Όλοι κάποια στιγμή έχουμε βρει τον εαυτό μας να τραβάει φωτογραφίες. Ένα όμορφο τοπίο, τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μια σημαντική στιγμή, όλα εκείνα που θέλουμε να απαθανατίσουμε και να κοιτάμε ξανά και ξανά, αναπολώντας. Η φωτογραφία προκαλεί με τον τρόπο της αμέτρητα και πολλές φορές ανάμεικτα συναισθήματα, μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε πτυχές του κόσμου που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί, επηρεάζει και παρακινεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές και εκφραστικές μορφές τέχνης. Και ενώ σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο και δεδομένο στοιχείο της καθημερινής μας ζωής, κάποτε φάνταζε κάτι απίθανο και ίσως ανέφικτο.
Σύντομη ανασκόπηση της Φωτογραφίας μέσα στο χρόνο
Θα έλεγε κανείς ότι η φωτογραφία αποτελεί μια εφεύρεση των τελευταίων αιώνων, κάτι που ίσως θα φάνταζε απόλυτα λογικό. Εδώ, όμως, έρχεται η ιστορία διαψεύδοντας την πεποίθηση αυτή και προσδιορίζοντας τις ρίζες της φωτογραφίας στο μακρινό 4ο αιώνα π.Χ. Πιο συγκεκριμένα, ο Αριστοτέλης περιέγραψε τη λειτουργία του “σκοτεινού θαλάμου” (camera obscura), μιας οπτικής συσκευής που με τη βοήθεια του φωτός, προβάλλει την εικόνα του περιβάλλοντος χώρου ανεστραμμένη, διατηρώντας όμως τις έννοιες της προοπτικής και των χρωμάτων. Ο σκοτεινός θάλαμος είναι εκείνος, που θεωρείται ο πυλώνας στον οποίο οικοδομήθηκε η περαιτέρω εξέλιξη στον τομέα της φωτογραφίας.
Πολλές προσπάθειες και τεχνικές αναπτύχθηκαν μέχρι και το 1828, χρονιά ορόσημο, καθώς τότε είναι που λήφθηκε η πρώτη φωτογραφία, με τη σύγχρονη της έννοια, από τον Γάλλο ερευνητή Nicéphore Niépce. Ο Niépce, με τη βοήθεια του πετρελαίου και του φωτός, κατάφερε να αποτυπώσει σε χαρτί τη θέα από την αυλή του εξοχικού του σπιτιού, ονομάζοντας την τεχνική αυτή ηλιογραφία. Η εφεύρεση του ήταν επαναστατική και τράβηξε το ενδιαφέρον του ζωγράφου Louis-Jacques-Mandé Daguerre, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Niépce και τελειοποίησε τη μέθοδο μετά το θάνατό του, επινοώντας τη μέθοδο της νταγκεροτυπίας, μια τεχνική παραπλήσια των σύγχρονων μηχανών τύπου Polaroid. Ο Daguerre παρουσίασε την τεχνική του και επίσημα το 1839 στις ακαδημίες Επιστημών και Καλών Τεχνών, ενώ πούλησε τα δικαιώματα της στο γαλλικό δημόσιο.
Ωστόσο, λίγο νωρίτερα από τον Daguerre, ο Άγγλος λόγιος και επιστήμονας William Fox Talbot είχε ανακαλύψει μια παρόμοια τεχνική την οποία είχε ονομάσει καλοτυπία, κρατώντας την όμως μυστική. Με την ανακοίνωση της νταγκεροτυπίας, έσπευσε να ανακοινώσει και ο ίδιος τη δική του εφεύρεση, ερχόμενος σε ρήξη με τον Daguerre σχετικά με την πατρότητα της φωτογραφίας. Ενώ η νταγκεροτυπία υπερτερούσε σε ποιότητα έναντι της καλοτυπίας, ο Talbot είναι εκείνος που θεωρείται από πολλούς ο πατέρας της σύγχρονης φωτογραφίας, καθώς ήταν ο πρώτος που συνέλαβε τις έννοιες της “θετικής” και “αρνητικής” φωτογραφίας, λειτουργώντας παράλληλα και την πρώτη επιχείρηση μαζικής αναπαραγωγής και πώλησης φωτογραφιών.
Ένα άλλο γεγονός που σημάδεψε την ιστορία της φωτογραφίας χρονολογείται το 1888, όπου ο τραπεζικός υπάλληλος George Eastman ανακάλυψε το φιλμ σε μορφή ρολού, κατασκευάζοντας την πρώτη φωτογραφική μηχανή-κουτί, δίνοντάς της το όνομα Kodak. Η ανακάλυψη αυτή συντέλεσε στη μαζική χρήση της φωτογραφικής μηχανής και ως εκ τούτου στην εμπορική ανάπτυξή της.
Έκτοτε, αρκετές προσθήκες και εξελίξεις έχουν πραγματοποιηθεί στον τομέα της φωτογραφίας, καταλήγοντας στη σημερινή της ψηφιακή μορφή, η οποία θεωρείται η τελευταία σημαντική εξέλιξη κυρίως όσον αφορά την τεχνική της φωτογραφίας. Μόλις το 1990 ήταν που παρουσιάστηκε η πρώτη εμπορική ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.
Σήμερα, χάρη στη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας των τελευταίων ετών, μεγαλειώδη άλματα έχουν πραγματοποιηθεί στο χώρο της φωτογραφίας, καθώς η χρήση της είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη, καθιστώντας την αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι αμέτρητες, βρίσκεται πλέον σε κάθε συσκευή, ενώ τα τεχνικά της χαρακτηριστικά ολοένα και βελτιώνονται. Το μόνο σίγουρο είναι, πως έχουμε ακόμα πολλά να δούμε!
Τύποι Φωτογραφίας
Οι τύποι φωτογραφίας ποικίλλουν ανάλογα με το θέμα το οποίο προσεγγίζουν. Μπορεί να αφορούν στοιχεία της φύσης, αρχιτεκτονικά στοιχεία και μέρη της πόλης, συνήθειες και τρόπο ζωής καθώς και τους ίδιους τους ανθρώπους. Πάμε, λοιπόν, να δούμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες φωτογραφιών.
Φωτογραφία Τοπίου: αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα θέματα των φωτογράφων. Απεικονίζονται στοιχεία της φύσης και τοπία, χαρίζοντας μας εντυπωσιακές φωτογραφίες που σίγουρα όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε θαυμάσει. Αποτελεί ένα είδος αρκετά απαιτητικό, καθώς χρειάζεται αρκετή υπομονή και επιμονή.
Πορτραίτο: δεν υπάρχει μορφή τέχνης που να μην έχει υμνήσει την ανθρώπινη μορφή. Έτσι λοιπόν, δε θα μπορούσε να λείπει από το φάσμα της φωτογραφίας η απεικόνιση του ανθρώπινου στοιχείου, συνθέτοντας την έννοια του πορτρέτου. Η φωτογραφία πορτρέτου δε μένει μόνο στην αποτύπωση της μορφής του ατόμου, αλλά υποδηλώνει παράλληλα την ουσία, την προσωπικότητα, τα συναισθήματα και την ταυτότητα του.
Φωτογραφία δρόμου: αδιαμφισβήτητα ανήκει στις πιο απαιτητικές μορφές φωτογραφίας, καθώς εμπεριέχει πολλούς εξωγενείς παράγοντες που ο ίδιος ο φωτογράφος δεν μπορεί να ελέγξει. Στη φωτογραφία δρόμου αποθανατίζονται τυχαία περιστατικά που λαμβάνουν χώρα σε δημόσιους χώρους, δίνοντας στο φωτογράφο τη δυνατότητα να μας διηγηθεί μια ιστορία ή να μας μεταφέρει την ατμόσφαιρα του εκάστοτε τόπου, μέσα από ένα μόνο κλικ.
Ταξιδιωτική φωτογραφία: απεικονίζει τον πολιτισμό, τα τοπία, τους ανθρώπους και την κουλτούρα ενός τόπου. Μέσω της ταξιδιωτικής φωτογραφίας εκφράζεται η αίσθηση του χώρου και του χρόνου, ενώ δεν περιορίζεται σε γεωγραφικά σύνορα. Αποτελεί μια κατηγορία που εμπεριέχει στοιχεία και από άλλες μορφές φωτογραφίας, όπως φωτογραφία τοπίου και πορτρέτα, και για το λόγο αυτό θεωρείται ένα από τα πιο γενικά είδη.
Φωτογράφοι που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο
Η δύναμη της φωτογραφίας είναι αδιαμφισβήτητη. Προκαλεί συναισθήματα, δίνει τροφή για σκέψη, επιδρά ακόμα και σε κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις. Μέσα στα χρόνια, πολλοί ήταν οι φωτογράφοι που επηρέασαν ολόκληρο τον κόσμο με το έργο τους και κατ’ επέκταση και την ίδια τη τέχνη της φωτογραφίας. Στο σημείο αυτό, θα αναφερθούμε σε μερικούς μόνο φωτογράφους που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους.
Steve McCurry
Ένας από τους πιο εμβληματικούς σύγχρονους φωτογράφους, με αμέτρητες διακρίσεις. Κύριοι τομείς της ενασχόλησής του αποτελούν τα φωτορεπορτάζ και τα πορτρέτα, με το “Κορίτσι του Αφγανιστάν” να αποτελεί το πιο γνωστό του έργο. Η συγκεκριμένη φωτογραφία που απεικονίζει ένα κορίτσι πρόσφυγα, έχει παραλληλιστεί με τη Μόνα Λίζα του Leonardo da Vinci και αποτέλεσε σύμβολο του Αφγανιστάν στη Δύση.
Brassaï
O Gyula Halász, ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο Brassaï, έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες του που απεικόνιζαν τη νυχτερινή ζωή του Παρισιού κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Κύριο μέλημά του ήταν το να “ακινητοποιήσει την κίνηση”, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, και έβλεπε συχνά την ομορφιά στα εγκόσμια ή τα παραμελημένα και ξεχασμένα.
Θεωρείται από τους σπουδαιότερους φωτογράφους, καθώς συνέβαλλε σημαντικά στην καθιέρωση της φωτογραφίας ως μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης.
Dorothea Lange
Μια ακόμη μεγάλη φωτογράφος, που με το έργο της άφησε ιστορία. Οι πιο εμβληματικές εικόνες της πραγματεύονταν τον αντίκτυπο της Μεγάλης Ύφεσης στην αμερικανική κοινωνία. Εστίαζε στη φωτογράφιση μεταναστών που εργάζονταν ως εργάτες σε αγροκτήματα και στους φτωχούς της υπαίθρου, δίνοντας με τον τρόπο αυτό ένα πρόσωπο στις κακουχίες και στα δεινά του έθνους, ευαισθητοποιώντας έτσι ολόκληρη τη χώρα.
Ansel Adams
Ίσως ο πιο σημαντικός φωτογράφος τοπίων του 20ού αιώνα, που έγινε ευρέως γνωστός για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες τοπίων των ΗΠΑ. Το έργο του προσηλώθηκε κυρίως στα εναπομείναντα “θραύσματα” άγριας φύσης της χώρας και συγκεκριμένα σε εθνικά πάρκα και προστατευόμενες περιοχές της αμερικανικής δύσης. Ιδιαίτερα γνωστές είναι οι φωτογραφίες του με θέμα το Εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι στην Καλιφόρνια.
Είτε, λοιπόν, η φωτογραφία είναι το χόμπι σου είτε ασχολείσαι στο χώρο αυτό επαγγελματικά, αναμφίβολα αποτελεί τον πιο δημιουργικό τρόπο για να διατυπώσεις και να επικοινωνήσεις τον κόσμο μέσα από τη δική σου οπτική. Άλλωστε, για αυτό αποτελεί μια μορφή τέχνης τόσο μαγική!
Αναζητήστε φωτογραφεία και φωτογράφους στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης!