Η κουζίνα αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους πιο πολυσύχναστους χώρους ενός σπιτιού. Κατά την περίοδο της πανδημίας, ειδικά, οι ώρες που περάσαμε στην κουζίνα, ανακαλύπτοντας νέα – ή και όχι- ταλέντα, ήταν αμέτρητες. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να διαμορφώσουμε το χώρο μας με τέτοιο τρόπο ώστε, εκτός από καλαίσθητος, να είναι χρηστικός, πρακτικός και άνετος. Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, υπάρχει μια σειρά τάσεων, στα έπιπλα κουζίνας, που κυριαρχεί και από τις οποίες μπορείτε να εμπνευστείτε για να κάνετε αλλαγές στο χώρο σας, από μικρές μέχρι ριζικές.

Η επιστροφή του ξύλου

Η χρήση ακατέργαστου ξύλου στη διακόσμηση κουζίνας, ενώ είχε ελαττωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, αποτελεί ίσως την πιο in τάση τη φετινή χρονιά. Εκτός από την ποιότητα κατασκευής του και τη νότα ζεστασιάς που προσδίδει στο χώρο, το ξύλο αποτελεί μια εξαιρετική, οικολογική επιλογή καθώς με τον τρόπο αυτό μειώνεται αισθητά η χρήση χημικά επεξεργασμένων αντικειμένων ή επίπλων στο σπίτι. Παράλληλα, τα έπιπλα κουζίνας από φυσικά στοιχεία γενικότερα, και δη του ξύλου, μπορούν να υποστηρίξουν εξίσου το industrial ή ένα πιο minimal στυλ.

Μάρμαρο, το πολυτελές

Ακόμη μια δυναμική επιστροφή για το 2022, αποτελεί το μάρμαρο, που είθισται να χρησιμοποιείται τόσο στους πάγκους, στους νεροχύτες όσο και σε έπιπλα κουζίνας, όπως η νησίδα. Πρόκειται για μια ακόμη οικολογική επιλογή, αφού αποτελεί φυσικό υλικό, με μεγάλη ανθεκτικότητα και διαχρονική αξία· παράγοντες που κάνουν την επένδυση σας, εάν το επιλέξετε, να αξίζει και με το παραπάνω. Προτιμήστε για την κουζίνα σας μάρμαρο με έντονες “φλέβες”, το οποίο προσδίδει υψηλή ποιότητα και πολυτέλεια, ενώ μη διστάσετε να το συνδυάσετε και με άλλα στοιχεία, όπως ξύλο και μέταλλα.

Συνδυασμοί που… σκοτώνουν!

Η τελευταία πρόταση της προηγούμενης παραγράφου, αποτελεί την καταλληλότερη εισαγωγή για όσα θα αναφέρουμε στο σημείο αυτό. Το mix’n’match, σας προ(σ)καλεί να τολμήσετε συνδυασμούς υλικών στα έπιπλα και να απογειώσετε την αισθητική της κουζίνας σας. Μάρμαρο και ξύλο, ορείχαλκος και ατσάλι αναμιγνύονται και αλληλοσυμπληρώνονται, καθώς το ξύλο και τα μέταλλα προσδίδουν μια δόση ζεστασιάς στο “ψυχρό” μάρμαρο, μεταμορφώνοντας την κουζίνα σας σε έναν πανέμορφο και αρμονικό χώρο.

Πείτε ναι στο μαύρο

Σίγουρα δεν αποτελεί το πρώτο χρώμα που μας έρχεται στο μυαλό, όταν μιλάμε για κουζίνα. Και όμως, το μαύρο και οι σκούρες επιφάνειες γενικότερα, φέτος έχουν την τιμητική τους. Από μαύρα έπιπλα και ντουλάπια, μέχρι μαύρους τοίχους, το μαύρο σίγουρα αποτελεί μια πρωτότυπη επιλογή που θα δώσει στο χώρο σας άλλο αέρα και γοητεία.

Μαύρο πριν; Άσπρο τώρα!

Σε αντίθεση με το πρωτότυπο για την κουζίνα μαύρο, το λευκό αποτελεί μια διαχρονική επιλογή για τη διακόσμησή της, καθώς είναι minimal, προσφέρει μια νότα φρεσκάδας, καθαριότητας και ηρεμίας ενώ κάνει το χώρο να φαίνεται πιο μεγάλος και φωτεινός. Επιπρόσθετα, το λευκό χρώμα στα έπιπλα αποτελεί την ιδανική βάση για τα υπόλοιπα χρώματα που ενδέχεται να θελήσετε να χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας.

Βάλτε χρώμα στη ζωή σας

Ενώ οι μονόχρωμοι κλασικοί συνδυασμοί, όπως είδαμε παραπάνω, είναι σχεδόν πάντα ανάμεσα στα trends για την επίπλωση της κουζίνας, εάν φέτος νιώθετε πιο τολμηροί, ίσως ήρθε η ώρα να πειραματιστείτε με πιο έντονα και ζωηρά χρώματα. Από τις καρέκλες και το τραπέζι, μέχρι τα ντουλάπια και τις ηλεκτρικές συσκευές, το χρώμα κατακλύζει το χώρο της κουζίνας, με το αγαπημένο μας πράσινο να είναι εκείνο που κυριαρχεί. Το πράσινο σε όλες του τις αποχρώσεις, από πολύ σκούρο έως σμαραγδένιο, αποτελεί ιδανική επιλογή, καθώς εκτός από μια ιδιαίτερη πινελιά, προσθέτει στο χώρο σας μια αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας που βοηθούν σημαντικά, ειδικά στην περίπτωση που εργάζεστε από το σπίτι.

Η νοσταλγία του ρετρό

Το πιο πιθανό είναι πως θα έχετε παρατηρήσει την ολοένα και αυξανόμενη, τα τελευταία χρόνια, χρήση στοιχείων από το παρελθόν στη διακόσμηση του σπιτιού. Για το 2022, οι τάσεις αποθεώνουν το ρετρό στοιχείο, δημιουργώντας κουζίνες βγαλμένες από άλλη εποχή, εμπλουτίζοντας το κάποιες φορές με πιο σύγχρονες λεπτομέρειες. Μωσαϊκό, πλακάκια τοίχου με έντονα σχέδια και χρώματα, vintage έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία, είναι μερικές μόνο από τις ιδέες στις οποίες μπορείτε να στηριχτείτε ώστε να μεταμορφώσετε το χώρο της κουζίνας σας, δίνοντας του ένα νοσταλγικό, ρετρό αέρα.

Λειτουργικότητα στο έπακρον

Τα τελευταία δύο χρόνια, η πανδημία οδήγησε όλο και περισσότερους να εργάζονται από το σπίτι, δημιουργώντας κάποιες φορές λειτουργικά προβλήματα, λόγω έλλειψης χώρου. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια κατάσταση που ήρθε για να μείνει, ένας έξυπνος τρόπος να αξιοποιήσετε όλους τους χώρους του σπιτιού σας, χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα, είναι να επενδύσετε σε έπιπλα κουζίνας που μπορούν να εξυπηρετήσουν και άλλες λειτουργίες. Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε στην κουζίνα σας ένα πτυσσόμενο τραπέζι ή ένα τραπέζι που εύκολα μετατρέπεται σε όρθιο γραφείο, έτσι ώστε όταν δε χρησιμοποιείται για γεύμα, να εργάζεστε σε αυτό.

Αποθήκευση: το Α και το Ω

Ακόμη ένα σημείο των καιρών που διανύουμε, λόγω των οικονομικών κυρίως δυσκολιών που έφερε η πανδημία, αποτελεί η επιστροφή στο πατρικό σπίτι ή η φιλοξενία/συγκατοίκηση με ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας. Ως αποτέλεσμα της αύξησης των μελών μιας οικογένειας, η έλλειψη αποθηκευτικού χώρου αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση. Το κλειδί για έναν ισορροπημένο χώρο, και συγκεκριμένα της κουζίνας, αποτελεί η σωστή και έξυπνη αποθήκευση, έτσι ώστε να την κάνετε πρακτική χωρίς να χάσει την αισθητική της. Η επένδυση σε επιπλέον ράφια κουζίνας (ή ντουλάπας, εάν σας περισσεύει χώρος), καθώς και η χρήση κουτιών αποθήκευσης, αποτελούν την πιο έξυπνη και οικονομική λύση, που θα σας λύσει τα χέρια.

Αποχαιρετήστε τις αιχμηρές γωνίες

Από τα τραπέζια έως τις νησίδες κουζίνας, η τάση για το 2022 επιβάλλει πιο απαλά στοιχεία, όπως στρογγυλεμένες γωνίες, καθώς αποπνέουν κομψότητα, απλότητα και συνάμα πολυτέλεια. Παράλληλα, τα έπιπλα με καμπύλες είναι πιο εργονομικά και ασφαλή από εκείνα με αιχμηρές γωνίες, ιδιαίτερα εάν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά.

Νησίδες στο τετράγωνο

Εάν ο χώρος της κουζίνας σας είναι αρκετά ανοιχτός και μεγάλος, τότε μπορείτε να τον διαμορφώσετε με την προσθήκη όχι μιας αλλά δύο νησίδων. Η νησίδα, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή έπιπλα κουζίνας, διότι εκτός από το ότι αποτελεί από μόνη της ένα εντυπωσιακό στοιχείο διακόσμησης, είναι και πολύ πρακτική, καθώς με την προσθήκη σκαμπό μπορεί να λειτουργήσει και ως τραπέζι. Σκεφτείτε λοιπόν τα παραπάνω στοιχεία να συνυπάρχουν επί δυο, χαρίζοντας στο χώρο σας μια πινελιά επιπλέον άνεσης και πολυτέλειας.

Αναζητήστε έπιπλα κουζίνας στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης.