Η τέχνη του τατουάζ έχει αιχμαλωτίσει την ανθρωπότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια, με τα τατουάζ να χρησιμεύουν ως μέσο επικοινωνίας, αφήγησης και έκφρασης. Το τατουάζ έχει ασκηθεί σε πολλούς πολιτισμούς και χρονικές περιόδους, με κάθε κοινωνία να αφήνει το μοναδικό της «σημάδι» στην εξέλιξη της μορφής τέχνης. Από τα απλά εκείνα του αρχαίου κόσμου μέχρι τα σύγχρονα, περίπλοκα σχέδια του σήμερα, τα τατουάζ έχουν χρησιμεύσει ως μέσο σήμανσης ορόσημων, τιμής αγαπημένων προσώπων και έκφρασης ατομικότητας. Παρά τις μεταβαλλόμενες στάσεις απέναντι στα τατουάζ, η μορφή τέχνης παρέμεινε μια σταθερή και αγαπημένη πτυχή του ανθρώπινου πολιτισμού. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τη συναρπαστική ιστορία των τατουάζ, εντοπίζοντας την εξέλιξή τους μέσα στο χρόνο και το χώρο και εξετάζοντας τη διαρκή επίδραση που έχουν στην ανθρωπότητα.

Αρχαίες και παραδοσιακές πρακτικές

Καθώς τα πρώτα τατουάζ χρονολογούνται από τους αρχαίους πολιτισμούς, παρόλα αυτά οι ειδικοί του κλάδου τροφοδοτούνται από διαφορετικές θεωρίες. Αυτές οι θεωρίες αντικατοπτρίζουν τη θέση και τις κουλτούρες των ίδιων των πολιτισμών. Οι πιο σημαντικές είναι:

Κίνα & Ασία

Ορισμένα νεκροταφεία σε όλη τη δυτική Κίνα, στην επαρχία Xinjiang, έχουν αποκαλύψει μια σειρά από μούμιες με τατουάζ στο δέρμα. Ορισμένες μούμιες χρονολογούνται ήδη από το 2100 π.Χ., ενώ άλλες είναι σημαντικά νεότερες, που χρονολογούνται γύρω στο 550 π.Χ. Στις αρχαίες κινεζικές πρακτικές, το τατουάζ θεωρούνταν βάρβαρο και στιγματιζόταν ιδιαίτερα. Η αρχαία κινεζική λογοτεχνία αναφέρεται σε λαϊκούς ήρωες και ληστές που έχουν τατουάζ. Πιστεύεται, επίσης, ότι ήταν αρκετά συνηθισμένο για τους καταδικασμένους εγκληματίες να μαρκάρονται με ένα τατουάζ στο πρόσωπό τους. Αυτό το τατουάζ χρησιμοποιήθηκε για να προειδοποιήσει άλλα μέλη της κοινωνίας ότι αυτό το άτομο δεν μπορούσε να εμπιστευτεί.

Αίγυπτος

Έχουν υπάρξει ανακαλύψεις μούμιων με τατουάζ από την αρχαία Αίγυπτο, οι οποίες υποδηλώνουν ότι η πρακτική εδώ χρονολογείται τουλάχιστον από το 2000 π.Χ. Ορισμένες θεωρίες δείχνουν ότι τα τατουάζ που βρέθηκαν στις μούμιες ήταν για διακοσμητικούς σκοπούς. Η έρευνα του Daniel Fouquet έφερε στο φως ότι, στην αρχαία Αίγυπτο, τα τατουάζ μπορεί να είχαν πραγματοποιηθεί ακόμη και ως ιατρική θεραπεία. Η εξέταση των διαφορετικών ουλών που βρέθηκαν στο μουμιοποιημένο σώμα της ιέρειας, Hathor, υποδηλώνει ότι ενδεχομένως να ήταν μια θεραπεία για την πυελική περιτονίτιδα. Μια άλλη ενδιαφέρουσα ανακάλυψη σχετικά με το τατουάζ από την αρχαία Αίγυπτο είναι ότι φαίνεται ότι αυτή η πρακτική πραγματοποιήθηκε μόνο στο δέρμα των γυναικών. Αυτή η θεωρία υποστηρίζεται από το γεγονός ότι υπάρχουν ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία, είτε φυσικά είτε καλλιτεχνικά, ότι το τατουάζ γινόταν συνήθως σε άνδρες. Αυτή η πρακτική άλλαξε, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της Μεροϊτικής περιόδου, μεταξύ 300 π.Χ. και 400 μ.Χ., όταν οι άνδρες της Νουβίας έλαβαν τατουάζ.

Αρχαία Ελλάδα & Αρχαία Ρώμη

Γραπτά αρχεία παρέχουν στοιχεία για τατουάζ από τον 5ο αιώνα π.Χ. στην Ελλάδα. Τα τατουάζ κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής στην Ελλάδα και τη Ρώμη χρησιμοποιήθηκαν κυρίως στους απόβλητους της κοινωνίας. Οι εγκληματίες, οι αιχμάλωτοι πολέμου και οι σκλάβοι θα στιγματίζονταν με το καθεστώς τους. Ένα διάσημο παράδειγμα χρήσης τατουάζ από τους αρχαίους Έλληνες ήταν οι Αθηναίοι που έκαναν τατουάζ κουκουβάγιες στους Σάμιους αφού τους νίκησαν. Τα στοιχεία δείχνουν τη χρήση του ρήματος «stizein», που σημαίνει τσιμπάω στην αρχαία λογοτεχνία τους. Σε όλη την Αρχαία Ρώμη υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις στρατιωτών καθώς και κατασκευαστών όπλων που κάνουν τατουάζ. Πιστεύεται ότι αυτή η πρακτική συνεχίστηκε μέχρι τον 9ο αιώνα. Οι σκλάβοι σημαδεύονταν επίσης με ένα τατουάζ στους αρχαίους ρωμαϊκούς χρόνους για να δείξουν ότι είχαν πληρώσει τους φόρους τους.

Αναζητήστε studio τατουάζ στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης.