το λευκό με υψηλή αντανακλαστικότητα, παραδείγματος χάρη, αποτελεί εξαιρετική επιλογή ιδίως για τη βαφή εξωτερικών χώρων, καθώς δεν έχει υποτόνους. Είναι καθαρό και ταιριάζει απόλυτα τόσο με το λευκό φως, όσο και με διακόσμηση σε μαύρο χρώμα. Στην κλίμακα ανάμεσα στο ψυχρό και το θερμό, θα λέγαμε πως το χρώμα αυτό γέρνει προς το θερμό.

 

Αναζητήστε καταστήματα με χρώματα και βερνίκια στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr