Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε νιώσει τουλάχιστον μία φορά, το αίσθημα της απελπισίας και πάνω που είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας, τα παρατάμε. Το σίγουρο είναι ένα, δεν είμαστε οι μόνοι. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, περισσότερο από το ένα τέταρτο των Αμερικανών ενηλίκων βιώνουν κατάθλιψη, άγχος ή άλλη ψυχική διαταραχή σε οποιοδήποτε δεδομένο έτος. Άλλοι χρειάζονται βοήθεια για την αντιμετώπιση μιας σοβαρής ασθένειας, την απώλεια βάρους ή τη διακοπή του καπνίσματος.

Από την άλλη, η αναζήτηση λύσης στα προβλήματα σχέσεων, απώλεια εργασίας, θανάτου αγαπημένου προσώπου, άγχος, κατάχρηση ουσιών ή άλλα ζητήματα ανήκουν και αυτά μέρος της ψυχολογικής βοήθειας. Και εκεί που τα προβλήματα πάνε να γίνουν εξουθενωτικά, τη λύση φέρνει η ψυχοθεραπεία. Πάμε να δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ψυχοθεραπεία και πώς μπορεί ένας ψυχολόγος να μας βοηθήσει.

Τι είναι η ψυχοθεραπεία;

Ένας ψυχολόγος μπορεί να μας βοηθήσει να «δουλέψουμε» μέσα από τέτοια προβλήματα. Μέσω της ψυχοθεραπείας, οι ψυχολόγοι βοηθούν ανθρώπους όλων των ηλικιών να ζήσουν πιο ευτυχισμένες, πιο υγιείς και πιο παραγωγικές ζωές. Στην ψυχοθεραπεία, οι ειδικοί εφαρμόζουν επιστημονικά επικυρωμένες διαδικασίες, ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη υγιέστερων, πιο αποτελεσματικών συνηθειών. Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις στην ψυχοθεραπεία – συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής-συμπεριφορικής, διαπροσωπικής και άλλων ειδών θεραπείας ομιλίας – που βοηθούν τα άτομα να εργαστούν μέσω των προβλημάτων τους.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια συνεργατική θεραπεία που βασίζεται στη σχέση μεταξύ ενός ατόμου και ενός ψυχολόγου. Βασισμένο στο διάλογο, παρέχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που μας επιτρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά με κάποιον που είναι αντικειμενικός, ουδέτερος και μη επικριτικός. Εμείς και ο ψυχολόγος μας θα συνεργαστούμε για να εντοπίσετε και να αλλάξουμε τα πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς που μας εμποδίζουν να αισθανθούμε καλύτερα. Μέχρι να ολοκληρώσουμε τη θεραπεία, όχι μόνο θα έχουμε λύσει το πρόβλημα που «πολεμούσαμε», αλλά θα έχουμε μάθει νέες δεξιότητες, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις όποιες προκλήσεις προκύψουν στο μέλλον.

Πότε πρέπει να εξετάσετε την ψυχοθεραπεία ως μόνη λύση;

Λόγω των πολλών παρανοήσεων σχετικά με την ψυχοθεραπεία, μπορεί να είμαστε απρόθυμοι να το δοκιμάσουμε. Ακόμα κι αν γνωρίζουμε τις πραγματικότητες αντί για τους μύθους, μπορεί να αισθανόμαστε άγχος για να το δοκιμάσουμε μόνοι μας. Το αίσθημα κατάθλιψης, άγχους ή θυμού σίγουρα είναι χειρότερα από λίγο τρακ μέχρι να σπάσει ο πάγος. Μερικοί άνθρωποι αναζητούν ψυχοθεραπεία επειδή έχουν αισθανθεί μοναξιά, στεναχώρια ή έντονη νευρικότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Άλλοι μπορεί να θέλουν βοήθεια για μια χρόνια ασθένεια που παρεμβαίνει στη συναισθηματική ή σωματική τους ευεξία. Ακόμα άλλοι μπορεί να έχουν βραχυπρόθεσμα προβλήματα και χρειάζονται βοήθεια για την «πλοήγηση». Μπορεί να περνούν ένα διαζύγιο, να αντιμετωπίζουν το σύνδρομο της άδειας φωλιάς, να αισθάνονται συγκλονισμένοι από μια νέα δουλειά ή να θρηνούν το θάνατο ενός μέλους της οικογένειας, για παράδειγμα. Τα σημάδια ότι θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε από τη θεραπεία περιλαμβάνουν:

  • Η αίσθηση μιας συντριπτικής, παρατεταμένης αίσθηση αδυναμίας και θλίψης
  • Τα προβλήματά μας δεν φαίνεται να βελτιώνονται παρά τις προσπάθειές μας και τη βοήθειά μας από την οικογένεια και τους φίλους
  • Η δυσκολία στο να επικεντρωθούμε σε εργασίες ή να εκτελέσουμε άλλες καθημερινές δραστηριότητες
  • Ανησυχούμε υπερβολικά, περιμένουμε το χειρότερο ή νιώθουμε μόνιμα μία απαισιοδοξία
  • Οι ενέργειές μας, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών ή η επιθετικότητα βλάπτουν εμάς ή άλλους

Ποια είναι τα διαφορετικά είδη ψυχοθεραπείας;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις στην ψυχοθεραπεία. Οι ψυχολόγοι γενικά βασίζονται σε ένα ή περισσότερα από αυτά. Κάθε θεωρητική προοπτική λειτουργεί ως οδικός χάρτης για να βοηθήσει τον ψυχολόγο να κατανοήσει τους ασθενείς τους και τα προβλήματά τους και να αναπτύξει λύσεις. Το είδος της θεραπείας που θα λάβουμε, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: την τρέχουσα ψυχολογική έρευνα, τον θεωρητικό προσανατολισμό του ψυχολόγου μας και τι λειτουργεί καλύτερα για την περίπτωσή μας. Η θεωρητική προοπτική του ψυχολόγου μας θα επηρεάσει αυτό που συμβαίνει στο γραφείο του.

Οι ψυχολόγοι που χρησιμοποιούν γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία, για παράδειγμα, έχουν μια πρακτική προσέγγιση στη θεραπεία. Ο ψυχολόγος μας μπορεί να μας ζητήσει να επικεντρωθούμε σε ορισμένες εργασίες που έχουν σχεδιαστεί για να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές δεξιότητες αντιμετώπισης. Αυτή η προσέγγιση συχνά περιλαμβάνει εργασίες για το σπίτι. Ο ψυχολόγος μας μπορεί να μας ζητήσει να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες, όπως καταγραφή των αντιδράσεών μας σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Ακόμη, μπορεί να θέλει να εξασκηθούμε σε νέες δεξιότητες μεταξύ των συνεδριών, όπως να ζητήσουμε από κάποιον με φοβία σε ανελκυστήρες, να εξασκηθεί στο να μπαίνει χωρίς να διστάζει.

Αντίθετα, οι ψυχαναλυτικές και ανθρωπιστικές προσεγγίσεις συνήθως επικεντρώνονται περισσότερο στο να μιλάς παρά να κάνεις. Μπορούμε να περάσουμε τις συνεδρίες μας συζητώντας τις πρώτες μας εμπειρίες, για να βοηθήσουμε εμάς και τον ψυχολόγο μας να κατανοήσει καλύτερα τις βασικές αιτίες των τρεχόντων προβλημάτων μας. Παρόλα αυτά, ο ψυχολόγος μας μπορεί να συνδυάσει στοιχεία από διάφορα στυλ ψυχοθεραπείας. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι θεραπευτές δεν συνδέονται με καμία προσέγγιση.

Αντίθετα, συνδυάζουν στοιχεία από διαφορετικές προσεγγίσεις και προσαρμόζουν τη θεραπεία τους ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Το κύριο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι εάν ο ψυχολόγος μας έχει εμπειρία στον τομέα με τον οποίο χρειαζόμαστε βοήθεια.

Πώς να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την ψυχοθεραπεία;

Ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την ψυχοθεραπεία και να δούμε σωστά αποτελέσματα είναι να είμαστε πλήρως ανοιχτοί στη διαδικασία και έτοιμοι να ανοιχτούμε. Μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να γίνει η θεραπεία όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική είναι:

  • Να εμπιστευτούμε τον θεραπευτή μας
  • Να είμαστε ανοιχτοί σχετικά με τα τρέχοντα προβλήματά και ανησυχίες μας
  • Να κάνουμε οποιαδήποτε εργασία που μας έχει ανατεθεί
  • Να είμαστε υπομονετικοί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
  • Να επικεντρωθούμε στους στόχους που θέλετε να επιτύχουμε

Πηγές: www.apa.org, www.healthline.com

 

Αναζητήστε ψυχολόγο στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr