Η περίοδος των εορτών είναι εδώ και συνοδεύεται από χαρούμενη διάθεση, πάθος για δημιουργία και όρεξη για απόλαυση μίας τεράστιας ποικιλίας χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων. Παραδοσιακά, τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος κατά την οποία τείνουμε να διευρύνουμε τους γαστρονομικούς μας ορίζοντες και να αναζητούμε την απόλαυση διάφορων ασυνήθιστων επιλογών, που θα κάνουν το γιορτινό μας τραπέζι πιο ιδιαίτερο. Αναμφίβολα, πρόκειται για περίοδο κατά την οποία τα ζαχαροπλαστεία δουλεύουν υπό φρενήρεις ρυθμούς.

Παγκοσμίως, τα γλυκά έχουν περίοπτη θέση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Είτε πρόκειται για παραδοσιακά ελληνικά γλυκά, είτε για ξενόφερτα γλυκά που έχουν την τιμητική τους την περίοδο των γιορτών, δημοφιλή χριστουγεννιάτικα γλυκά από όλο τον κόσμο καταναλώνονται κατά ριπάς κατά τη γιορτινή περίοδο, χαρίζοντάς μας αξέχαστες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Οι ευρωπαϊκές συνταγές γλυκών είναι και οι πλέον φημισμένες, αφού μία τεράστια ποικιλία από αυτές μπορούν να βρεθούν σε διάφορα ζαχαροπλαστεία κάθε γωνιάς του κόσμου. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα από τα πλέον διαδεδομένα ανά τον κόσμο χριστουγεννιάτικα γλυκά και την ιστορία γύρω από αυτά.

Το ιταλικό panettone

Το panettone αποτελεί το πλέον κλασικό χριστουγεννιάτικο γλυκό της Ιταλίας, το οποίο, μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο δημοφιλή -αν όχι το συνηθέστερο- χριστουγεννιάτικα εδέσματα του πλανήτη. Με ρίζες στο Μιλάνο, η ιδιαίτερη αυτή εκδοχή του αφράτου τσουρεκιού με τη γλυκιά, αρωματική ζύμη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της χριστουγεννιάτικης παράδοσης στην Ιταλία. Η παραγωγή του είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, με το εσωτερικό ενός παραδοσιακού, αυθεντικού panettone να περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα και σταφίδες. Αν και οι μύθοι γύρω από την ιστορία και τις καταβολές του panettone ποικίλουν, όπως άλλωστε και οι παραλλαγές του παγκοσμίως, ένα πράγμα είναι σίγουρο: κατά γενική ομολογία, πρόκειται για ένα υψηλής ποιότητας αριστοκρατικό γλυκό, παραλλαγές του οποίου, μάλιστα, παράγονται όχι μόνο από ζαχαροπλαστεία, αλλά ακόμα και από δημοφιλείς ιταλικούς οίκους μόδας, όπως εκείνος της Dolce & Gabbana!

Το γαλλικό bûche de Noël

Η Γαλλία φημίζεται για πάρα πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων η τεράστια παράδοσή της στη ζαχαροπλαστική. Τα χριστουγεννιάτικα γαστρονομικά ήθη και έθιμα είναι αμέτρητα, ανάλογα με την επιλογή του κάθε ζαχαροπλαστείου και τη γεωγραφική περιοχή της χώρας. Το πλέον διαδεδομένο χριστουγεννιάτικο γλυκό στη Γαλλία, πάντως, είναι αναμφίβολα το εκπληκτικό bûche de Noël, μία μορφή κορμού σοκολάτας που μοιάζει με μικρογραφία κομμένου κούτσουρου, σχηματισμένη από παντεσπάνι σε ρολό, πλούσια μαρέγκα, άφθονο βούτυρο και επικάλυψη από σοκολάτα. Συνήθως πασπαλίζεται με σκόνη κακάο και ζάχαρη άχνη, που χαρίζουν απλόχερα στο γλυκό έναν όμορφο χριστουγεννιάτικο στολισμό. Το bûche de Noël έχει βαθιές ρίζες στη γαλλική ζαχαροπλαστική, καθώς χρονολογείται τουλάχιστον από τις αρχές του δεκάτου εβδόμου αιώνα. Έκτοτε, μπορεί να βρεθεί σε κάθε ζαχαροπλαστείο της χώρας, την περίοδο των γιορτών. Αν και οι συμβολισμοί του γλυκού αυτού δεν είναι απολύτως ξεκάθαροι, πιστεύεται πως το σχήμα του παραπέμπει σε κούτσουρο σαν φόρος τιμής προς την οικογενειακή εστία.

Το γερμανικό stollen

Το stollen είναι ένα από τα πλέον αυθεντικά χριστουγεννιάτικα γλυκά, που αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της γερμανικής ζαχαροπλαστικής. Πρόκειται για κάτι ανάμεσα σε κέικ και το γνωστό σε κάθε ελληνικό σπίτι χριστόψωμο, που γεννήθηκε τον δέκατο έκτο αιώνα και έκτοτε γλυκαίνει κάθε γερμανική οικογένεια τις ημέρες των γιορτών. Το stollen λέγεται πως βρέθηκε πρώτη φορά στη χριστουγεννιάτικη αγορά της Δρέσδης, ενώ πλέον έχει θέση σε όλα τα γερμανικά ζαχαροπλαστεία. Είναι φτιαγμένο με αφράτο προζύμι με μαγιά, ενώ συνήθως συναντάται μία εκδοχή του γεμιστή με άφθονη αμυγδαλόπαστα (marzipan) και πασπαλισμένη με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης άχνης. Οι γνώμες σχετικά με τη σημειολογία γύρω από το δημοφιλές γερμανικό γλυκό διίστανται, καθώς κάποιοι θεωρούν πως οι πλεξίδες της ζύμης του συμβολίζουν το φάσκιωμα του Θείου Βρέφους, ενώ άλλοι εκτιμούν πως είναι πλασμένο έτσι ώστε το φούσκωμα που δημιουργεί η μαγιά του να συμβολίζει τις καμπούρες των καμηλών που μετέφεραν τους Τρεις Μάγους. Με την πάροδο των χρόνων, η παραδοσιακή συνταγή του stollen εμπλουτίστηκε με διάφορα αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, ενώ ξεκίνησε να συνοδεύεται με το παραδοσιακό ζεστό κρασί (glühwein), σήμα κατατεθέν πολλών χωρών της Κεντρικής Ευρώπης.

Η αγγλική πουτίγκα

Η αγγλική πουτίγκα είναι γλυκό με τεράστια παράδοση, με ρίζες στον δέκατο τέταρτο αιώνα και, πραγματικά, πάμπολλες παραλλαγές. Λέγεται πως η παραδοσιακή συνταγή του εν λόγω γλυκού πρέπει να περιλαμβάνει 13 υλικά, αριθμός που συμβολίζει το Χριστό. Αν και χρόνια καθιερωμένη ως το επίσημο χριστουγεννιάτικο γλυκό της χώρας, το 1665 απαγορεύτηκε από τους Πουριτανούς ως ανήθικο έθιμο, ώσπου να καθιερωθεί εκ νέου από τον Βασιλιά Γεώργιο Α’, περισσότερα από 100 χρόνια μετά. Η χριστουγεννιάτικη εκδοχή της πουτίγκας σερβίρεται τόσο στη σπιτική της εκδοχή, όσο και από πλήθος ζαχαροπλαστείων, και είναι πιο γλυκιά από ποτέ. Τα ξηρά φρούτα, η ψίχα ψωμιού, οι κρόκοι αυγού, το αλκοόλ, η μαρμελάδα, τα μπαχαρικά και τα δαμάσκηνα συνθέτουν μία πανδαισία γεύσεων με αέρα Χριστουγέννων. Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα συνήθως ψήνεται σε μπεν μαρί και τα συστατικά της διαφέρουν ανάλογα με την παράδοση του κάθε σπιτιού ή ζαχαροπλαστείου, της κάθε γεωγραφικής περιοχής της χώρας και την προσωπική προτίμηση εκείνου που την παρασκευάζει. Μάλιστα, το αλκοόλ που περιέχει η συνταγή διατηρεί το γλυκό βρώσιμο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ένα έθιμο θέλει την τοποθέτηση ενός ασημένιου νομίσματος μέσα στο γλυκό, όπως ακριβώς συμβαίνει στη βασιλόπιτα.

Τα αυστριακά γεμιστά μπισκότα Linzer

Τα γευστικά μπισκότα linzer αποτελούν το πλέον ενδεικτικό χριστουγεννιάτικο γλυκό της Αυστρίας. Αν και ιδιαίτερα διαδεδομένα στην πρωτεύουσα Βιέννη του δεκάτου εβδόμου αιώνα, τα γεμιστά μπισκότα linzer εικάζεται πως πρωτοπαρασκευάστηκαν στην πόλη Linz, όταν σε κάποιο ζαχαροπλαστεία οι υπάλληλοι έπλασαν μπισκότα με τη ζύμη που μέχρι τότε χρησιμοποιούταν για την παρασκευή του γλυκού εδέσματος Linzertorte κατ’ αποκλειστικότητα. Είναι ένα από τα πιο παλαιά γλυκά της Αυστρίας, ενώ, όπως τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα εδέσματα ανά τον κόσμο, κυκλοφορούν σε πλήθος παραλλαγών, τόσο σε ζαχαροπλαστεία ευρωπαϊκών κρατών, όσο και της Αμερικής. Η συνταγή τους είναι ιδιαίτερα απλή και εκτελείται εύκολα. Αυτή βασίζεται στο βούτυρο και το αμύγδαλο, με τα βιεννέζικα μπισκότα linzer να φημίζονται για το μικρό τους μέγεθος, τα ιδιαίτερα σχήματά τους, το πλούσιο άρωμα και τη γέμιση από μαρμελάδα κόκκινων φρούτων, που μπαίνει μετά το ψήσιμο.

Τα βελγικά/ολλανδικά μπισκότα speculoos

Χωρίς το κράτος προέλευσής τους να είναι βέβαιο, τα μπισκότα speculoos ή speculaas είναι ευρέως διαδεδομένα τόσο στην Ολλανδία, όσο και στο Βέλγιο, ιδίως στις φλαμανδικές περιοχές του. Σε αυτά αναμειγνύονται η έντονη αίσθηση της κανέλας, η γλυκύτητα της ζάχαρης και η μεστή γεύση από διάφορα αρωματικά μπαχαρικά όπως το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ και το γαρύφαλλο, που κάνουν τα μπισκότα speculoos ένα γλυκό ιδανικό για την περίοδο των γιορτών. Ποια είναι η ιδιαιτερότητά τους σε σχέση με τα υπόλοιπα γλυκά που αναφέραμε; Τα μπισκότα speculoos, αν και περισσότερο δημοφιλή σε ζαχαροπλαστεία χωρών όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και ορισμένες περιοχές της Γαλλίας, είθισται να σερβίρονται την ημέρα του Αγίου Νικολάου. Θεωρούνται, όμως, παραδοσιακό κομμάτι της χριστουγεννιάτικης ζαχαροπλαστικής μόνο στη Γερμανία. Όπως και να έχει, το ψήσιμο των μπισκότων speculoos πλημμυρίζει κάθε σπίτι με μοναδικές ευωδιές που σίγουρα αποπνέουν αέρα Χριστουγέννων!

 

Αναζητήστε Ζαχαροπλαστεία στη Λάρισα στον νούμερο ένα οδηγό της πόλης!