Το κρέας αποτελεί θεμελιώδες μέρος της ανθρώπινης διατροφής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Από τους πρώτους κυνηγούς και τροφοσυλλέκτες που βασίστηκαν στα θηράματα για τη διατροφή τους, μέχρι τη σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων που παρέχει μια σειρά από επιλογές κρέατος, η τροφή αυτή έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διατροφή μας και στις πολιτιστικές μας παραδόσεις. Ωστόσο, υπήρξε πολλή συζήτηση τα τελευταία χρόνια σχετικά με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης κρέατος στην υγεία και την ηθική. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε την αξία του κρέατος και τη σημασία του στη διατροφή μας, καθώς και μερικές από τις αντιπαραθέσεις γύρω από αυτή τη βασική πηγή τροφής.
Το κόκκινο κρέας ως πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών
Ο διαιτητικός σίδηρος βρίσκεται σε δύο μορφές: αίμη και μη αιμικός σίδηρος. Η περιεκτικότητα σε αίμη του κόκκινου κρέατος είναι 10 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με το λευκό κρέας όπως το κοτόπουλο. Ο σίδηρος αιμοσφαιρίνης και μυοσφαιρίνης είναι πιο άφθονος στη σιδηρική μορφή σιδήρου. Αυτό έχει τις ισχυρότερες οξειδωτικές ιδιότητες, αλλά απορροφάται καλύτερα από τον μη αιμικό σίδηρο που υπάρχει στα φυτικά τρόφιμα. Ο αιμικός σίδηρος συνδέεται με τη γνωστική ανάπτυξη και λειτουργία σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Το κρέας, μαζί με τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ψάρια, είναι οι μοναδικές φυσικές πηγές βιταμίνης Β12. Σε άτομα που αποκλείουν τέτοια τρόφιμα, αυτά τα τρόφιμα από τη διατροφή τους διατρέχουν κίνδυνο ανεπαρκούς πρόσληψης. Παράλληλα με τη Β12, ο διαιτητικός σίδηρος είναι κυρίως και έχει τη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα στα ζωικά προϊόντα. Το κόκκινο, κρέας παρέχει το 91% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDI) βιταμίνης Β12 από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μαγειρεμένης μερίδας 85g. Η βιταμίνη Β12 μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μεγαλοβλαστικής αναιμίας και η έλλειψή της σχετίζεται με μη αναστρέψιμη νευρολογική νόσο. Το κόκκινο κρέας περιέχει επίσης ψευδάργυρο (45-62% (αρσενικά-θηλυκά)) ο οποίος είναι σημαντικός για την κυτταρική ανάπτυξη και αντιγραφή, την παραγωγή οστών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η μερίδα παρέχει επίσης 52% για το σελήνιο, 21% για το φώσφορο, 31-36% για τη νιασίνη, 31% για τη βιταμίνη Β6, 27-12% για το σίδηρο και 13-15% για τη ριβοφλαβίνη. Ως εκ τούτου, το κόκκινο κρέας αντιπροσωπεύει μια σημαντική πηγή βασικών βιταμινών και μετάλλων.
Τα κορεσμένα αποτελέσματα του κρέατος
Το άπαχο κόκκινο κρέας θεωρείται ευρέως ένα ρεαλιστικό συστατικό των δίαιτων που έχουν σχεδιαστεί για απώλεια βάρους, καθώς έχει υψηλό κορεσμένο αποτέλεσμα. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, σε σύγκριση με τις τυπικές δίαιτες πρωτεΐνης, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά οδηγούν σε ευνοϊκότερη αλλαγή στην απώλεια βάρους και τη λιπώδη μάζα σε βραχυπρόθεσμες περιόδους. Αυτό αποδίδεται στην ιδιότητα κορεσμού της πρωτεΐνης και στην επίδραση της πρωτεΐνης στη θερμογένεση, τη σύνθεση του σώματος και τη μείωση της ενεργειακής απόδοσης.
Η αμφιλεγόμενη συσχέτιση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και του καρκίνου
Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο / Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο δήλωσε ότι υπήρχαν πειστικά στοιχεία για μια αιτιώδη σχέση μεταξύ του κόκκινου κρέατος και της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και του καρκίνου του παχέος εντέρου, η οποία έχει προκαλέσει διαμάχη. Ενώ καθιερώνεται, η συσχέτιση μπορεί να είναι αποτέλεσμα σύγχυσης εναλλακτικών εξηγήσεων ή μεροληψίας. Παρ ‘όλα αυτά, η σχέση μεταξύ της πρόσληψης κρέατος και του κινδύνου καρκίνου έχει μελετηθεί διεξοδικά και έχει συνδεθεί οριστικά. Ενώ η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με την αύξηση της κατανάλωσης SFAs, υπάρχουν ορισμένα οφέλη από την ελεγχόμενη πρόσληψη κόκκινου κρέατος. Κατά την κατάποση σε περιορισμένες ποσότητες, μπορούν να αποκτηθούν οφέλη για την υγεία. Το άπαχο κόκκινο κρέας θεωρείται επίσης πηγή πρωτεΐνης και απαραίτητων θρεπτικών συστατικών υψηλής ποιότητας.
Κρέας και καρδιαγγειακή υγεία
Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια ασυνεπής συσχέτιση μεταξύ SFAs και καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, οι μέθοδοι αξιολόγησης των αποδεικτικών στοιχείων και η στήριξη σε είδη αποδεικτικών στοιχείων έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση. Όταν εξετάζονται στο σύνολό τους, οι μελέτες αντικατοπτρίζουν ότι το κόκκινο κρέας δεν συμβάλλει αποκλειστικά στη συνολική πρόσληψη SFA και είναι πιο πιθανό ότι άλλοι διατροφικοί παράγοντες κινδύνου παίζουν σημαντικότερο ρόλο. Η σχέση μεταξύ SFA και καρδιακών παθήσεων εξαρτάται από το τι συγκρίνεται. Ενώ η αντικατάσταση των SFA με MUFAs και PUFAs είναι ευεργετική, η αύξηση της πρόσληψης άλλων διαιτητικών συστατικών όπως οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Ως εκ τούτου, μια ευρύτερη κατανόηση της περιεκτικότητας σε λιπαρά οξέα του κόκκινου κρέατος – ειδικά του άπαχου κόκκινου κρέατος – είναι σημαντική όταν εξετάζεται η σχέση του με την καρδιαγγειακή υγεία. Το 54% των λιπαρών οξέων στο βόειο κρέας είναι MUFA ή PUFA. και μεταξύ των SFA, το στεατικό οξύ έχει ουδέτερη επίδραση στη χοληστερόλη και την LDL. Σε μελέτες δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά βελτιστοποιημένης για υγιείς καρδιές, το άπαχο κόκκινο κρέας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ολική χοληστερόλη και την LDL χοληστερόλη στον ίδιο βαθμό με το λευκό κρέας. Όσον αφορά άλλες καρδιαγγειακές επιδράσεις, τυχαιοποιημένα στοιχεία κλινικών δοκιμών έχουν υποστηρίξει ότι το κόκκινο κρέας, όχι ειδικά το βόειο κρέας, οδηγεί σε υπερτασικές επιδράσεις και μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση και την αγγειακή αντιδραστικότητα.
Πρωτεΐνες και υγιές σωματικό βάρος
Τα αμινοξέα που σχηματίζουν τις πρωτεΐνες στο κρέας θεωρούνται βασικά δομικά στοιχεία. Είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και της ανάπτυξης νωρίς στη ζωή, καθώς και καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής για την επισκευή και συντήρηση των ιστών. Το κόκκινο κρέας είναι μια αποτελεσματική πηγή πρωτεΐνης με το 50% της ημερήσιας αξίας πρωτεΐνης να προέρχεται από 85g μαγειρεμένης μερίδας (8% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων). Η πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας έχει αποδειχθεί, σε έναν αναπτυσσόμενο τομέα έρευνας, ότι προάγει την απώλεια βάρους και ή αποτρέπει την αύξηση ή την ανάκτηση βάρους στους ενήλικες. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη λιπώδη μάζα και προστατεύει από απώλειες άλιπης σωματικής μάζας. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες του κρέατος εκτείνεται πέρα από την πρόληψη της ανεπάρκειας πρωτεϊνών. Ενώ η συνιστώμενη πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών ως ποσοστό της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, είναι μεταξύ 10-35% της ενέργειας για πρωτεΐνη στους ενήλικες, η υψηλότερη πρόσληψη συνδέεται με μεγαλύτερα αποτελέσματα για την υγεία. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση του κινδύνου για χρόνιες ασθένειες όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και η οστεοπόρωση.
Αναζητήστε κρεοπωλεία στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr